Tortilla


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 300 g mąki pszennej
  • 120 ml gorącej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Pszenna tortilla to to energetyczny dodatek prosto z Meksyku, który znajdzie mnóstwo zastosowań również w Waszej kuchni. Przygotujecie z nich na przekąskę małe naleśniki wypełnione ulubionymi dodatkami , domowe nachosy do seansu filmowego lub wrapa z kurczakiem na niecodzienny obiad. Tortilla to także świetny zamiennik dla tradycyjnego pieczywa.

Tortilla przepis

  1. Mąkę dokładnie przesiej do miski, a następnie dodaj wodę i sól. Całość wyrabiaj.
  2. Gdy ciasto zacznie robić się gładkie dodaj oliwę. Całość wyrabiaj przez 7 minut
  3. wyrobioną kulę włóż do miski wysypanej mąką, żeby nie przywarła. Przykryj ściereczką i odstaw do odpoczynku na min. 30 minut.
  4. Po tym czasie dzielimy kulę na 4 części. Trzy z powrotem odstaw do miski i przykryj.
  5. Jedna część ciasta uformuj w foremną kulę.
  6. Blat oprósz mąką i rozwałkuj kulkę na placek, co jakiś czas odwracając na drugą stronę aby nie przywarła do podłoża. Rozwałkuj do uzyskania grubości grubszego naleśnika.
  7. Czynność powtórz z pozostałym ciastem.
  8. Na średnio rozgrzaną, suchą patelnię połóż uformowaną do wielkości naczynia tortillę. Smaż po kilka minut z każdej strony.
  9. Gotowe placki podawaj z ulubionymi dodatkami.