Omlet z szynką


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 4 jajka
  • 4 łyżki wody mineralnej gazowanej
  • szynka szwarcwaldzka/parmeńska
  • sól i pieprz
  • melon lub mango
  • masło

TO CI SIĘ PRZYDA

  • trzepaczka do jajek

Każdy z nas kocha połączenie jajek i szynki. Dlatego na lunch polecam omlet z szynką szwarcwaldzką. Do tego słodkawy melon lub mango, w kontraście ze słonym smakiem szynki wypada wybornie.

Przepis na: Omlet z szynką

  1. Do wykonania jednego omletu wbij 2 jajka do miski i wlej 2 łyżki wody mineralnej. Dopraw solą z pieprzem i roztrzep .
  2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć łyżkę masła. Gdy się roztopi wlej masę jajeczną i pozwól aby się lekko ścięła od spodu.
  3. Na nieściętą górę rozłóż połowę pieczarek, a następnie przechylając patelnię na boki wlej pozostałe nieścięte z wierzchu jajko w boczne przestrzenie.
  4. Trzymając patelnię pod kątem 45 stopni zacznij nią potrząsać krótkimi ruchami w przód i tył. W ten sposób omlet Ci się zroluje.
  5. Powinien być nie do końca ścięty w środku.
  6. Do wykonania drugiego omletu powtórz czynność z pozostałymi składnikami.
  7. Owoc obierz ze skórki i pokrój na długie i cienkie kawałki. Następnie owiń je plastrami szynki i rozłóż na talerzu.
  8. wyłóż omlety na talerze i udekoruj porwanymi kawałkami szynki.