Szukaj przepisu

Łosoś na parze

30 minut
2 osoby
łatwe
Składniki
losos-na-parze
  • losos-na-parze
  •  łosoś-na-parze2
  •  łosoś-na-parze3
  •  łosoś-na-parze2
  •  łosoś-na-parze3
SKŁADNIKI
  • Dla 2 osób: 300 g filet z łososia 4 pomidorki koktajlowe 4 plastry cytryny 6 plastrów masła sól, pieprz bazylia

Dziś na obiad polecam Wam lekkiego łososia na parze. Banalny przepis, błyskawiczne przygotowanie, a efekt powali każdego. Wspaniałe połączenie pomidorków oraz ryby - polecam.

sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania ryby. Kroimy ją na dwa filety (po 150 g każdy), a następnie zanurzamy w solance na 10 min.(w 0,5 l zimnej wody rozpuszczamy garść soli). Dzięki temu zabiegowi ryba będzie bardziej soczysta po uparowaniu. Następnie na środku kawałka folii aluminiowej układamy plaster masła, na to wędruje jeden kawałek ryby, którą lekko doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu łososia układamy dwa plastry masła, następnie dwa plastry cytryny oraz 2 pomidorki koktajlowe przecięte na pół. Całość posypujemy świeżą bazylią (jeśli posiadamy) lub suszoną. Potem zawinięty pakunek wkładamy do garnka do gotowania na parze. Jeśli takiego nie posiadacie wystarczy na garnek naciągnąć kawałek starej firanki albo poprosić dziewczynę o pończochy i związać całość po obwodzie garnka sznurkiem. Rybę parujemy w zależności od grubości 12-15 min. Smacznego!

Autor przepisu:

  • jola

    to najlepszy przepis na świecie, jest szybki, łatwy, a łosoś wychodzi po prostu niebo w w gębie ;-) Ja do tego zrobiłam kalafior i brokuła na parze z sosem knorra do tychże warzyw ;-)

  • userka

    Łosoś wyszedł super!

  • Focus88

    Przepis łatwy, a wychodzi niebo w gębie!! Polecam, teściowa była zachwycona;)

  • Marta

    Wszystko świetnie,tylko ta wzmianka o pończosze nieapetyczna.