Szukaj przepisu

Kurczak w cieście

Pin it

Czas przygotowania: 3 godziny Drukuj przepis

Kurczak w cieście może mieć wiele obliczy. Możemy zrobić zwykłą tempurę, czyli zimną wodę wymieszać z mąką i w takiej płynnej panierce maczać kurczaka.

Ja polecam nieco inny sposób, zaczerpnięty inspiracją z restauracji KFC. Sekret kurczaka w cieście tkwi w 11 przyprawach oraz odpowiedniej metodzie panierowania. Zapraszam do smażenia.

P.S. Warto pokroić filet w dłuższe paski tak jak ja, dzięki temu łatwiej macza się je w sosie kurczaka. Przy okazji wygląda on jak ogromne krewetki.

  • Składniki:

  • 0,5 kg filetów z kurczaka
  • mąka pszenna
  • woda
  • 1 l oleju
  • 1 jajko
  • mleko
  • Marynata:

  • sól, pieprz
  • kolendra
  • rozmaryn
  • papryka słodka i ostra
  • oregano
  • soda oczyszczona
  • czosnek w proszku
  • curry
  • majeranek

Przepis

Zaczynamy od zamarynowania na min. 2 h kurczaka. Uprzednio kroimy go w paski. W miseczce robimy mieszankę przypraw. Po jednej płaskiej łyżeczce: majeranku, curry, czosnku w proszku, sody oczyszczonej, oregano, papryki słodkiej, rozmarynu, kolendry, soli, pieprzu oraz szczyptę ostrej papryki. Do takiej mieszanki dodajemy kawałki filetów z kurczaka. W kubki robimy ,,klej": wrzucamy doń 1 jajko, dolewamy trochę mleka i dosypujemy tyle mąki, aby powstała gęsta maź. Następnie wlewamy tą masę do kurczaka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 h.

Potem zaczynamy robić nasz taśmociąg produkcyjny. Zatem ustawiamy wpierw miskę z kurczakiem, potem miseczkę z mąką i garnuszek z zimną wodą. Przystępujemy do manufaktury. Pojedyncze paski kurczaka maczamy wpierw w mące, potem w wodzie i znów w mące (za każdym razem dobrze strzepując nadmiar mąki). Smażymy po 3 min na rozgrzanym oleju.

Podajemy z sosem majonezowo - ketchupowym oraz frytkami. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Jakub pisze:

    szkoda ze zapomniano podac ze płatki nalezy dodac ;/

  2. Kapitan Cook pisze:

    W oryginalnej wersji KFC nie ma płatków.

  3. basia pisze:

    właśnie robię a myślę ze wyjdzie wyśmienicie :)
    Na ile to jest porcji ?????

  4. Kapitan Cook pisze:

    4-6

  5. basia pisze:

    Zajek*rwabiste :D

  6. anonim pisze:

    co do kfc jednym z sekretow jest do panierki szczypta chili w proszku, maka kukurydziana i odrobina skrobi kukurydzianej

  7. xd pisze:

    mozna zamiast w mące maczać w bułce tartej?

  8. Kapitan Cook pisze:

    nie uzyskamy wtedy pofałdowania i smaku jak w KFC, wyjdzie coś zupełnie innego, nie mówię, że nie dobrego, po prostu innego.

  9. kasia pisze:

    a czy obędzie się bez mleka w cieście?

  10. Kapitan Cook pisze:

    może być woda, np. gazowana

  11. Marcin pisze:

    hmm taki jak z kfc moze byc dobry

Skomentuj


6 × sześć =