Kasztany jadalne


2 osoby
Łatwe
Składniki
Kasztany jadalne
  • Kasztany jadalne
  •  IMG_0211
  •  kasztany-jadalne
SKŁADNIKI
  • kasztany jadalne (ilość wedle uznania)
  • sól
  • masło

Kasztan jadalny bywa w Polsce uważany za rarytas. Co prawda drzewo to nie rośnie w naszym kraju (kasztanowiec, który znamy z dziecięcych zabaw, nie nadaje się do spożycia), ale kasztany jadalne można kupić chociażby w większych supermarketach. Można je podawać jako dodatek do dań mięsnych albo deserów. Poznaj 2 sposoby na przygotowanie jadalnych kasztanów.

sposób przygotowania

Kasztany gotowane:

  1. Nalej wody do garnka, wrzuć kasztany i gotuj przez 30 minut.
  2. Po 15 minutach gotowania wsyp 1 łyżkę soli.
  3. Przed zjedzeniem obierz ze skórki zarówno zewnętrznej, jak i wewnętrznej.

Kasztany pieczone:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  2. Zrób na każdym kasztanie po jednym nacięciu 2-3 cm.
  3. Włóż do piekarnika na 15-30 minut, aż staną się miękkie.
  4. Obierz ze skórki zewnętrznej oraz wewnętrznej.
  5. Posmaruj masłem.

Kasztany jadalne
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)