Szukaj przepisu

Jajecznica z pomidorami

60 minut
3 osoby
łatwe
Składniki
4333957829_1d7b6eda2b_b
  • 4333957829_1d7b6eda2b_b
SKŁADNIKI
  • 5 mniejszych pomidorów obranych ze skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • kilka kromek razowego pieczywa
  • 2 Ciabatty
  • połowa czerwonej papryki
  • szczypiorek
  • 6 jajek
  • masło
TO CI SIĘ PRZYDA
  • Toster lub opiekacz

PORADA SZEFA KUCHNI

Aby obrać pomidory ze skórki, natnij je na krzyż od spodu i zalej w naczyniu wrzątkiem. Po chwili wylej gorącą i zalej zimną wodą. skórka praktycznie sama odejdzie.

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Przedstawiamy więc propozycję na śniadanie, które da wam energię na cały dzień.

sposób przygotowania

  1. Pomidory i paprykę pokrój w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej masło podsmaż paprykę i 2 pomidory. Duś przez kilka minut.
  3. Pozostałe pomidory wymieszaj w osobnym naczyniu z posiekaną bazylią i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
  4. Dopraw i odłóż na chwilę aby smak się przegryzł.
  5. Ciabatte posmaruj oliwą i opiecz w tosterze. Na przypieczonych kromkach połóż pomidory.
  6. Na patelnię dodaj jajka i posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Gdy jajecznica dojdzie, podawaj ją na tostach z razowego chleba.

Autor przepisu: Kapitan Cook

PODOBNE PRZEPISY

  • Jajecznica z kurkami
  • Bruschetta z pomidorami i bazylią
  • Jajko w koszulce
  • Przepis na bułki - kajzerka
  • axcel

    wpisuję to na swoja listę to do