Szukaj przepisu

Sos czosnkowy

Pin it

Czas przygotowania: 10 minut Drukuj przepis

Mój sos czosnkowy ma dwie wersje: prostszą oraz dłuższą w przygotowaniu, ale o niezwykłym aromacie. Sekretem tej drugiej wersji sosu jest pieczony czosnek. Przez długie pieczenie traci on swoją goryczkę, a otrzymuje nieziemską słodycz.

Zwieńczeniem sosu jest oczywiście koperek. Czosnek i koperek świetnie do siebie pasują.

  • Składniki:

  • Wersja I:

  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • pęczek koperku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz biały
  • Wersja II:

  • 8 ząbków czosnku w łupinach
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • pęczek koperku
  • oliwa czosnkowa
  • sól, pieprz biały

Przepis

Zaczynamy od przygotowania szybszej wersji. Do miseczki z jogurtem oraz śmietaną wyciskamy trzy ząbki czosnku. Nie ma co się bawić w obieranie łupin. Śmiało można przeciskać w łupinach. Następnie dodajemy posiekany drobno koperek. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz sokiem z cytryny.

II wersja: 8 ząbków czosnku w łupinach wkładamy do rozgrzanego do 180 st. C. piekarnika i pieczemy, aż będą miękkie. Muszą rozpływać się pod naciskiem palców. Następnie wyciskamy ich wnętrze do jogurtu ze śmietaną. Dodajemy koperek, sól, pieprz biały. Całość polewamy delikatnie oliwą czosnkową. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Jaaaa pisze:

    Mam pytanie i proszę o odpowiedź.

    Jak długo mogę przechowywać sos czosnkowy zrobiony przez siebie w lodówce?

  2. Kapitan Cook pisze:

    Wszystko zależy od tego co było główną bazą sosu. Jeśli jogurt to moim zdaniem do 3 dni. Majonez spokojnie w zamkniętym słoiku tydzień wytrzyma. Sos łatwo zrobić na bieżąco, wiec nie ma sensu jego zbytnie przechowywanie. Pozdrawiam

  3. Jaaaaa2 pisze:

    ..a ile trzeba piec ten czosnek w tych 180 stopniach tak orientacyjnie?

  4. Kapitan Cook pisze:

    warto zawinąć ząbki w folię aluminiową wraz z oliwą i solą i piec ok. 30 minut. Lub całą główkę czosnku przeciętą w poprzek – super dodatek do bagietki

  5. Mariolcia pisze:

    Ten sos jest zajebisty używam do wszystkiego

  6. czosnek pisze:

    SOS TEN MOŻESZ PRZECHOWYWAĆ PONAD TYDZIEŃ, GŁÓWNIE ZA SPRAWĄ CZOSNKU :)
    POZDRAWIAM.

Skomentuj


+ osiem = 10