Szukaj przepisu

Naleśniki z pieczarkami

Pin it

Czas przygotowania: 60 minut Drukuj przepis

Ciekawostką dla niektórych może być dodanie piwa do ciasta naleśnikowego. Dzięki niemu jest delikatnie spulchnione, a do tego świetnie smakuje!

  • Składniki:

  • ciasto naleśnikowe (ok. 8 szt.):
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • pół butelki piwa (0,5 l)
  • pół szklanki mleka
  • sól, szczypta cukru
  • farsz:
  • 0,4 kg pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 3 plasterki szynki konserwowej/gotowanej
  • jajko
  • ser tarty (szklanka)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • Sos:

  • pół kostki sera typu feta
  • duży jogurt grecki
  • łyżka śmietany (opcjonalnie)
  • łyżka oliwy
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • szczypiorek (opcjonalnie)

Przepis

Ciasto naleśnikowe zwykle robię "na oko" dlatego obserwujcie jego konsystencję przy mieszaniu wszystkich składników. Najważniejsze aby ciasto uzyskało jednolitą, płynną konsystencję. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie lub za gęste dodajemy odpowiednio mąkę lub piwo. Kiedy masa osiągnie jednolitą, lejącą konsystencję (bez grudek) możemy odstawić ciasto na bok i zabrać się za przygotowanie farszu.

Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z drobno pokrojoną szynką. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy na niewielkim ogniu tak by woda odparowała. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W osobnym kubku mieszamy jajko z połową startego żółtego sera. Dodajemy do pieczarek i jeszcze krótko podsmażamy na wolnym ogniu tak by farsz stanowił zwartą masę. Każdy naleśnik napełniamy farszem, posypujemy startym żółtym serem i podpiekamy w piekarniku przez 10 min. w temperaturze 180 stopni.

Ja podaję naleśniki z pysznym sosem jogurtowym. Jego przygotowanie jest bardzo proste a smakuje wyśmienicie. Przy pomocy blendera mieszamy wszystkie składniki. Na koniec doprawiamy pieprzem i dodajemy (jeśli lubicie) szczypiorek.

Nie obawiajcie się. Te naleśniki z powodzeniem mogą jeść również dzieci. Piwo działa jak drożdże delikatnie spulchniając ciasto.

Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj


osiem − 6 =