Zupa krem z groszku


3 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 450 g mrożonego groszku
  • 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 doniczka mięty
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 100 g sera cheddar
  • 50 g groszku ptysiowego
  • kwaśna śmietana 18%
  • szczypiorek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • blender

Porada szefa kuchni

W sezonie warto do kremu użyć świeżego groszku . Ser możesz pociąć przy pomocy obieraczki do warzyw.

Nawet, jeśli nie jesteście wielkimi fanami zielonego groszku, to przygotowana z niego zupa krem podbije Wasze serca. Piękny, zielony kolor oraz delikatny smak z nutą świeżej mięty sprawiają, że to danie jest orzeźwiające i lekkie, a zarazem nie brakuje mu sycących wartości odżywczych (groszek jest bogaty w białko). Gładki krem nie tylko rozpuszcza się smacznie w ustach, ale i stanowi swoisty balsam dla żołądka. Poza tym taką zupę uwielbiają i dzieci, i dorośli!

Przepis na: Zupa krem z groszku

  1. Bulion zagotuj w garnku i wrzuć groszek. Całość gotuj ok 5 minut aż groszek zrobi się miękki.
  2. Wyłącz palnik i zblenduj zawartość garnka aż uzyskasz gładką konsystencję.
  3. Ponownie włącz palnik pod garnkiem i dodaj słodką śmietankę. Całość dopraw solą pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
  4. Gdy krem się zagotuje ponownie wyłącz palnik.
  5. Całość doprowadź ponownie do wrzenia i zdejmij z palnika.
  6. po 5 min wrzuć do garnka listki mięty, znów zblenduj.
  7. Szczypiorek posiekaj.
  8. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  9. Gotowy krem z zielonego groszku podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, groszkiem ptysiowym, startym serem oraz szczypiorkiem.