Strogonow


5 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg mięsa wołowego ( rostbef , polędwica – wersja ekskluzywna )
  • 2 cebule
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 250 ml śmietany
  • Przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka, świeża natka pietruszki
  • Dodatki: świeża bagietka
  • Opcjonalnie boczniaki królewskie

Porada szefa kuchni

Danie z użyciem polędwicy podawaj od razu po jego przygotowaniu. Nie nadaje się do odgrzewania, ponieważ polędwica zbyt długo duszona twardnieje. Natomiast Strogonowa przygotowanego z innego rodzaju mięsa możesz podawać również po ponownym odgrzaniu. Jest to nawet wskazane ponieważ mięso kruszeje i robi się delikatniejsze.

Strogonow, a dokładniej mówiąc Boeuf Strogonow to jedno z popularniejszych w naszej kulturze dań, a szczególnie na weselach. Podobno zostało wymyślone przez kucharza gotującego na dworze rosyjskiego szlachcica, któremu obecnie panujący Car był dłużny pieniądze. Poznajcie sekret naszego przepisu.

Przepis na: Strogonow

  1. Mięso dokładnie umyj pod bieżącą wodą i oczyść z błonek. Następni osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w paski o grubości 1 cm i długości 4 cm. Całość dopraw solą z pieprzem i oprósz delikatnie mąką.
  2. Cebule obierz z łupin i pokrój w półksiężyce.
  3. W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę z odrobiną soli. Gdy będzie szklista dodaj przecier pomidorowy i mieszając podsmaż całość.
  4. Cebulę z koncentratem przełóż do osobnego naczynia. Garnek umyj i dokładnie osusz.
  5. Następnie rozgrzej w nim odrobinę masła i usmaż na nim mięso. Dodawaj je do garnka partiami tak aby temperatura nie spadła i mięso nie zaczęło się dusić.
  6. Gdy wołowina będzie przyrumieniona dodaj cebulę, wymieszaj i duś przez chwilę.
  7. Następnie dodaj do środka bulion i zagotuj.
  8. Zmniejsz moc palnika tak, aby potrawa się dusiła delikatnie bulgocząc aż do miękkości mięsa.
  9. Boczniaki pokrój w talarki i podsmaż na maśle lub na oliwie aby zmiękły.
  10. Pod koniec dodaj paprykę i zahartowaną śmietanę. Przypraw danie według uznania.
  11. Boczniaki rozłóż do dania przed podaniem i posyp całość posiekaną natką pietruszki.