Kwaśnica


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 700 g kiszonej kapusty
  • 500 g żeberek wędzonych
  • 100 g boczku surowego wędzonego
  • 80 g suszonych grzybów
  • 2 łyżeczki kminku mielonego
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 duża marchew
  • sól i pieprz

TO CI SIĘ PRZYDA

  • Garnek z grubym dnem

Porada szefa kuchni

Bardzo ważne jest, aby użyć w tym przepisie kapusty kiszonej. Od kwaszonej odróżnia ją to, że kiszona fermentuje naturalnie, a kwaszona przy pomocy octu. Odciśnięty sok z kapusty kiszonej można pić w celach zdrowotnych, lub dodać do ugotowanej zupy i jeszcze chwilę ją pogotować. Nie dodawajcie jej wcześniej ponieważ w kwasie już nic się nie ugotuje!

Zawsze jest dobra pora na dobrze przygotowaną kwaśnicę! I właśnie taką Wam proponujemy. Najlepiej smakuje w chłodne dni, gdy jesteśmy przemarznięci. Jest wyrazista i bardzo, a to bardzo treściwa. Poczujecie się po niej najedzeni, ale nie ociężali.

Kwaśnica przepis

  1. Grzyby zalej letnią wodą i namaczaj je przez 1 godzinę
  2. Boczek pokrój w kostkę o grubości 1 cm.
  3. Żeberka rozdziel, aby każde było osobno.
  4. Duży garnek postaw na palniku i włącz go na dużą moc.
  5. Do garnka wrzuć boczek i wysmaż go, aż wytopi z siebie tłuszcz.
  6. Na rozgrzany tłuszcz i skwarki wrzuć żeberka i dokładnie je przyrumień z każdej strony.
  7. Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu i lekko ją posiekaj.
  8. Do garnka wrzuć kapustę, grzyby wraz z zalewą i całość dopraw kminkiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Następnie wlej tyle zimnej wody aby przykryć wszystkie składniki.
  9. Zmniejsz moc palnika na średnią, przykryj garnek pokrywką i całość gotuj 1 godzinę i 40 minut.
  10. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 15 minut przed końcem gotowania dodaj marchew do zupy.
  11. Na koniec dopraw solą i pieprzem.