Szukaj przepisu

Jak przyrządzić łososia

łosoś w marynacie z wina, z cząbrem, ugotowany na parzeW ostatnich latach doceniliśmy walory smakowe oraz wartości odżywcze ryb. Dzięki temu coraz częściej goszczą one na polskich stołach, nie tylko od święta. Jedną ze smaczniejszych ryb jaka jest nam znana, jest łosoś. Jak go przyrządzić?

Łosoś to ryba słodkowodna i morska jednocześnie, albowiem osobniki te rozmnażają się w rzekach, a na co dzień żyją w morzu. Samo mięso łososi ma zabarwienie różowe, jest delikatne, bardzo smaczne i zawiera duże ilości pełnowartościowych tłuszczów.

Łosoś na stole w roli głównej

Łososia jak niemalże każdą rybę możemy przyrządzić na wiele sposobów. Bez problemu znajdziemy przepisy na łososia z grilla, łososia smażonego, łososia pieczonego, a nawet łososia w wersji gotowanej.

Smażony łosoś to z pewnością najpopularniejsza metoda obróbki cieplnej dla potraw rybnych, jednak należy pamiętać że podczas smażenia nie zostają zachowane wszystkie walory odżywcze i smakowe tej ryby. Bardziej smaczną wersją jest łosoś z grilla, to oczywiste że grillowana ryba jest lepsza od smażonej.

Przepisy i porady godne polecenia: