Szukaj przepisu

Szynka w galarecie

30 minut
6 osób
łatwe
Składniki
Szynka w galarecie
  • Szynka w galarecie
SKŁADNIKI
  • 12 plastrów szynki konserwowej pół słoika konserwowej papryki 4 średnie ogórki konserwowe 3 jajka 1 l bulionu drobiowego żelatyna

Każde przyjęcie musi mieć swój żelazny punkt. Na moich poza paroma klasykami króluje szynka w galarecie.

sposób przygotowania

Zaczynamy od podgrzania bulionu, w którym rozpuszczamy ilość żelatyny podaną na opakowaniu. Gdy żelatyna rozpuści się w gorącym rosole, można go odstawić do wystygnięcia. Jeśli chcemy mieć bardzo klarowną galaretkę (ja akurat nie jestem zwolennikiem takiej wersji) musimy rosół sklarować. W tym celu do zimnego rosołu dodajemy pianę ubitą z 2 jaj i mieszamy. Potem zagotowujemy bulion, białko ścina nam się z resztkami pływającymi w rosole. Następnie zbieramy ścięte białko i rosół przelewamy przez ściereczkę. Dopiero potem zaczynamy zabawę z żelatyną. Ogórki kroimy w 5 cm paseczki, paprykę po uprzednim obraniu ze skórki również. Ugotowane na twardo jajka dzielimy na ósemki. Na środku każdego plastra szynki układamy po dwa kawałki ogórka, jajka oraz papryki. Całość rolujemy i złączeniem w dół umieszczamy na talerzy. Całość zalewamy zimnym bulionem z żelatyną i wstawiamy do lodówki. Po 3-4 h mamy gotowa galaretkę. Smacznego!

Autor przepisu: