Łosoś na parze


2 osoby
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 300 g filet z łososia
  • 4 pomidory koktajlowe
  • 4 plastry cytryny
  • 6 plastrów masła
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
TO CI SIĘ PRZYDA
  • ręcznik papierowy
  • folia aluminiowa
  • garnek do gotowania na parze

Dziś na obiad polecam Wam lekkiego łososia na parze. Banalny przepis, błyskawiczne przygotowanie, a efekt powali każdego. Wspaniałe połączenie pomidorków oraz ryby - polecam.

sposób przygotowania

  1. Przekrój rybę na 2 części.
  2. Do naczynia wlej 1 litr chłodnej wody i rozpuść w niej garść soli.
  3. Umieść łososia w solance na 10 minut, po czym wyjmij i osusz ją papierowym ręcznikiem.
  4. Rozłóż kawałek folii aluminiowej i połóż na niej plaster masła, na nim kawałek łososia. Dopraw rybę solą i pieprzem.
  5. Na kawałku łososia ułóż 2 plastry masła, 2 plastry cytryny.
  6. Umyj pomidory koktajlowe, przetnij na pół i połóż na wierzchu łososia. Całość posyp bazylią i zawiń szczelnie folię.
  7. Nalej wody do garnka do gotowania na parze. Na górną część garnka połóż zawinięte kawałki ryby i paruj 12-15 minut.