Łosoś na parze


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 szt. po 250 g dzwonek lub płatów łososia.
  • biała połowa pora
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • kilka różyczek brokuła
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól i pieprz

TO CI SIĘ PRZYDA

  • garnek do gotowania na parze lub urządzenie do gotowania na parze

Porada szefa kuchni

Jeśli chcesz, aby ryba była delikatniejsza to namocz ją w solance. W 1 litrze zimnej wody rozpuść garść soli i dokładnie wymieszaj. Następnie namocz łososia przez 10 - 15 minut, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Teraz możesz gotować go na parze.

Łosoś podonie jak pstrąg i troć osiąga dużych rozmiarów. Są to ryby drapieżne, więc struktura ich włókien mięsniowych jest o wiele bardzej rozbudowana. Zawierają również więcej korzystnego tłuszczu. Dzięki swojemu charakteowi łowcy oraz jakości mięsa uznawane są za ryby szlachetne. Gotowanie łososia na parze pozwoli zachować jak najwięcej odżywczych składników, a więc cieszmy sie zdrowiem jakie uzyskamy dzięki niemu.

Łosoś na parze przepis

  1. Rybę dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Następnie dopraw ją solą z pieprzem.
  3. Do pojemnika naczynia do gotowania na parze wlej 1 litr chłodnej wody i zacznij gotować
  4. Paprykę pokrój w paski, a brokuła porozdzielaj na mniejsze różyczki.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż delikatnie warzywa. Kontroluj je, aby były al dente i nie straciły koloru.
  6. Łososia gotuj na parze około 12 - 15 minut.
  7. Gotowe ryby podawaj z warzywami.