Szukaj przepisu

Kurczak po chińsku

60 minut
4 osoby
Łatwe
Składniki
Kurczak po chińsku
  • Kurczak po chińsku
  •  MG_3246
  •  MG_3244
SKŁADNIKI
  • Marynata:

  • 400 g filetów z kurczaka
  • 1 limonka
  • 1 łyżka miodu
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • Sól
  • Dodatki:

  • 1 jajko
  • 200 g mrożonych warzyw ,,Mieszanka chińska"
  • makaron ryżowy
  • sos sojowy
  • olej ryżowy

Dziś na talerzu dalekowschodnie inspiracje – kurczak po chińsku. Delikatne filety z kurczaka skąpane w orientalnym sosie, podane z warzywami i makaronem ryżowym.

sposób przygotowania

  1. Filety dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą, następnie pokrój je w paski o długości 4 cmi szerokości 2 cm.
  2. Z papryczki chili wytnij gniazdo nasienne i posiekaj ją bardzo drobno.
  3. Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
  4. Do większej miski wlej sok z limonki, dodaj startą skórkę oraz pozostałe przyprawy sypkie i płynne.
  5. Do marynaty wrzuć kurczaka i dokładnie wymieszaj. Całość przykryj i pozostaw do zamarynowania na 30 min.
  6. Następnie na rozgrzany wok wlej 3 łyżki oleju ryżowego i w wysokiej temperaturze przesmaż przez kurczaka aż się przyrumieni.
  7. Do kurczaka dorzuć warzywa, papryczkę i pół szklanki zimnej wody. Całość duś pod przykryciem ok. 15 min, aż warzywa będą miękkie.
  8. Makaron zalej w misce wodą i przykryj na 3 minuty. Gdy będzie gotowy odsącz i dodaj do woka.
  9. Dopraw sosem sojowym i wbij jajko cały czas intensywnie mieszając. Gdy jajko się zetnie, danie będzie gotowe.

Autor przepisu: Kapitan Cook

PODOBNE PRZEPISY

  • ryz-z-warzywami
  • Wędzony kurczak
  • Sos do kurczaka
  • Potrawka z kurczaka z sosem paprykowo - koperkowym
  • Risotto z kurczakiem
  • MaciejK

    Warzywa mrożone ?;o a fe

  • Kapitan Cook

    oczywiście można w sezonie użyć świeżych