Naleśniki ze szpinakiem


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 5 naleśników
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 60 g gorgonzoli
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • masło
  • 1 garść słonecznika

Dla wszystkich fanów naleśników, dziś na obiad naleśniki ze szpinakiem. Poznajcie sekret niesamowitego farszu szpinakowego.

Przepis na: Naleśniki ze szpinakiem

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  2. Rozgrzej na patelni masło i zeszklij cebulę.
  3. Obierz ząbki czosnku, posiekaj drobno, a następnie dodaj do cebuli.
  4. Na patelnię dodaj szpinak i duś przez kilka minut.
  5. Dodaj śmietankę i redukuj płyn przez 10 minut.
  6. Podziel gorgonzolę na kawałki i dodaj do szpinaku.
  7. Całość dopraw solą oraz pieprzem i duś, aż sos zgęstnieje, a gorgonzola się rozpuści. Po tym czasie zdejmij patelnię z palnika.
  8. Dodaj garść łuskanego słonecznika i wszystko wymieszaj.
  9. Naleśniki posmaruj farszem szpinakowym i posyp dodatkowo słonecznikiem.