Szukaj przepisu

Jajka faszerowane

Pin it

Czas przygotowania: 1 minuta Drukuj przepis

Każdy ma swoją ulubioną pastę jajeczną, którą nadziewa jajka. Ja polecam trzy wersje: z szynką szwarcwaldzką, z wędzonym łososiem oraz trzecia z rzodkiewką i kiełkami brokuła.

Faszerowane jajka są świetną przekąską nie tylko na Wielkanoc, ale również na przyjęcia. W szybki i prosty sposobów możemy przygotować kilka past, którymi naszprycujemy połówki jajek.

  • Składniki:

  • 12 jajek
  • I pasta:

  • garść kiełków brokuła
  • 4 rzodkiewki
  • szczypiorek
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • II pasta:

  • 50 g wędzonego łososia
  • koperek
  • cytryna
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • III pasta:

  • 50 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Przepis

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Warto wodę uprzednio mocno posolić, dzięki temu mikropęknięcia na niektórych jajkach nie spowodują wypłynięcia wnętrza do wody. Gotujemy 8 min. od momentu wrzenia. Następnie od razu zalewamy jajka zimną wodą. Przedłużenie procesu gotowania powoduje, że wokół żółtka tworzy się zielonkawa powłoka - siarka.

Ostudzone i obrane jajka przekrawamy na pół. Do trzech różnych miseczek wydrążamy same żółtka, nie uszkadzając przy tym białka. Można to zrobić łyżeczką, albo delikatnie ścisnąć białko, a żółtko samo wyskoczy. W każdym naczyniu powinny się znaleźć 8 połówek z żółtek.

I pasta: Do żółtek dodajemy majonez, jogurt, sól, pieprz, drobno posiekaną rzodkiewkę, szczypiorek oraz poszatkowane kiełki brokuła. Mieszamy i nakładamy do szprycy z szeroką, gwieździstą końcówką. Osiem połówek białek szprycujemy tą pastą, a następnie dekorujemy szczypiorkiem.

II pasta: mieszamy ze sobą utarte żółtka, majonez, jogurt, posiekany drobno koperek oraz łososia. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Potem postępujemy jak wyżej. Dekorujemy różyczkami z łososia, kawałeczkami cytryny oraz gałązeczkami koperku.

III pasta: mieszamy razem żółtka, majonez, jogurt, sól, pieprz i posiekaną drobno szynkę szwarcwaldzką oraz szczypiorek. Szprycujemy połówki białek jak wyżej. Dekorujemy różyczkami z szynki. Smacznego

P.S. Pasty mają tendencje do wysychania. Zatem, jeśli planujemy przygotować jajka faszerowane z wyprzedzeniem, można talerz z jajkami przykryć folią spożywczą. Zabezpieczy je ona przed wysychaniem.

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Monica pisze:

    Podane, że aż ślinka cieknie. Świetne pasty!

  2. Eliza pisze:

    Ale ślicznie udekorowane :)

  3. marta pisze:

    czy dekorujemy za pomocą specjalnej maszynki czy jest jakiś inny, prostszy sposób?

  4. marta pisze:

    chodzi o masę z żółtek, którą wykładamy do białka

  5. Kapitan Cook pisze:

    ja dekorowałem szprycą cukierniczą, można specjalną tubą. Można uformować również dwoma łyżeczkami. Tworzenie szprycy z celofanu czy papieru tu się nie zda.

  6. fresh pisze:

    Ta z wędzonym łososiem wygrywa <3 To ja dorzucę jeszcze przepis na tuńczykową i curry: yummymorning.pl/prosto-z-wielkanocnego-stolu-tradycyjne-nadziewane-jajka/ :) Wesołych świąt!

  7. Kapitan Cook pisze:

    Również Wszystkiego Najlepszego.

  8. beacia pisze:

    Farsz III najbardziej mi odpowiada ;) wk ońcu zaskoczę rodzinkę czym nowym :D tylko hmm….dodam szynkę polską od kani i majonez Winiary :P

Skomentuj


+ 4 = sześć