Szukaj przepisu

Jajka w sosie musztardowym

30 minut
6 osób
łatwe
Składniki
jajka w sosie musztardowym
  • jajka w sosie musztardowym
  •  MG_9305
SKŁADNIKI
  • 6 ekologicznych jajek 1 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka rozmarynu sól, pieprz, miód szczypiorek

Czasami warto coś w życiu urozmaicić. Nie inaczej było z klasycznymi jajkami w majonezie. Postanowiłem ,,zaszaleć” na moich przyjęciach odtąd królują jajka, ale w sosie musztardowym.

sposób przygotowania

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Jajka zalewamy zimną wodą i od momentu wrzenia gotujemy ok. 8-10 min. Do wody można dodać odrobinę octu, aby jajka z mikropęknięciami nie pękły. Nie można przedłużyć procesu gotowania, gdyż wtedy wokół żółtka powstanie zielonkawa powłoka siarki. Nie wygląda to dobrze, a i smakuje niezbyt. Ugotowane jajka zalewamy zimną wodą, aby również zahamować powyższy proces. Następnie każde jajko ostukujemy o blat i ponownie wkładamy do wody. Pozwoli to łatwiej obrać skorupki. Jeśli mamy jajka nie ekstra świeże możemy je obrać jednym ruchem: obieramy kawałek czubka oraz dół jajka. Następnie dmuchamy w jeden z otworów, a jajko wyskakuje pod wpływem ciśnienia drugą stroną. Z jajkami świeżymi to się nie uda. Przygotowujemy sos musztardowy: do rondelka wrzucamy masło. Gdy się lekko roztopi dodajemy mąkę i mieszając energicznie tworzymy jasną zasmażkę. Następnie wlewamy zimny bulion i intensywnie mieszamy, aby nie porobiły się grudki. Następnie w rondelku ląduje musztarda oraz rozmaryn, sól, pieprz. W zależności od upodobań można złamać kwaskowatość musztardy odrobiną miodu. Gotujemy kilka chwil, aż sos zgęstnieje. Przecięte na pół jajka polewamy ciepłym sosem i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Autor przepisu:

  • favcook

    Jeszcze takich nie robiłam, a lubię musztardę więc muszę spróbować. :)

  • asiulek

    To ja taka stara jestem, a takich sposobów na obieranie jajek nie znam?! ;) Przepis apetycznie brzmi, ładnie wygląda na zdjęciu, z przyjemnością wypróbuję :) Pozdrawiam.

  • viki

    „Przecięte na pół jajka polewamy ciepłym sosem i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem”-ze zdjęcia wynika, że nie jajka ale talerz polewamy sosem:)Oczywiście lepszy efekt wizualny.

  • Kapitan Cook

    oczywiście podczas konsumpcji sosu sobie nie żałowaliśmy ;)

  • JestSmak

    Fantastyczne zdjęcia!

  • anita

    Mam pytanie czy od razu trzeba je zjesc dopoki sos jest cieply ?

  • Kapitan Cook

    Powinno się to danie jeść na ciepło, ale również na zimno jest znakomite

  • Staś

    Pychota. Polecam dodanie miodu. Dziękuję za przepis

  • maks

    To oczywiste , kulinarne przepisy . Mięso duszone też polewamy sosem i do tego jemy suche ziemniaki .