Pałki z kurczaka


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 8 pałek z kurczaka
  • 250 ml jasnego piwa pszenicznego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 duża cebula
  • olej
  • masło
  • sól i pieprz biały
  • gałka muszkatołowa
  • nać pietruszki

Połączenie wprost idealne - pałki z kurczaka i piwo. Poznajcie przepis na pałki z kurczaka w sosie piwnym. Delikatne, rozpływające się w ustach kąski kurczaka, a do tego śmietankowo - piwny sos.

Przepis na: Pałki z kurczaka

  1. Mięso dokładnie umyj i osusz.
  2. Cebulę obierz i pokrój w plasterki.
  3. Następnie rozgrzej dużą patelnię i na 5 łyżkach oleju przesmaż pałki z każdej strony.
  4. Gdy będą rumiane zmniejsz moc palnika, dodaj 2 łyżki masła i cebulę. Całość przesmaż i po kilku chwilach zalej piwem.
  5. Delikatnie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. Duś 5 minut bez przykrywki, aby alkohol wyparował, następnie pod lekkim przykryciem duś pałki do miękkości przez. 40 minut.
  7. Po tym czasie dolej zimną śmietankę i dokładnie wymieszaj. Duś przez 5 minut i dopraw solą z pieprzem.
  8. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.