Szukaj przepisu

Dekorowanie tortów

dekorowanie tortówZnane wszystkim przysłowie od lat mówi, że droga do serca prowadzi przez żołądek. Jednak nie tylko smak potrawy ma znaczenie, również jej wygląd mówi o wykonawcy oraz sztuce kulinarnej przygotowanego dania.

Jeżeli chodzi o dekorowanie potraw, to do najczęściej zdobionych od lat z pewnością zaliczamy ciasta i torty, te drugie natomiast są tym piękniejsze, im ważniejsza jest okazja do świętowania.

Torty okazjonalne to już tradycja

Jeżeli jeszcze kilka lat temu nie widzieliśmy tak powszechnej mody na pieczenie i dekorowanie tortów z okazji urodzin, imienin, rocznicy ślubu czy imprezy dla dzieci, to w obecnych czasach okazjonalne torty z wyjątkowo niekonwencjonalnymi dekoracjami możemy spotkać w każdej cukierni czy ciastkarni. Oczywiście najpiękniejsze są te wykonane samodzielnie, jednak nie każdy jest mistrzem sztuki kulinarnej oraz sztuki dekorowania ciast i tortów. Do najpopularniejszych ozdób na tort nadal należą ozdoby z różyczek, zielone listki oraz tradycyjne napisy z imieniem i okazją na jaką tort został upieczony, w modzie natomiast – szczególnie w świecie małych dzieci są urodzinowe torty z postaciami z bajek oraz innymi elementami dekoracyjnymi. Nikogo już nie dziwi tort w kształcie piłki do nogi, głowy znanej postaci z bajki czy nawet w kształcie całego zwierzątka, jednak tego typu torty należą do najdroższych produktów cukierniczych.

 

dekorowanie tortów

Przepisy i porady godne polecenia: