Szynka w galarecie


6 osób
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 12 plastrów szynki konserwowej
  • 1/2 słoika konserwowej papryki
  • 4 średnie ogórki konserwowe
  • 3 jajka
  • 1 l bulionu drobiowego
  • żelatyna
TO CI SIĘ PRZYDA
  • trzepaczka do jajek
  • sito

Szynka w galarecie, to świetny pomysł na większe przyjęcie. Podczas takich spotkań bardzo często jemy w przeważającej ilości słodkie potrawy. Warto więc szynkę w galarecie pokropić octem jabłkowym, aby uzyskać lekko kwaskowy smak. Dzięki temu zabiegowi zbalansujesz dietę i zaskoczysz gości. Oto przepis na pyszną szynkę w galarecie.

sposób przygotowania

  1. Podgrzej bulion w garnku i rozpuść w nim żelatynę a następnie odstaw pod przykryciem, aby ostygł.
  2. Wbij do miseczki 2 białka z jajek i ubij pianę trzepaczką.
  3. Dodaj pianę do zimnego bulionu i wymieszaj.
  4. W osobnym garnku zagotuj 3 jajka na twardo.
  5. Zagotuj bulion, zbierz z wierzchu ścięte jajko. Przelej rosół przez czystą ściereczkę do innego naczynia.
  6. Obierz paprykę ze skórki, a następnie pokrój wraz z ogórkami w paski ok. 5 cm.
  7. Ugotowane jajka podziel na 8 części.
  8. Na środku każdego plastra szynki ułóż po 2 kawałki ogórka, jajka oraz papryki. Całość zwiń i umieść na głębokim talerzu złączeniem do dołu.
  9. Całość zalej zimnym bulionem i wstaw pod przykryciem do lodówki na 3-4 godziny.