Co na śniadanie?


Śniadanie jest zdaniem specjalistów najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia – to dzięki niemu mamy energię, by przetrwać nie tylko pierwsze kilka godzin do lunchu czy obiadu. Zatem co na śniadanie?co na śniadanie

Zdaniem dietetyków najważniejszą przyczyną wieczornego objadania się oraz ulegania kulinarnym zachciankom jest brak śniadania lub śniadanie ubogie w składniki odżywcze (tak też wskazują zasady zdrowego odżywiania).

Zdecydowanie powinniśmy odrzucić myśl, jakoby wycięcie z jadłospisu jednego posiłku miało nam pomóc w schudnięciu – jeśli już, niech będzie to kolacja.

Kanapki grillowane

Rankiem powinniśmy zjeść solidną porcję węglowodanów, jednak tych złożonych, które zawiera pełnoziarniste pieczywo. Idealną propozycją dla smakoszy będzie więc grillowana kanapka. Do przygotowania potrzebna nam będzie pełnoziarnista bułka, którą należy posmarować pesto i serkiem śmietankowym bez tłuszczu. Do rozkrojonej bułki wkładamy chudą wędlinę i dowolnie wybrane przez nas warzywa – może to być papryka, pomidor, cukinia. Warto dodać też zioła, najlepiej świeże – oregano, tymianek czy bazylię. Świetnym dodatkiem będzie sałata bądź rukola. Jeśli chcemy, aby nasza kanapka stała się witaminową bombą, dodajmy jeszcze garść kiełków. W wersji nieco mniej dietetycznej możemy taką kanapkę przyrządzić z dodatkiem sera – chudej mozzarelli. Składamy kanapkę i grillujemy ją na patelni lub w specjalnym opiekaczu. Kilka minut wystarczy, aby kanapka się podgrzała i przeszła wszystkimi smakami.

Musli

musli z jogurtem

Być może musli to banał, jednak wielu z nas popełnia błąd przyrządzają tak zwane muesli crunchy. Tego rodzaju płatki zawierają przede wszystkim dużo cukru, dlatego warto, abyśmy przygotowali swoją własną kompozycję. Kupmy pełnoziarniste płatki, suszone owoce, orzechy, otręby. Mogłoby się wydawać, że to drogie rozwiązanie, jednak tak naprawdę kupując składniki na wagę nie jest to wcale ogromny wydatek. Codziennie rano wystarczy wziąć odpowiednią ilość muesli, wymieszać ją z mlekiem bądź jogurtem i dodać świeże owoce, na które akurat mamy ochotę. Wbrew pozorom nie jest to więc wcale nudny i typowy sposób na zdrowe śniadanie.

Bruschetta

Bruschetta z pomidorami i bazylią

Kolejnym pomysłem na zdrowe śniadanie może być chociażby bruschetta z pomidorem, podawana z  jajecznicą. W tym celu potrzebujemy bułki pełnoziarnistej, którą musimy przekroić i lekko podpiec z obu stron (postarajmy się użyć jak najmniej oliwy z oliwek). Gdy bułka będzie się opiekała, pokrój w kosteczkę pomidora, i po zdjęciu z patelni bułki ułóż go na wierzchu. Następnie na patelnię wybij jajka, dodaj do nich serek śmietankowy oraz szczypiorek. Dopraw ziołami i solą do smaku. Wymieszaj tak, aby powstała jajecznica. Masę tę nałóż na bułkę.

Placki otrębowe

Ciasteczka owsiane lub placki otrębowe może nie brzmią zbyt kusząco, ale smakują świetnie, a dodatkowo – wspomagają trawienie i sprawiają, że przez wiele godzin po śniadaniu nie będziesz głodna. Wystarczy  jedno jajko, 3 łyżki otrębów – najlepiej różnego rodzaju, łyżka serka homogenizowanego. W miseczce mieszamy składniki, po czym na patelni formujemy z nich kształtne placuszki. Smażymy je z obu stron – nie używajmy zbyt dużo oliwy. Idealnie nadają się do spożycia zarówno na słodko z owocami, jak i na słono – z łososiem, który jest niesamowicie zdrowy, będzie więc idealny na śniadanie.

Odtąd nie zapominamy o śniadaniu. Smacznego!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes