Szukaj przepisu

Strogonow

6 osób
Średnie
Składniki
Strogonow
  • Strogonow
  • strogonow
  • 31
SKŁADNIKI
  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 papryka
  • 5 średnich ogórków konserwowych
  • klarowane masło
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 duże cebule
  • mąka
  • natka pietruszki
  • kwaśna śmietana 18%

Strogonow, a dokładniej mówiąc Boeuf Strogonow to jedno z popularniejszych w naszej kulturze dań, a szczególnie na weselach. Podobno zostało wymyślone przez kucharza gotującego na dworze rosyjskiego szlachcica, któremu obecnie panujący Car był dłużny pieniądze. Poznajcie sekret naszego przepisu.

sposób przygotowania

  1. Wołowinę umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój w niewielkie kostki.
  2. Na patelni rozgrzej klarowane masło i podsmaż mięso.
  3. Cebulę posiekaj w drobne piórka.
  4. Pieczarki dokładnie umyj. Kapelusze pokrój w ćwiartki
  5. Paprykę i ogórki pokrój w kostkę.
  6. Gdy mięso się zrumieni dodaj pokrojoną cebulę oraz pieczarki. Duś pod przykryciem 20 minut.
  7. Do mniejszego garnka wrzuć nóżki pieczarek, natkę pietruszki i dopraw solą z pieprzem. Zalej dwiema szklankami wody i gotuj aż uzyskasz bulion.
  8. Do duszącego się mięsa dodaj przecedzony bulion grzybowy, paprykę oraz ogórki.
  9. Do smaku i koloru dodaj 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.
  10. Całość duś kolejne 30 min aż mięso zrobi się delikatne i miękkie (w razie potrzeby dolej wody).
  11. W przypadku zwykłej wołowiny gulaszowej paprykę i ogórek dodajemy dopiero 20 min przed końcem.
  12. Na sam koniec w połowie szklanki wody zmieszaj 2 łyżki mąki i wlej do mięsa, aby zagęścić. Rób to powoli cały czas mieszając.
  13. Do miseczki wlej jedną chochlę samego płynu z potrawy i zahartuj w nim 2 łyżki śmietany. Dopraw solą i pieprzem.
  14. Następnie wlej zawartość miseczki do garnka i dobrze wymieszaj
  15. Danie podawaj z żytnim chlebem oraz kleksem kwaśnej śmietany.

Autor przepisu:

  • Ania

    jest bardzo pyszne.. proszę o więcej takich właśnie przepisów<33

  • kacper

    skladniki podane sa na ile porcji ?

  • Kapitan Cook

    6-8 porcji

  • nina85

    Ile gotować bulion z grzybów????

  • Kapitan Cook

    30 min

  • kazio69

    musztarda !!!!!!!!! w oryginale i nie w oryginale

  • Ania

    dzisiaj to przygotuję :) mam już nań ogromną ochotę od kilku lat ! ha ha będzie pysznie , czuję to :) a i tak nei lubię musztardy ;)

  • mag

    Zagęszczanie mąką ehhh… Żaden szanujący się kucharz nie zagęszcza mąką, ani sosów ani strogonowa.

  • zielony

    Dziękuję bardzo za przepis, wyszło super.

  • annat

    Bez maki do zagęszczania bo tar sie nie używać…wyszło swietnie,a ponieważ celowo lekko przypalilam mięso z cebulką wyszło genialnie!

  • kucharz

    Mag-jestem szanujacym się kucharzem i nie raz trzeba dodać mąki żeby nie popsuć dania… Powodzenia w dochodzeniu do perfekcji :)

  • tomeksss

    Wszystko pięknie i na pewno jest pyszne, tylko dlaczego nazywasz to strogonowem ??? To jest bardzo dobra prawa, która można by nazwać gulaszem wielkopolskim. Strogonow jest strogonowem właśnie dlatego, że jest „skonstruowany” tak a nie inaczej. Mięso musi być właśnie pokrojone w paski a z dodatków co najwyżej pieczątki i oczywiście dodatki przyprawowe (w tym musztarda czy przecier pomidorowy).

  • Ania

    Pyszny polecam

  • ula

    a ja dodatkowo wszystko podsmażam oddzielnie-mięsko, pieczarki+cebulka, papryka-którą dodatkowo podsmażam dodają odrobinkę przyprawy papryki słodkiej i ostrej, nawet ją lekko przypalam, na koniec ogórek podsmażam i wszystko do jednego gara….

