Szukaj przepisu

Kurczak po chińsku

60 minut
4 osoby
łatwe
Składniki
Kurczak po chińsku
  • Kurczak po chińsku
  •  MG_3246
  •  MG_3244
SKŁADNIKI
  • Marynata: 400 g filetów z kurczaka skórka i sok z 1 limonki 1 łyżka miodu 5 łyżek sosu sojowego płaska łyżeczka przypraw 5 smaków płaska łyżeczka czerwonej słodkiej papryki posiekana drobno papryczka chilli 1 łyżka oleju sezamowego sól !Dodatki: 1 jajko 200 g mrożonych warzyw ,,Mieszanka chińska" makaron ryżowy sos sojowy olej ryżowy

Dziś na talerzu dalekowschodnie inspiracje – kurczak po chińsku. Delikatne filety z kurczaka skąpane w orientalnym sosie, podane z warzywami i makaronem ryżowym.

sposób przygotowania

Zaczynamy od pokrojenia w niewielkie paseczki filetów z kurczaka. Następnie marynujemy je sosie sojowym, miodzie, przyprawie 5 smaków, słodkiej papryce, oleju sezamowym, soku i skórce z 1 limonki oraz soli. Całość powinna macerować się min. 30 minut. Następnie na rozgrzaną patelnię/wok wlewamy 3 łyżki oleju ryżowego i w wysokiej temperaturze przesmażamy przez kilka minut kurczaka. Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonej drobno papryczki chilli oraz mieszanki warzyw chińskich i pół szklanki wody. Całość pod przykryciem dusimy ok. 15 min, aż warzywa będą miękkie. Na koniec do woka wrzucamy makaron ryżowy - wystarczy go zalać wrzątkiem i pod przykryciem potrzymać 3 minuty, następnie odcedzić i dodać do warzyw i mięsa. Doprawiamy ostatni raz sosem sojowym. Po krótkim przesmażeniu wszystkiego razem wbijamy do woka jajko i całość intensywnie mieszamy. Gdy tylko jajko się zetnie podajemy kurczaka po chińsku na stół. Smacznego!

Autor przepisu:

  • MaciejK

    Warzywa mrożone ?;o a fe

  • Kapitan Cook

    oczywiście można w sezonie użyć świeżych