Sałatka z kapusty pekińskiej


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • mała główka kapusty pekińskiej
  • mała puszka kukurydzy
  • mała puszka czerwonej fasoli
  • 150 g długo dojrzewającego sera
  • 1 średnia papryka
  • 1 ogórek wężowy
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • pęczek pietruszki
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 1 tuńczyk w sosie własnym

Co można zrobić z główką kapusty pekińskiej? Dużo pysznej sałatki z Waszych ulubionych składników!. Z delikatną w smaku i chrupiącą kapustą pekińską świetnie komponuje się pokrojony w kostkę żółty ser, pomidorki koktajlowe, ogórek zielony, papryki w różnych kolorach i kukurydza. Taka sałatka rewelacyjnie sprawdzi się na przykład na grilla. Dzięki niej wygłodniali znajomi nie będą musieli zadowolić się przystawką w formie... suchego chleba z keczupem. :)

Sałatka z kapusty pekińskiej przepis

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz.
  2. Składniki z puszek odsącz z zalewy.
  3. Z kapusty zdejmij 4 pierwsze liście. Następnie posiekaj ją w drobne piórka.
  4. Ogórka i paprykę pokrój w niewielką kostkę.
  5. Ser pokrój w drobną kostkę.
  6. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
  7. Do małej miski wlej śmietanę i dodaj majonez. Dopraw solą pieprzem i ziołami.
  8. Pokrojone warzywa i tuńczyka wrzuć do miski i zalej sosem.
  9. Pomidory pokrój w ćwiartki i dodaj do całości.