Szukaj przepisu

Masło czosnkowe

Pin it

Czas przygotowania: 20 minut Drukuj przepis

Banalny w przygotowaniu dodatek, ale za to jaki smaczny. Przy okazji świetnie wygląda taki ,,cukiereczek". Polecam Wam zwłaszcza do potraw takich jak góralskie moskole.

Klasyczne masło czosnkowe to połączenie masła i czosnku. Moim zdaniem warto przygotować wersje ziołowe, np. z pietruszką. Jest to świetny sposób do przechowywania ziół. W zależności od potrzeb możemy dodać np. papryczkę chilli, albo prażoną cebulkę.

Polecamy podawać ze świeżym pieczywem, np. pyszny chleb żytni sprawdzi się doskonale.

  • Składniki:

  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • nać pietruszki
  • sól morska

Przepis

Zaczynamy od wyciągnięcia masła z lodówki. Miękkie masło łatwiej się wyrabia. Możecie zrobić wersję taką, jak ja na zdjęciach, czyli marmurkową. Wtedy wyrabiamy zimne masło pokrojone z małe kosteczki.

Najlepiej wyrabiać w moździerzu lub łyżką. Do utartego masła dodajemy przeciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku, szczyptę morskiej soli oraz pokrojoną drobno garść pietruszki. Polecam Wam pietruszkę kupowaną wraz z korzeniem, ma ona intensywniejszy smak, niż ta supermarketowa samotna nać.

Wszystko razem delikatnie wyrabiamy i układamy na sporym kawałku folii spożywczej bliżej naszej strony. Następnie zaczynamy delikatnie zwijać folią zacieśniając masło w środku. Po poziomym zrolowaniu zaczynamy ,,przykręcać śrubę" z boku tworząc jakby cukiereczek. Skręcamy wszystko bardzo ciasno i rolujemy kilkukrotnie na blacie, aby uzyskać idealnie walcowaty kształt. Gotowe masło wkładamy następnie do lodówki na min. 1 h. Podajemy z moskolami lub ulubionymi ciepłymi grzankami. Smacznego

P.S. Jeśli chcecie uzyskać nieco subtelniejszą wersję wystarczy 8 ząbków czosnku wrzucić polane oliwą do piekarnika i piec, aż będą aksamitne w środku. Następnie wyciskacie je z łupin do masła i postępujecie jak wyżej. Pieczony czosnek jest słodki i delikatny w smaku.

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. kuchenny bałagan pisze:

    Masło czosnkowe dobre do wszystkiego, uwielbiam :)

  2. Gem pisze:

    Oj tam od razu folię rolować. Wystarczy wrzucić wszystko do blendera, a potem przełożyć w naczynko do dipów.
    Pozdrawiam czosnkowo ;)
    /G

  3. Hazza pisze:

    Bd dobry :) Na pewno zdrowszy i lepszy od tych z marketów. Bez tych ich polepszaczy smaku. Świetne smakuje z paluchami chlebowymi czosnkowymi od niedawna w Biedronce ;)

  4. karolina 28 pisze:

    Pierwszy raz robiłam masło czosnkowe ale wszlo wyśmienicie pozdrawiam;-)

  5. Ja pisze:

    Ja jeszcze daje zioła prowansalskie do tego.

Skomentuj


6 − = dwa