Szukaj przepisu

Surówka z marchwi

20 minut
4 osoby
łatwe
Składniki
Surówka z marchwi
  • Surówka z marchwi
  •  SAM_0139
  •  SAM_0138
SKŁADNIKI
  • 0,5 kg soczystej marchwi 1 duże kwaskowate jabłko 3 połówki brzoskwini z puszki (w sezonie świeżej) garść rodzynek rum sok z cytryny cukier ew. pomarańcze, ananasy, kiwi, itd

Któż z nas nie pamięta smaku surówki z marchewki z dzieciństwa. Kiedyś to były marchwie - soczyste, słodkie. Jeśli uda Wam się kupić marchew od ,,baby", nie wahajcie się - róbcie surówkę.

sposób przygotowania

Zaczynamy od podgrzania w rondelku kieliszka rumu wraz z rodzynkami (nie podgrzewamy za długo, bo alkohol się zapali!). Następnie zdejmujemy z gazu i pozwalamy jeszcze kilka chwil rodzynkom ,,popływać". Dzięki ciepłemu alkoholowi rodzynki łatwiej wchłoną płyn, niż w przypadku zimnego. Następnie przystępujemy do starcia marchwi na drobnych oczkach. Polecam Wam w sezonie młodą marchew kupowaną jeszcze z natką, jest ona o wiele soczyściejsza od tej supermarketowej. Później do marchwi trzemy już na grubszych oczkach jabłko. Skrapiamy całość sokiem z połowy cytryny i mieszamy. Potem kroimy w kosteczkę brzoskwinię i również dodajemy do całości. Zwieńczeniem jest dodanie odcedzonych rodzynek i wymieszanie surówki. Teraz najlepszy moment - próbowanie. Zatem sprawdzamy czy potrzeba jeszcze soku z cytryny czy może marchew była za mało słodka i konieczne będzie dodanie cukru. Doprawioną surówkę zostawiamy na 30 min, aby składniki się przemacerowały. Smacznego!

Autor przepisu: