Jajka w sosie musztardowym


6 osób
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 6 ekologicznych jaj
  • 240 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól i pieprz
  • ½ łyżeczki miodu
  • szczypiorek

Czasami warto coś w życiu urozmaicić. Nie inaczej było z klasycznymi jajkami w majonezie. Postanowiłem ,,zaszaleć” na moich przyjęciach odtąd królują jajka, ale w sosie musztardowym.

sposób przygotowania

  1. Do garnka włóż jajka, wsyp łyżkę soli i nalej tyle wody aby całość zakryć. Garnek postaw a palniku włączonym na średnią moc i pozostaw go 10 minut od momentu zagotowania
  2. Po tym czasie zalej jajka zimną wodą, następnie lekko popukaj nimi aby skorupka popękała i z powrotem włóż do garnka.
  3. Do osobnego rondla wrzuć masło i na małej mocy palnika rozpuść je całkowicie. Następnie dodaj mąkę i drewnianą łyżką energicznie mieszaj aż powstanie jasna zasmażka.
  4. Do rondla dodaj zimny bulion i intensywnie mieszaj – nie możesz dopuścić do powstania grudek.
  5. Do gładkiego sosu dodaj musztardę, rozmaryn i miód oraz dopraw solą z pieprzem. Całość gotuj aż zgęstnieje.
  6. Jajka obierz ze skorupki i posmaruj sosem. Na wierzch posyp posiekany szczypiorek.