Szukaj przepisu

Menu na chrzciny

Menu na chrzcinyW Polsce mamy bardzo wiele okazji do świętowania. Urodziny, imieniny, ślub, wesele i chrzciny to piękne okazje, by się spotkać. Wymagają one też szczególnej oprawy. Dziś podpowiadamy Wam pomysł na menu na chrzciny.

Impreza chrzcielna to niezwykła okazja do spotkania z bliskimi, a przy tym świetny pretekst, by popisać się kulinarnymi zdolnościami. Do dzieła!

Obiad na przyjęcie chrzcielne

Ustalając menu na chrzciny powinniśmy pamiętać o kilku innych sprawach, stosunkowo ważnych dla Polaków. Zwykło się uważać, że Polak, zwłaszcza na weselach i innych rodzinnych uroczystościach lubi zjeść tłusto, a szczególną atencją obdarza dania mięsne. Dla statystycznego Kowalskiego potrawa bez mięsa to nie jedzenia, dlatego mięsa raczej zabraknąć nie powinno. Na drugi plan schodzi kwestia tego, czy będzie to wieprzowina, wołowina czy może drób.

Mięso, najczęściej w formie roladki, fileta czy kotleta powinno zostać podane tradycyjnie, po polsku, z ziemniakami bądź kluseczkami (ale nie podanymi na talerzu, tylko w półmiskach, by każdy mógł sam zdecydować, czy i na co ma ochotę). Do mięsa warto dodać uniwersalny sos – grzybowy, pieczeniowy, beszamel lub pomidorowy.

Ważniejsze od stereotypów jednak jest dostosowanie menu do upodobań naszych gości. Jeśli wiemy, że w naszej rodzinie są miłośnicy tradycyjnej kuchni, zadbajmy o to, by pojawiły się na stole gołąbki, schabowe i pierogi ruskie. Jednak często bywa tak, że młodsi członkowie rodziny (szczególnie kobiety) preferują dania wegetariańskie, lekkie przekąski takie jak sałatka grecka, a zamiast tłustego rosołu chętnie zjadłyby na przykład zupę – krem z brokułów. Takie rozwiązanie może być nie tylko ukłonem w stronę młodszych gości, ale i ciekawą niespodzianką dla tradycjonalistów – jeśli dobrze przyrządzimy nowoczesny obiad, przekąski i przystawki, z pewnością to docenią (może nawet zmienią nieco utarte upodobania).

Jeśli podążamy za modami kulinarnymi i eksperymentujemy w kuchni z kontrastowymi smakami (np. tosty z kawiorem i czekoladą, albo wieprzowina w pomarańczach), które mogą nie wszystkim gościom przypaść do gustu, zapewnijmy im możliwość wyboru. Niech na stole znajdą się nie tylko nasze wynalazki, ale także bardziej bezpieczne potrawy, które lubią wszyscy – ziemniaki, ryż, tradycyjnie przyrządzane mięso, proste surówki i kanapki.

Na koniec, choć wydaje się to oczywiste, to jednak warto przypomnieć – pamiętajmy, że żadne menu na żadnej polskiej imprezie nie może się obejść bez tradycyjnego polskiego bigosu!

Wszystko to oczywiście nie obeszłoby się również bez kilku rodzajów surówek (na przykład legendarnej surówki z czerwonej kapusty) i sałatek warzywnych, a na końcu zwieńczone musi być deserem.

Przepisy i porady godne polecenia: