Szukaj przepisu

Kasztany jadalne

Pin it

Czas przygotowania: 30 minut Drukuj przepis

Sprowadzane są zwykle z państw południowych. Pospolicie występują na Węgrzech, Słowacji, Bałkanach, czy w Hiszpanii, są także dość popularne w kuchni francuskiej. Cena tego przysmaku nie jest wygórowana, kilogram możemy nabyć za ok. 20 złotych lub nawet mniej. Zanim omówimy proste sposoby przyrządzania kasztanów, warto wspomnieć o ich wartościach odżywczych. 100 g obranych orzechów to 187 kalorii, 2,9 g białka i niewiele, bo tylko 2 g tłuszczu. Są bardzo bogate w skrobię, posiadają jej więcej niż ziemniaki. Poza tym zawierają sporo magnezu, wapnia, potasu czy fosforu.

  • Składniki:

  • kasztany jadalne (ilość wedle uznania)
  • sól
  • masło

Przepis

Dwa najpopularniejsze sposoby przyrządzania kasztanów jadalnych to gotowanie i pieczenie. Żadna z tych czynności nie wymaga skomplikowanych przygotowań.

Jeśli chcemy zjeść kasztany gotowane, wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy 30 minut. W zależności od wielkości mogą być gotowe wcześniej lub później. W połowie czasu gotowania niektórzy zalecają dodać nieco soli (np. łyżeczka na litr wody). Skórka zewnętrzna powinna być miękka, dająca się łatwo rozkroić lub nagryźć. Przed zjedzeniem obieramy zarówno skorupkę zewnętrzną, jak i cienką, gorzkawą osłonkę kasztana.

Wiele osób woli kasztany pieczone, najlepiej nad ogniskiem, ewentualnie grillem. Przed upieczeniem należy je ponacinać, wystarczą 2-3 centymetrowe nacięcia, jedno na każdym orzechu. Wtedy kasztany będą o wiele łatwiejsze do obrania, dobrze wypieczone i będą ładnie wyglądać. Pod wpływem wysokiej temperatury zazwyczaj same pękają, jednak nacinając je, mamy pewność, że stanie się to z wszystkimi orzechami. Pieczemy je 15-30 minut.

Wyśmienicie smakują same, można je także podawać z masłem lub różnymi sosami. Kasztany jadalne mają wiele zastosowań, można je podawać jako dodatek do dań mięsnych albo deserów, a z mąki wypiekać ciasta i pieczywo.

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj


7 − = pięć