Pierogi leniwe


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 400 g sera pełnotłustego
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • sól
  • cukier
  • bułka tarta
  • masło
  • olej
  • 1 łyżka miodu
  • ocet balsamiczny
  • brzoskwinie

TO CI SIĘ PRZYDA

  • praska do ziemniaków lub mikser
  • duża miska

Kto nie pamięta domowych pierogów leniwych. W niektórych kręgach nazywanych kluskami leniwymi. Przepyszne połączenie sera, jajek i mąki.

Pierogi leniwe przepis

  1. Ser przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub zmiel w mikserze i przełóż go do miski.
  2. Oddziel żółtka od białek.
  3. Następnie dodaj do niego żółtka i wymieszaj. Z białek w osobnej misce ubij sztywną pianę ze szczyptą soli.
  4. Gdy powstanie sztywna piana dodaj 1 łyżkę cukru i bijąc dalej utrwal pianę.
  5. Następnie obie masy delikatnie połącz i wymieszaj.
  6. Następnie przesiej do masy mąkę i zacznij delikatnie wyrabiać rękoma
  7. Wlej do większego garnka wodę i zagotuj, a następnie wsyp do niej łyżeczkę soli i odrobiną oleju.
  8. Z powstałej masy weź 1/3 i na podsypanym blacie uformuj wałek o grubości palca. Następnie pokrój na małe kluski pod kątem (jak kopytka) i wrzuć na wrzątek. Po wypłynięciu gotuj ok. 5 min. Czynność powtórz z pozostałą masą.
  9. Na suchej patelni przyrumień bułkę tartą, gdy będzie złota dodaj tyle masła, aby powstała lekko płynna masa.
  10. Gotowe leniwe polej bułką tartą z masłem i posyp cukrem.