Szukaj przepisu

Jajka faszerowane

1 minuta
1 osoba
łatwe
Składniki
jajka-faszerowane
  • jajka-faszerowane
  •  MG_3296
  •  MG_3294
SKŁADNIKI
  • 12 jajek !I pasta: garść kiełków brokuła 4 rzodkiewki szczypiorek 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz !II pasta: 50 g wędzonego łososia koperek cytryna 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz !III pasta: 50 g szynki szwarcwaldzkiej 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz szczypiorek

Z czym kojarzą się Święta Wielkanocne każdemu z Nas? Oczywiście, że z jajkami. Na naszych stołach nie może zabraknąć tego specjału, dlatego dziś kilka inspiracji na jajka faszerowane.

sposób przygotowania

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Warto wodę uprzednio mocno posolić, dzięki temu mikropęknięcia na niektórych jajkach nie spowodują wypłynięcia wnętrza do wody. Gotujemy 8 min. od momentu wrzenia. Następnie od razu zalewamy jajka zimną wodą. Przedłużenie procesu gotowania powoduje, że wokół żółtka tworzy się zielonkawa powłoka - siarka. Ostudzone i obrane jajka przekrawamy na pół. Do trzech różnych miseczek wydrążamy same żółtka, nie uszkadzając przy tym białka. Można to zrobić łyżeczką, albo delikatnie ścisnąć białko, a żółtko samo wyskoczy. W każdym naczyniu powinny się znaleźć 8 połówek z żółtek. I pasta: Do żółtek dodajemy majonez, jogurt, sól, pieprz, drobno posiekaną rzodkiewkę, szczypiorek oraz poszatkowane kiełki brokuła. Mieszamy i nakładamy do szprycy z szeroką, gwieździstą końcówką. Osiem połówek białek szprycujemy tą pastą, a następnie dekorujemy szczypiorkiem. II pasta: mieszamy ze sobą utarte żółtka, majonez, jogurt, posiekany drobno koperek oraz łososia. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Potem postępujemy jak wyżej. Dekorujemy różyczkami z łososia, kawałeczkami cytryny oraz gałązeczkami koperku. III pasta: mieszamy razem żółtka, majonez, jogurt, sól, pieprz i posiekaną drobno szynkę szwarcwaldzką oraz szczypiorek. Szprycujemy połówki białek jak wyżej. Dekorujemy różyczkami z szynki. Smacznego P.S. Pasty mają tendencje do wysychania. Zatem, jeśli planujemy przygotować jajka faszerowane z wyprzedzeniem, można talerz z jajkami przykryć folią spożywczą. Zabezpieczy je ona przed wysychaniem.

Autor przepisu:

  • Monica

    Podane, że aż ślinka cieknie. Świetne pasty!

  • Eliza

    Ale ślicznie udekorowane :)

  • marta

    czy dekorujemy za pomocą specjalnej maszynki czy jest jakiś inny, prostszy sposób?

  • marta

    chodzi o masę z żółtek, którą wykładamy do białka

  • Kapitan Cook

    ja dekorowałem szprycą cukierniczą, można specjalną tubą. Można uformować również dwoma łyżeczkami. Tworzenie szprycy z celofanu czy papieru tu się nie zda.

  • fresh

    Ta z wędzonym łososiem wygrywa <3 To ja dorzucę jeszcze przepis na tuńczykową i curry: yummymorning.pl/prosto-z-wielkanocnego-stolu-tradycyjne-nadziewane-jajka/ :) Wesołych świąt!

  • Kapitan Cook

    Również Wszystkiego Najlepszego.

  • beacia

    Farsz III najbardziej mi odpowiada ;) wk ońcu zaskoczę rodzinkę czym nowym :D tylko hmm….dodam szynkę polską od kani i majonez Winiary :P