Szukaj przepisu

Sos czosnkowy

10 minut
6 osób
Łatwe
Składniki
Sos czosnkowy
  • Sos czosnkowy
  •  MG_9632
  •  MG_9631
SKŁADNIKI
  • Wersja I:

  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • pęczek koperku
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz biały
  • Wersja II:

  • 8 ząbków czosnku w łupinach
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • pęczek koperku
  • oliwa czosnkowa
  • sól
  • pieprz biały
TO CI SIĘ PRZYDA
  • praska do czosnku

PORADA SZEFA KUCHNI

Przed przeciśnięciem czosnku przez praskę nie ma potrzeby obierać go z łupinek. Zostaną one wewnątrz praski, a miąższ przejdzie przez sitko. Chcąc uzyskać słodszy smak czosnku zapiecz go w piekarniku przy 180 st. C aż stanie się miękki.

Sos czosnkowy jest idealnym dodatkiem do wielu dań. Wybornie sprawuje się w przypadku dań kuchni indyjskiej, jak i tureckiej. Najsmaczniejsze tortille i kebab podaje się właśnie z sosem czosnkowym. W dodatku jest łatwy i szybki do przygotowania oraz świetnie sprawdza się w sezonie grillowania.

sposób przygotowania

Wersja I

  1. Wlej do 1 miseczki jogurt oraz śmietanę.
  2. Wyciśnij 3 ząbki czosnku do tej samej miseczki.
  3. Posiekaj drobno koperek i dodaj do jogurtu i śmietany, a następnie wszystko wymieszaj.
  4. Dopraw solą, białym pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Wersja II

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  2. Włóż 8 ząbków czosnku w łupinach i piecz, aż staną się miękkie.
  3. Wlej do 1 miseczki jogurt, śmietanę oraz wyciśnij ząbki czosnku.
  4. Posiekaj drobno koperek i dodaj do tej samej miseczki.
  5. Dopraw solą oraz białym pieprzem.
  6. Całość polej delikatnie oliwą czosnkową, a następnie zamieszaj.

Autor przepisu: Kapitan Cook

PODOBNE PRZEPISY

  • Sos pieczeniowy
  • Sos tzatziki
  • Frytki domowe
  • Kurczak w sezamie z sosem barbecue
  • Nuggetsy z kurczaka
  • Jaaaa

    Mam pytanie i proszę o odpowiedź.

    Jak długo mogę przechowywać sos czosnkowy zrobiony przez siebie w lodówce?

  • Kapitan Cook

    Wszystko zależy od tego co było główną bazą sosu. Jeśli jogurt to moim zdaniem do 3 dni. Majonez spokojnie w zamkniętym słoiku tydzień wytrzyma. Sos łatwo zrobić na bieżąco, wiec nie ma sensu jego zbytnie przechowywanie. Pozdrawiam

  • Jaaaaa2

    ..a ile trzeba piec ten czosnek w tych 180 stopniach tak orientacyjnie?

  • Kapitan Cook

    warto zawinąć ząbki w folię aluminiową wraz z oliwą i solą i piec ok. 30 minut. Lub całą główkę czosnku przeciętą w poprzek – super dodatek do bagietki

  • Mariolcia

    Ten sos jest zajebisty używam do wszystkiego

  • czosnek

    SOS TEN MOŻESZ PRZECHOWYWAĆ PONAD TYDZIEŃ, GŁÓWNIE ZA SPRAWĄ CZOSNKU :)
    POZDRAWIAM.