Kasztany jadalne


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • kasztany jadalne (ilość wedle uznania)
  • sól
  • masło

Porada szefa kuchni

"W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle" - to słynny cytat z polskiej kinematografii i być może jest w nim prawda. Natomiast najlepsze kasztany możecie przygotować sami w domu, nie potrzebujecie do tego specjalnych urządzeń. Sekretem ich dobrego smaku może być smakowe masełko. Szczególnie polecam to z odrobiną czosnku niedźwiedziego.

Kasztan jadalny bywa w Polsce uważany za rarytas. Co prawda drzewo to nie rośnie w naszym kraju (kasztanowiec, który znamy z dziecięcych zabaw, nie nadaje się do spożycia), ale kasztany jadalne można kupić chociażby w większych supermarketach. Można je podawać jako dodatek do dań mięsnych albo deserów. Poznaj 2 sposoby na przygotowanie jadalnych kasztanów.

Przepis na: Kasztany jadalne

Kasztany gotowane:
  1. Nalej wody do garnka, wrzuć kasztany i gotuj przez 30 minut.
  2. Po 15 minutach gotowania wsyp 1 łyżkę soli.
  3. Przed zjedzeniem obierz ze skórki zarówno zewnętrznej, jak i wewnętrznej.
Kasztany pieczone:
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  2. Zrób na każdym kasztanie po jednym nacięciu 2-3 cm.
  3. Włóż do piekarnika na 15-30 minut, aż staną się miękkie.
  4. Obierz ze skórki zewnętrznej oraz wewnętrznej.
  5. Posmaruj masłem.