  • kesi

    JEŚLI CHCECIE ABY SOS BYŁ NATURALNIE GĘSTY TO POLECAM MIĘSO PRZED SMAŹENIEM OBTOCZÝĆ MĄKĄ.PRZEPIS W PORZĄDKU.

  • ADAMwSTANACH

    Przykro mi wyrazac sie w ten sposob,ale wiekszosc( a moze i wszystkie) przepisy na tej stronie,dotyczace STROGONOFFA nie maja z oryginalem nic wspolnego….
    Nie twierdze ze nie sa to smaczne potrawy – na pewno sa…
    Jednak PRAWDZIWY BEUF STROGONOFF nie zawiera zadnych grzybkow,bulionow papryk i Bog wie jeszcze czego….
    Mieso dusi sie jedynie z cebula, w SOSIE WLASNYM i 18% smietana plus przyprawy….NO, mozna dodac odrobine pasty ponidorowej,jesli juz ktos MUSI……
    Radze sprobowac – dusic dlugo i bardzo wolno….
    Tu w stanach tez sprzedaja POLISH SAUSAGE – czyli Polska kielbase ,ktora ma tyle wspolnego z oryginalem ,co premier Tusk z Jozefem Pilsudskim…

  • Codina

    jesli już to Boeuf StrogAnow a nie Strogonow…. znawcy!

  • Kapitan Cook

    świetna uwaga, w Polsce jednak, jak to zwykle, przyjęła się nazwa nieco zmieniona Strogonow.

  • Ja 34

    Mam pytanie dlaczego nazwa potrawy napisana jest z błędem?

  • Kapitan Cook

    W Polsce powszechnie używa się niepoprawnej wersji, czyli Strogonow – tak już mamy, że w naszym języku lepiej brzmi to niż nazwisko Stroganow.

  • halsss

    a gdzie zacierka????????????

  • Tadeusz

    Pani Codina, czyta się Stoganow a pisze się Stoganow, a dlaczego to proszę pogrzebać w książkach kuchni staropolskiej to się pani dowie, bez urazy. Nikt dotąd nie podał prawidłowego przepisu na tą rosyjską potrawę, ja w latach 80 i 90 gotowalem w hotelach Holiday Inn i potem hotelu Forum. NIKT W całym internecie nie podał co tak naprawdę daje tej potrawie smak i dlaczego, podpowiem tylko że pod koniec duszenia_gotowania musimy obowiązkowo dodać śmietanę kremowa która z tym owocem nie powiem którym daje niepowtarzalny smak, zawsze kiedy go zrobię każdy zadaje pytanie: jak pan to zrobił nigdy w życiu nie jadłem coś tak specyficznego. Dlaczego mięso kroi się też po przekątnej włókien, to chyba każdy powinien wiedzieć bo to jest bardzo istotne. I jeszcze jedna zasada mięsa wcześniej kroimy dodajemy coś co go skruszy w ciągu 2godzin w lodówce, coś co powoduje że mięso będzie się dusilo gotowalo w bardzo krótkim czasie, ja wiem, a jeżeli mi ktoś nie wierzy to w domu mam specjalną przepustkę na pracę na kuchni jak gościliśmy w Krakowie w latach 80 Towarzysza z Moskwy i jego swite i to dla niego było robione Specjalnie, to były czasy, miałem 19lat wtedy. Ten przepis zna tylko parę osób.

  • Tadeusz

    Przepraszam piszę się Strogonow czyta się Stoganow pomyliłem w poście wyżej

  • Paweł Wojciech Stachowski

    Tiaaaa. Czytam i nie wiem o co chodzi :) Pieczarki ? Magiczne owoce ? Proszę.
    1) chateaubriand
    2) borowiki
    3) chalotte
    4) ogórki kiszone
    5) musztarda Dijon
    6) przecier pomidorowy
    7) creme fraiche
    8) natka pietruszki
    9) szafran
    10) pimenton de la vera
    I po raz pierwszy była podana z kluskami półfrancuskimi
    tak nawiasem.
    Cała sprawa rozbija się o zakład między Pawłem Stroganoff’em (Stroganov’em) a nadwornym kucharzem Aleksandra I iż nie przygotuje on potrawy z kiszonymi ogórkami które Stroganoff uwielbiał.