Szukaj przepisu

Jajka w sosie musztardowym

Pin it

Czas przygotowania: 30 minut Drukuj przepis

Jest to banalnie proste danie, ale niezwykle smaczne. Idealny kontrast pomiędzy kwaskowatym sosem musztardowym, a delikatnymi jajkami. Polecam Wam jajka ekologiczne, np. od kur zielononóżek. Są one o wiele smaczniejsze, no i zdrowsze.

Co do sosu to jest on szybki w przygotowaniu. Zaskakujący smak nadaje mu rozmaryn. Można oczywiście dodać swoje ulubione zioła. Co kto lubi.

  • Składniki:

  • 6 ekologicznych jajek
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz, miód
  • szczypiorek

Przepis

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Jajka zalewamy zimną wodą i od momentu wrzenia gotujemy ok. 8-10 min. Do wody można dodać odrobinę octu, aby jajka z mikropęknięciami nie pękły. Nie można przedłużyć procesu gotowania, gdyż wtedy wokół żółtka powstanie zielonkawa powłoka siarki. Nie wygląda to dobrze, a i smakuje niezbyt. Ugotowane jajka zalewamy zimną wodą, aby również zahamować powyższy proces. Następnie każde jajko ostukujemy o blat i ponownie wkładamy do wody. Pozwoli to łatwiej obrać skorupki. Jeśli mamy jajka nie ekstra świeże możemy je obrać jednym ruchem: obieramy kawałek czubka oraz dół jajka. Następnie dmuchamy w jeden z otworów, a jajko wyskakuje pod wpływem ciśnienia drugą stroną. Z jajkami świeżymi to się nie uda.

Przygotowujemy sos musztardowy: do rondelka wrzucamy masło. Gdy się lekko roztopi dodajemy mąkę i mieszając energicznie tworzymy jasną zasmażkę. Następnie wlewamy zimny bulion i intensywnie mieszamy, aby nie porobiły się grudki. Następnie w rondelku ląduje musztarda oraz rozmaryn, sól, pieprz. W zależności od upodobań można złamać kwaskowatość musztardy odrobiną miodu. Gotujemy kilka chwil, aż sos zgęstnieje.

Przecięte na pół jajka polewamy ciepłym sosem i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. favcook pisze:

    Jeszcze takich nie robiłam, a lubię musztardę więc muszę spróbować. :)

  2. asiulek pisze:

    To ja taka stara jestem, a takich sposobów na obieranie jajek nie znam?! ;) Przepis apetycznie brzmi, ładnie wygląda na zdjęciu, z przyjemnością wypróbuję :) Pozdrawiam.

  3. viki pisze:

    „Przecięte na pół jajka polewamy ciepłym sosem i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem”-ze zdjęcia wynika, że nie jajka ale talerz polewamy sosem:)Oczywiście lepszy efekt wizualny.

  4. Kapitan Cook pisze:

    oczywiście podczas konsumpcji sosu sobie nie żałowaliśmy ;)

  5. JestSmak pisze:

    Fantastyczne zdjęcia!

  6. anita pisze:

    Mam pytanie czy od razu trzeba je zjesc dopoki sos jest cieply ?

  7. Kapitan Cook pisze:

    Powinno się to danie jeść na ciepło, ale również na zimno jest znakomite

  8. Staś pisze:

    Pychota. Polecam dodanie miodu. Dziękuję za przepis

  9. maks pisze:

    To oczywiste , kulinarne przepisy . Mięso duszone też polewamy sosem i do tego jemy suche ziemniaki .

Skomentuj


dziewięć − = 1