Szukaj przepisu

Sos czosnkowy

10 minut
6 osób
łatwe
Składniki
Sos czosnkowy
  • Sos czosnkowy
  •  MG_9632
  •  MG_9629
SKŁADNIKI
  • Wersja I: 3 ząbki czosnku 200 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% pęczek koperku sok z cytryny sól, pieprz biały !Wersja II: 8 ząbków czosnku w łupinach 200 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% pęczek koperku oliwa czosnkowa sól, pieprz biały

Sos czosnkowy jest idealnym dodatkiem do wielu dań. Wybornie sprawuje się w przypadku dań kuchni indyjskiej, jak i tureckiej. Najlepsze tortille oraz kebab to właśnie z sosem czosnkowym.

sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania szybszej wersji. Do miseczki z jogurtem oraz śmietaną wyciskamy trzy ząbki czosnku. Nie ma co się bawić w obieranie łupin. Śmiało można przeciskać w łupinach. Następnie dodajemy posiekany drobno koperek. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz sokiem z cytryny. II wersja: 8 ząbków czosnku w łupinach wkładamy do rozgrzanego do 180 st. C. piekarnika i pieczemy, aż będą miękkie. Muszą rozpływać się pod naciskiem palców. Następnie wyciskamy ich wnętrze do jogurtu ze śmietaną. Dodajemy koperek, sól, pieprz biały. Całość polewamy delikatnie oliwą czosnkową. Smacznego!

Autor przepisu:

  • Jaaaa

    Mam pytanie i proszę o odpowiedź.

    Jak długo mogę przechowywać sos czosnkowy zrobiony przez siebie w lodówce?

  • Kapitan Cook

    Wszystko zależy od tego co było główną bazą sosu. Jeśli jogurt to moim zdaniem do 3 dni. Majonez spokojnie w zamkniętym słoiku tydzień wytrzyma. Sos łatwo zrobić na bieżąco, wiec nie ma sensu jego zbytnie przechowywanie. Pozdrawiam

  • Jaaaaa2

    ..a ile trzeba piec ten czosnek w tych 180 stopniach tak orientacyjnie?

  • Kapitan Cook

    warto zawinąć ząbki w folię aluminiową wraz z oliwą i solą i piec ok. 30 minut. Lub całą główkę czosnku przeciętą w poprzek – super dodatek do bagietki

  • Mariolcia

    Ten sos jest zajebisty używam do wszystkiego

  • czosnek

    SOS TEN MOŻESZ PRZECHOWYWAĆ PONAD TYDZIEŃ, GŁÓWNIE ZA SPRAWĄ CZOSNKU :)
    POZDRAWIAM.