Pstrąg z pyłem pistacjowym i talarki patissiere czyli przepis na konkurs Blogerchef


4 osoby
Trudne

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 filety z pstrąga
  • 2 łyżeczki herbaty Lapsang
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki whisky blended
  • 50 g pistacji solonych
  • 2 średnie korzenie pietruszki
  • 1 natka pietruszki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g rukoli
  • 130 ml wody
  • 1/2 łyżeczki lecytyny sojowej
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • Deser:

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • 3 limonki
  • 150 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 200 ml mleka
  • 100 ml śmietany 30%
  • garść liści mięty cytrynowej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • granat

TO CI SIĘ PRZYDA

  • naczynie żaroodporne
  • moździerz
  • folia aluminiowa
  • garnek do gotowania na parze
  • ręcznik papierowy
  • blender
  • malakser
  • duże sitko
  • foremki do babeczek

Tak się składa, że biorę udział w konkursie na Blogerchefa. To mój konkursowy przepis na pstrąga i talarki Patissiere. Zapraszam.

Pstrąg z pyłem pistacjowym i talarki patissiere czyli przepis na konkurs Blogerchef przepis

  1. Nagrzej piekarnik do 180 st. C.
  2. Umyj pietruszkę, następnie obierz i pokrój w kostkę. Włóż ją do naczynia żaroodpornego.
  3. W miseczce zmieszaj ze sobą miód, ocet balsamiczny oraz oliwę, po czym polej tym płynem kawałki pietruszki.
  4. Posyp wszystko solą i pieprzem i włóż do piekarnika na 40 minut.
  5. W oddzielnej miseczce zmieszaj ze sobą whisky, sól i pieprz.
  6. Przekrój ryby na pół i mocz w miseczce z whisky przez 10 minut.
  7. Pistacje stłucz w moździerzu.
  8. Garnek do gotowania na parze wyściel dokładnie folią aluminiową tak, aby folia wystawała 3 cm ponad brzegi.
  9. Na dno wsyp herbatę oraz 1 łyżeczkę cukru.
  10. Wysmaruj olejem sitko do gotowania na parze i połóż na garnku.
  11. Wyjmij pstrąga z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym i ułóż na sitku.
  12. Przykryj szczelnie pokrywką i ustaw na palniku. Pierwsze 5 minut grzej na dużej mocy, a następnie 4 minuty na mniejszym. Potem wyłącz palnik i zostaw na 20 minut, aby ryba nasiąkła dymem.
  13. Miękką pietruszkę z piekarnika zblenduj z kilkoma łyżkami oleju, aż powstanie mus.
  14. Umyj natkę pietruszki i zetrzyj w moździerzu, po czym połącz z 1/3 musu.
  15. Umyj rukolę i zblenduj ją ze 130 ml wody.
  16. Odciśnij sok do miseczki i dodaj do niego miód, sok z limonki oraz 0,5 łyżeczki lecytyny sojowej. Całość blenduj, aż powstanie piana.
  17. Na talerzu umieść oba musy, a obok nich pstrąga posypanego proszkiem pistacjowym. Całość udekoruj pianą z rukoli.
  18. Do malaksera przesiej mąkę i dodaj cukier puder, proszek do pieczenia, szczyptę soli.
  19. Pokrój drobno masło i również wrzuć do malaksera. Całość zmiksuj.
  20. Gdy zacznie powstawać zbita masa, dodaj żółtko jajka i 1 łyżkę wody.
  21. Rozpłaszcz masę i włóż pod przykryciem do zamrażarki na 10 minut.
  22. Nalej mleko do garnka i zagotuj.
  23. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  24. Wrzuć do czystej miseczki żółtka i cukier, a następnie ubij kogel mogel.
  25. Kiedy masa będzie biała, przesiej do niej mąkę i całość chwilę miksuj.
  26. Małym strumieniem wlej gorące mleko do masy jajecznej.
  27. Całość wlej do garnka i postaw na palniku o niewielkiej mocy. Mieszaj ciągle, aż masa zgęstnieje.
  28. Dodaj sok z 1 limonki i skórkę z 3 limonek. Wszystko wystudź w kąpieli wodnej.
  29. Foremki do babeczek wyłóż schłodzonym ciastem. Nakłuj dno i włóż na 12 minut do piekarnika.
  30. Wyjmij ciastka z piekarnika i odstaw, aby lekko ostygły.
  31. Ubij śmietanę z cukrem.
  32. Umyj liście mięty i utłucz w moździerzu.
  33. Do wgłębienia na środku ciastek nałóż krem.
  34. Udekoruj ciastka bitą śmietaną i miętą.