Jabłecznik z bitą śmietaną


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Biszkopt:

  • 5 dużych jajek
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Masa jabłkowa:

  • 1,3 kg jabłek Szara Reneta
  • 1 kisiel jabłkowy
  • 1 galaretka cytrynowa
  • sok z cytryny
  • Śmietana:

  • 700 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 10 g żelatyny
  • 70 ml wody
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady

TO CI SIĘ PRZYDA

  • duża miska
  • drewniana łyżka
  • mikser
  • wysoka blaszka do pieczenia
  • obieraczka do warzyw
  • sito
  • pergamin
  • tarka o drobnych oczkach

Jest niewiele ciast, które tak pięknie wyglądają, a smakują jeszcze lepiej, niż powyższy jabłecznik z bitą śmietaną. Powiem szczerze, poznajcie mojego faworyta wśród wypieków.

Jabłecznik z bitą śmietaną przepis

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Żółtka wymieszaj z sokiem z cytryny, a białka ubij na sztywną pianę z cukrem.
  3. Do dobrze ubitej piany dodaj żółtka i delikatnie, lecz dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C – grzałka dolna i górna.
  5. Dodaj do masy jajecznej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wszystko wymieszaj.
  6. Blachę wyłóż pergaminem, a następnie przelej do niej masę biszkoptową. Całość włóż do pieca na ok 20 – 25 minut. Po tym czasie wyjmij biszkopt i odstaw aby wystygł.
  7. Obierz jabłka a następnie nasmaruj e połówką cytryny, aby nie ściemniały. Następnie pokrój je w kostkę o grubości 1 cm lub w plastry
  8. Do garnka wrzuć jabłka i zalej połową szklanki wody. Garnek postaw na palniku włączonym na średnią moc i praż je kilka minut tak aby się nie rozgotowały. W zależności od gatunku jabłek dolej jeszcze wody lub nie. Jeśli masz kwaskowate jabłka możesz dosypać cukru, do słodkich wyciśnij trochę soku z cytryny.
  9. Do jabłek wlej rozpuszczony w połowie szklanki zimnej wody kisiel, a następnie całość zasyp galaretką. Praż kilka minut, aż zniknie posmak mąki.
  10. Gotową masę ostudź w zimnej kąpieli wodnej.
  11. Na wystudzony biszkopt wyłóż letnią masę jabłkową. Jeśli spodziewasz się że blaszka będzie zbyt niska możesz wykonać prowizoryczne ranty z papieru.
  12. Ubij śmietankę wraz z cukrem pudrem do smaku na sztywną bitą śmietanę.
  13. W 70 ml wody w garnku podgrzej żelatynę. Nie może się gotować.
  14. Do prawie ubitej śmietany już na mniejszych obrotach miksera wlewaj małym strumieniem rozpuszczoną ciepłą żelatynę.
  15. Gotową bitą śmietanę wyłóż na masie jabłkowej. Dekoruj startą czekoladą. Wstaw do lodówki na min. 2 godz., aby całość stężała.