Szukaj przepisu

Kurczak po chińsku

Pin it

Czas przygotowania: 60 minut Drukuj przepis

Do tej błyskawicznej potrawy warto wykorzystać wok. Utrzymuje on bardzo wysoką temperaturę i dzięki temu powstanie kurczaka po chińsku zajmuje chwilę. Jeśli chodzi o warzywa to polecam Wam gotowe mrożone mieszanki chińskie. Jednak jeśli ktoś jest ambitny i ma blisko siebie sklep z orientalną żywnością, może oczywiście kupić świeże składniki.

W każdej porządnej chińskiej restauracji czy barze na ulicy na koniec po zmieszaniu mięsa, warzyw i makaronu dodają surowe jajko. Masa jajeczna łączy wszystko i dodaje swoistego smaku.

  • Składniki:

  • Marynata:

  • 400 g filetów z kurczaka
  • skórka i sok z 1 limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • płaska łyżeczka przypraw 5 smaków
  • płaska łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • posiekana drobno papryczka chilli
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sól
  • Dodatki:

  • 1 jajko
  • 200 g mrożonych warzyw ,,Mieszanka chińska"
  • makaron ryżowy
  • sos sojowy
  • olej ryżowy

Przepis

Zaczynamy od pokrojenia w niewielkie paseczki filetów z kurczaka. Następnie marynujemy je sosie sojowym, miodzie, przyprawie 5 smaków, słodkiej papryce, oleju sezamowym, soku i skórce z 1 limonki oraz soli. Całość powinna macerować się min. 30 minut.

Następnie na rozgrzaną patelnię/wok wlewamy 3 łyżki oleju ryżowego i w wysokiej temperaturze przesmażamy przez kilka minut kurczaka. Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonej drobno papryczki chilli oraz mieszanki warzyw chińskich i pół szklanki wody. Całość pod przykryciem dusimy ok. 15 min, aż warzywa będą miękkie.

Na koniec do woka wrzucamy makaron ryżowy - wystarczy go zalać wrzątkiem i pod przykryciem potrzymać 3 minuty, następnie odcedzić i dodać do warzyw i mięsa. Doprawiamy ostatni raz sosem sojowym. Po krótkim przesmażeniu wszystkiego razem wbijamy do woka jajko i całość intensywnie mieszamy. Gdy tylko jajko się zetnie podajemy kurczaka po chińsku na stół. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. MaciejK pisze:

    Warzywa mrożone ?;o a fe

  2. Kapitan Cook pisze:

    oczywiście można w sezonie użyć świeżych

Skomentuj


3 − jeden =