Szukaj przepisu

Łosoś na parze

Pin it

Czas przygotowania: 30 minut Drukuj przepis

W celu stworzenia idealnego łososia na parze trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie: co lubi łosoś? Błyskawicznie przychodzą nam do głowy proste skojarzenia: koperek i cytryna. Ja proponuję połączyć go z pomidorami. Oczywiście cytryna również tu zagości. Z całego duszenia powstanie delikatny sosik na bazie masła - poezja smaków.

W przepisie opisałem sposób, aby łosoś nie był suchy w środku. Polecam ten patent wszystkich antyfanom tej ryby, ze względu na pozorną suchość mięsa.

Najlepiej podawać z sałatką z porów.

  • Składniki:

  • Dla 2 osób:

  • 300 g filet z łososia
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 4 plastry cytryny
  • 6 plastrów masła
  • sól, pieprz
  • bazylia

Przepis

Zaczynamy od przygotowania ryby. Kroimy ją na dwa filety (po 150 g każdy), a następnie zanurzamy w solance na 10 min.(w 0,5 l zimnej wody rozpuszczamy garść soli). Dzięki temu zabiegowi ryba będzie bardziej soczysta po uparowaniu.

Następnie na środku kawałka folii aluminiowej układamy plaster masła, na to wędruje jeden kawałek ryby, którą lekko doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu łososia układamy dwa plastry masła, następnie dwa plastry cytryny oraz 2 pomidorki koktajlowe przecięte na pół. Całość posypujemy świeżą bazylią (jeśli posiadamy) lub suszoną.

Potem zawinięty pakunek wkładamy do garnka do gotowania na parze. Jeśli takiego nie posiadacie wystarczy na garnek naciągnąć kawałek starej firanki albo poprosić dziewczynę o pończochy i związać całość po obwodzie garnka sznurkiem.

Rybę parujemy w zależności od grubości 12-15 min. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. jola pisze:

    to najlepszy przepis na świecie, jest szybki, łatwy, a łosoś wychodzi po prostu niebo w w gębie ;-) Ja do tego zrobiłam kalafior i brokuła na parze z sosem knorra do tychże warzyw ;-)

Skomentuj