Szukaj przepisu

Surówka z marchwi

Pin it

Czas przygotowania: 20 minut Drukuj przepis

W swoim życiu jadłem wiele surówek z marchwi, jedne lepsze, drugie gorsze. Ale zawsze największą swoją uwagę skupiałem na dodatkach. W mojej dzisiejszej wersji surówki z marchwi znajdziecie rodzynki, jabłko i brzoskwinię.

Osobiście uwielbiam marchew startą na najdrobniejszych oczkach, jest ona wtedy bardziej soczysta, niż ta restauracyjna, pokrojona w słupki.

Jeśli chodzi o dodatki, to na tym polu możecie poszaleć. Świetnie sprawdzą się: pomarańcze, ananasy, kiwi i inne kwaskowate owoce.

  • Składniki:

  • 0,5 kg soczystej marchwi
  • 1 duże kwaskowate jabłko
  • 3 połówki brzoskwini z puszki (w sezonie świeżej)
  • garść rodzynek
  • rum
  • sok z cytryny
  • cukier
  • ew. pomarańcze, ananasy, kiwi, itd

Przepis

Zaczynamy od podgrzania w rondelku kieliszka rumu wraz z rodzynkami (nie podgrzewamy za długo, bo alkohol się zapali!). Następnie zdejmujemy z gazu i pozwalamy jeszcze kilka chwil rodzynkom ,,popływać". Dzięki ciepłemu alkoholowi rodzynki łatwiej wchłoną płyn, niż w przypadku zimnego.

Następnie przystępujemy do starcia marchwi na drobnych oczkach. Polecam Wam w sezonie młodą marchew kupowaną jeszcze z natką, jest ona o wiele soczyściejsza od tej supermarketowej.

Później do marchwi trzemy już na grubszych oczkach jabłko. Skrapiamy całość sokiem z połowy cytryny i mieszamy. Potem kroimy w kosteczkę brzoskwinię i również dodajemy do całości. Zwieńczeniem jest dodanie odcedzonych rodzynek i wymieszanie surówki.

Teraz najlepszy moment - próbowanie. Zatem sprawdzamy czy potrzeba jeszcze soku z cytryny czy może marchew była za mało słodka i konieczne będzie dodanie cukru. Doprawioną surówkę zostawiamy na 30 min, aby składniki się przemacerowały. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj


siedem + 1 =