Szukaj przepisu

Masło czosnkowe

20 minut
4 osoby
Łatwe
Składniki
maslo-czosnkowe
  • maslo-czosnkowe
SKŁADNIKI
  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól morska

PORADA SZEFA KUCHNI

Jeśli chcesz aby natka pietruszki była bardziej aromatyczna, kup całą z korzeniem. Dzięki korzeniowi dłużej będzie świeża i zachowa cały smak i aromat

Wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju dań. Poznajcie nasz niebanalny przepis na masło czosnkowe.

sposób przygotowania

  1. Masło wyjmij z lodówki aby osiągnęło pokojowa temperaturę i łatwo się rozcierało, a następnie przełóż do miseczki.
  2. Posiekaj drobno pietruszkę.
  3. Do masła dodaj przeciśnięte przez praskę czosnek, szczyptę morskiej soli oraz pietruszkę.
  4. Wszystko razem delikatnie wymieszaj i ułóż na sporym kawałku folii spożywczej.
  5. Następnie delikatnie zwijaj folią zacieśniając masło w środku.
  6. Po poziomym zrolowaniu, skręć końce jak cukierek bardzo mocno.
  7. Kilkukrotnie zroluj na blacie, aby uzyskać idealnie walcowaty kształt.
  8. Gotowe masło włóż na 1 godzinę do lodówki.
  9. Podawaj z moskolami lub ciepłymi grzankami.

Autor przepisu: Kapitan Cook

PODOBNE PRZEPISY

  • sposoby-przechowywania-zywnosci
  • czosnek
  • Zakopiańskie moskole
  • Sos tzatziki
  • akcesoria kuchenne
  • kuchenny bałagan

    Masło czosnkowe dobre do wszystkiego, uwielbiam :)

  • Gem

    Oj tam od razu folię rolować. Wystarczy wrzucić wszystko do blendera, a potem przełożyć w naczynko do dipów.
    Pozdrawiam czosnkowo ;)
    /G

  • Hazza

    Bd dobry :) Na pewno zdrowszy i lepszy od tych z marketów. Bez tych ich polepszaczy smaku. Świetne smakuje z paluchami chlebowymi czosnkowymi od niedawna w Biedronce ;)

  • karolina 28

    Pierwszy raz robiłam masło czosnkowe ale wszlo wyśmienicie pozdrawiam;-)

  • Ja

    Ja jeszcze daje zioła prowansalskie do tego.