Kurczak po chińsku


2 osoby
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 2 małe filety z kurczaka
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • ½ papryczki chili
  • 4 grzybki Shitake
  • kiełków bambusa
  • makaron ryżowy lub sojowy
TO CI SIĘ PRZYDA
  • wok

PORADA SZEFA KUCHNI

Pamiętaj aby przed smażeniem mięsa wyjąć je wcześniej z lodówki aby osiągnęło temperaturę pokojową. Dzięki temu zabiegowi podczas smażenia mięso w środku szybciej się zetnie i pozostanie soczyste oraz niesamowicie kruche. Możesz zacząć smażenie z minimalną potrzebną ilością tłuszczu, a po chwili dodać sosu sojowego. Tym zabiegiem z sosu powstanie bardzo przyjemna w smaku i aromacie glazura. Trzeba jednak tą technikę kontrolować ponieważ łatwo je wtedy przypalić.

Dziś na obiad pragniemy Was zabrać w smakową podróż do Chin. Podczas tej wycieczki doświadczycie prostoty kultury chińskiej, w której kryje się niesamowita filozofia i sztuka wzajemnego oddziaływania. Przekonacie się, że odpowiednie łączenie składników tworzy równowagę jak Yin i Yang. Oczyśćcie umysły i wypełnijcie żołądki.

sposób przygotowania

  1. Filety dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą, następnie pokrój je w paski o długości 4 cmi szerokości 2 cm. Dopraw je solą z pieprzem
  2. Z papryczki chili wytnij gniazdo nasienne i posiekaj w plasterki.
  3. imbir obierz ze skórki łyżeczką, a następnie pokrój w cienkie słupki.
  4. Czosnek obierz z łupinek i posiekaj w drobne plasterki.
  5. Grzyby delikatnie spłucz wodą i pokrój w cienkie plastry.
  6. Następnie na rozgrzany wok wlej 3 łyżki oleju ryżowego i w wysokiej temperaturze przesmaż kurczaka aż się przyrumieni.
  7. Do kurczaka dorzuć grzyby, imbir, czosnek, papryczkę i kiełki. Całość duś pod przykryciem chwilkę, aż warzywa będą miękkie.
  8. Makaron zalej w misce wodą i przykryj na 3 minuty. Gdy będzie gotowy odsącz i dodaj do woka.
  9. Dopraw sosem sojowym i duś jeszcze 3 minuty.