Naleśniki z pieczarkami


8 osób
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • Ciasto na naleśniki:

  • 2 jajka
  • 300 g mąki
  • 250 ml piwa
  • 120 ml mleka
  • sól
  • szczypta cukru
  • Farsz:

  • 400 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 3 plasterki szynki konserwowej/gotowanej
  • 1 żółtko
  • 100 g sera tartego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • pieprz do smaku
  • Sos:

  • 100 g sera typu feta
  • duży jogurt grecki
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • szczypiorek
TO CI SIĘ PRZYDA
  • mikser
  • blender
  • patelnia do naleśników
  • naczynie żaroodporne
  • tarka o grubych oczkach
posmakujcie naszych naleśników na słono. Szybkie danie, Które z tradycyjnego deseru stało się smaczną przystawką.

sposób przygotowania

  1. Składniki na ciasto wymieszaj w jednym garnku i zmiksuj je do uzyskania jednolitej masy. Następnie uderz garnkiem mocno o blat kilka razy aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  2. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  3. Pieczarki opłucz a następnie okrój je w plastry.
  4. Szynkę pokrój w kostkę o grubości 0,5 cm.
  5. Na rozgrzanej patelni rozgrzej odrobine tłuszczu i zeszklij cebulę z szynką. Gdy lekko się przyrumienią dodaj pieczarki i smaż aż cała woda wyparuje na małej mocy palnika. Na sam koniec dodaj posiekaną pietruszkę, dopraw solą z pieprzem i odstaw całość na bok.
  6. Połowę sera wymieszaj z żółtkiem i wlej na patelnię do farszu. Lekko podsmaż aby ser się całkiem nie rozpuścił i wyłącz palnik.
  7. Na patelni do naleśników przy pomocy pędzelka rozsmaruj odrobinę tłuszczu i usmaż naleśniki.
  8. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  9. Gotowe naleśniki wypełnij farszem i zwiń w rulon. Następnie rozłóż je w naczyniu żaroodpornym i posyp resztą sera.
  10. Naleśniki włóż do piekarnika na 10 minut.
  11. Wszystkie składniki na sos umieść w jednym naczyniu, a następnie zblenduj je na gładką masę. Sos dopraw pieprzem.
  12. Gotowe naleśniki podawaj z sosem obok, najlepiej w sosjerce.