Szukaj przepisu

Szynka w galarecie

Pin it

Czas przygotowania: 30 minut Drukuj przepis

Wiem, wiem, że niby to taka niespodzianka ustrojowa, no i że niemodna. No, ale świetnie smakuje zarówno przed godziną 24.00, jak i po.

Wykonanie szynki w galarecie jest bajecznie proste. Sekret jednak tkwi w bulionie jaki wykorzystamy do galarety. Polecam Wam drobiowy, ze względu na swój delikatny smak. No a wypełnienie szynki to już pełna dowolność, ja polecam wrzucić tam octowe produkty: ogórki, papryki, itd. Wtedy ta lekka kwaskowatość idealnie pasuje do całości dania.

  • Składniki:

  • 12 plastrów szynki konserwowej
  • pół słoika konserwowej papryki
  • 4 średnie ogórki konserwowe
  • 3 jajka
  • 1 l bulionu drobiowego
  • żelatyna

Przepis

Zaczynamy od podgrzania bulionu, w którym rozpuszczamy ilość żelatyny podaną na opakowaniu. Gdy żelatyna rozpuści się w gorącym rosole, można go odstawić do wystygnięcia. Jeśli chcemy mieć bardzo klarowną galaretkę (ja akurat nie jestem zwolennikiem takiej wersji) musimy rosół sklarować. W tym celu do zimnego rosołu dodajemy pianę ubitą z 2 jaj i mieszamy. Potem zagotowujemy bulion, białko ścina nam się z resztkami pływającymi w rosole. Następnie zbieramy ścięte białko i rosół przelewamy przez ściereczkę. Dopiero potem zaczynamy zabawę z żelatyną.

Ogórki kroimy w 5 cm paseczki, paprykę po uprzednim obraniu ze skórki również. Ugotowane na twardo jajka dzielimy na ósemki. Na środku każdego plastra szynki układamy po dwa kawałki ogórka, jajka oraz papryki. Całość rolujemy i złączeniem w dół umieszczamy na talerzy. Całość zalewamy zimnym bulionem z żelatyną i wstawiamy do lodówki. Po 3-4 h mamy gotowa galaretkę. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj


6 × sześć =