Szukaj przepisu

Strogonow

Pin it

Czas przygotowania: 90 minut Drukuj przepis

Na samym początku warto zaznaczyć, że klasyczny strogonow jest bardzo ubogim gulaszem, gdzie dominuje tylko i wyłącznie polędwica wołowa.

Ja pokaże Wam wersję z Wielkopolski, gdzie dodajemy do tego gulaszu jeszcze pieczarki, paprykę i ogórki konserwowe. Wtedy danie nabiera wspaniałego smaku i aromatu. Jeśli jednak ktoś woli oryginał, to wystarczy usunąć powyższe elementy i uzyska doskonałą kopię Boeuf Strogonowa.

  • Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 500 g pieczarek
  • 1 papryka
  • 5 średnich ogórków konserwowych
  • klarowane masło
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 duże cebule
  • mąka
  • nać pietruszki
  • kwaśna śmietana 18%

Przepis

Zaczynamy od pokrojenia wołowiny w niewielkie kostki. W oryginalnym przepisie kroi się w plastry w poprzek włókien, ja jednak preferuję kostkę. Następnie wysuszone papierowym ręcznikiem kawałki mięsa obsmażamy na klarowanym maśle. Gdy się zrumienią dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w ćwiartki kapelusze z pieczarek. Całość przykrywamy i dusimy 20 min. Z pieczarkowych nóżek oraz naci pietruszki, soli i pieprzu robimy bulion na 2 szkl. wody.

Do duszącego się mięsa wlewamy przecedzony bulion grzybowy, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz ogórki. Do smaku i koloru warto dodać jeszcze 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Dusimy kolejne 20 min do miękkości (można dolać wody w razie potrzeby). W zależności od gatunku mięsa oraz części wołowiny, jaką do dania użyjemy możemy dusić całość nawet 2 h. W przypadku zwykłej wołowiny gulaszowej paprykę i ogórek dodajemy dopiero 20 min przed końcem.

Na sam koniec w 0,5 szkl. wody mieszamy 2 łyżki mąki i wlewamy do mięsa, aby zagęścić. W zależności od upodobań nie trzeba wlewać całości, tylko stopniowo.

Ostatnim aktem jest dodanie zahartowanej w ciepłym płynie kwaśnej śmietany (2 łyżek) oraz doprawienie solą i pieprzem (przedtem nie soliliśmy dania!).

Strogonow podajemy z żytnim chlebem oraz kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Ania pisze:

    jest bardzo pyszne.. proszę o więcej takich właśnie przepisów<33

  2. kacper pisze:

    skladniki podane sa na ile porcji ?

  3. Kapitan Cook pisze:

    6-8 porcji

  4. nina85 pisze:

    Ile gotować bulion z grzybów????

  5. Kapitan Cook pisze:

    30 min

  6. kazio69 pisze:

    musztarda !!!!!!!!! w oryginale i nie w oryginale

  7. Ania pisze:

    dzisiaj to przygotuję :) mam już nań ogromną ochotę od kilku lat ! ha ha będzie pysznie , czuję to :) a i tak nei lubię musztardy ;)

  8. mag pisze:

    Zagęszczanie mąką ehhh… Żaden szanujący się kucharz nie zagęszcza mąką, ani sosów ani strogonowa.

  9. zielony pisze:

    Dziękuję bardzo za przepis, wyszło super.

  10. annat pisze:

    Bez maki do zagęszczania bo tar sie nie używać…wyszło swietnie,a ponieważ celowo lekko przypalilam mięso z cebulką wyszło genialnie!

  11. kucharz pisze:

    Mag-jestem szanujacym się kucharzem i nie raz trzeba dodać mąki żeby nie popsuć dania… Powodzenia w dochodzeniu do perfekcji :)

  12. tomeksss pisze:

    Wszystko pięknie i na pewno jest pyszne, tylko dlaczego nazywasz to strogonowem ??? To jest bardzo dobra prawa, która można by nazwać gulaszem wielkopolskim. Strogonow jest strogonowem właśnie dlatego, że jest „skonstruowany” tak a nie inaczej. Mięso musi być właśnie pokrojone w paski a z dodatków co najwyżej pieczątki i oczywiście dodatki przyprawowe (w tym musztarda czy przecier pomidorowy).

  13. Ania pisze:

    Pyszny polecam

  14. ula pisze:

    a ja dodatkowo wszystko podsmażam oddzielnie-mięsko, pieczarki+cebulka, papryka-którą dodatkowo podsmażam dodają odrobinkę przyprawy papryki słodkiej i ostrej, nawet ją lekko przypalam, na koniec ogórek podsmażam i wszystko do jednego gara….

  15. kesi pisze:

    JEŚLI CHCECIE ABY SOS BYŁ NATURALNIE GĘSTY TO POLECAM MIĘSO PRZED SMAŹENIEM OBTOCZÝĆ MĄKĄ.PRZEPIS W PORZĄDKU.

  16. ADAMwSTANACH pisze:

    Przykro mi wyrazac sie w ten sposob,ale wiekszosc( a moze i wszystkie) przepisy na tej stronie,dotyczace STROGONOFFA nie maja z oryginalem nic wspolnego….
    Nie twierdze ze nie sa to smaczne potrawy – na pewno sa…
    Jednak PRAWDZIWY BEUF STROGONOFF nie zawiera zadnych grzybkow,bulionow papryk i Bog wie jeszcze czego….
    Mieso dusi sie jedynie z cebula, w SOSIE WLASNYM i 18% smietana plus przyprawy….NO, mozna dodac odrobine pasty ponidorowej,jesli juz ktos MUSI……
    Radze sprobowac – dusic dlugo i bardzo wolno….
    Tu w stanach tez sprzedaja POLISH SAUSAGE – czyli Polska kielbase ,ktora ma tyle wspolnego z oryginalem ,co premier Tusk z Jozefem Pilsudskim…

Skomentuj