Gotowanie na parze


Gotowanie na parze

Zbliża się wiosna, a Ty nie wiesz, co zrobić, aby zgubić kilka kilogramów? Próbujesz wszystkiego, a waga ani drgnie? Z pewnością Twoja dieta nie jest taka, jaka być powinna. Wielu z nas myśląc o odchudzaniu lub o zdrowym żywieniu zakłada głodówkę: jeden posiłek dziennie, brak w menu tego, co dla nas najlepsze. Błąd! Dziś chcielibyśmy zająć się tematem, który jest niezwykle popularny: gotowanie na parze.

Możesz chudnąć i zdrowo żyć, trzymając się zasad: pięć posiłków dziennie, aktywność ruchowa, eliminacja niezdrowych składników, duża ilość wody. Czy taki sposób jedzenia jest zdrowy? Czy parowar to dobre rozwiązanie dla każdego? Tak,  jedzenie na parze to doskonały sposób na nienaganną sylwetkę i dobre samopoczucie.

Gotowanie na parze oznacza dla nas zarówno szybkie, mało kaloryczne, jak również i zdrowe odżywianie. Rezygnujemy z nadmiaru tłuszczów, dostarczamy pełnowartościowych warzyw, jemy kolorowo, smacznie i zdrowo. Co więc zyskujemy?

Ograniczenie tłuszczy

Gotując na parze, rezygnujemy z tłuszczów. Para wodna stanowi główny element odpowiedzialny za przekazywanie ciepła. Czy zdajesz sobie sprawę, że jedna łyżka oleju, to aż 100 kalorii? Naturalnie tłuszcz w odpowiednich proporcjach jest nam niezbędny. Poprzez posiłki na parze ograniczamy jednak spożycie ciężkostrawnych tłuszczy, pochodzących np. ze smażenia, dążymy do pięknej sylwetki i prawidłowej wagi ciała.

Garnek do gotowania na parze

Doskonały smak

Woda nie wpływa na smak naszych potraw. Otrzymujemy za to dzięki niej smaczne i zdrowe posiłki, które odpowiednio doprawione zaspokoją w pełni nasze kubki smakowe.

Ograniczenie soli

Doskonale wiemy, jakie działanie dla naszego organizmu ma sól. Na każdym kroku widzimy hasła „Ogranicz sól”, „Wyeliminuj sól z diety”. Poprzez gotowanie na parze ilość wykorzystywanej soli jest w dużym stopniu ograniczona, a często również i wyeliminowana całkowicie.

Wygoda i komfort przygotowywania posiłków

Przygotowując tradycyjne posiłki pieczone, smażone i gotowane tracimy sporo czasu i energii. Godziny spędzone na gotowaniu w kuchni możemy skrócić, a przy tym uczynić nasze jedzenie lżejszym i zdrowszym. Możemy postawić na zdrowe odżywianie i wybrać właśnie produkty na parze. Mając garnek do gotowania na parze, parowar lub choćby naczynie z durszlakiem i pokrywką, możesz łatwo i szybko przygotować za jednym razem wszystkie elementy obiadu np. zamykając każdy z nich w folii aluminiowej, by zachować ich wilgotność i nie mieszać aromatów.

Różnorodność posiłków

Jeśli chcemy, aby nasza dieta była bogata, kolorowa i smaczna, gotowanie na parze to idealny wybór. Dzięki wykorzystywaniu sprzętów do gotowania na parze możemy postawić każdego dnia na różnorodne posiłki pełne warzyw, potrzebnych składników i ciekawych połączeń.

Dieta dla każdego

Niezależnie, ile masz lat, czy jesteś mężczyzną, czy kobietą, czy pracujesz w sklepie, czy na stanowisku kierowniczym, taka dieta jest właśnie dla Ciebie. To nie sposób na szybkie chudnięcie lub chwilowe działanie w celu utraty kilogramów. Gotowanie na parze powinno stanowić sposób na codzienne przygotowywanie posiłków i kluczowy element świadomego odżywiania.

Jeśli wciąż się wahasz, spróbuj potraw przygotowywanych na parze i przekonaj się na własnym podniebieniu o ich wartości. Zmienisz w ten sposób coś w swoim życiu na lepsze – postaw na zbilansowaną dietę, która zapewni Ci zdrowie, prawidłową wagę, mnóstwo energii i radość na każdy dzień. Odpowiednio dobrane menu, to szansa na długie życie na pełnych obrotach.

Gotowanie na parze
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)