Szukaj przepisu

Jajka w sosie musztardowym

30 minut
6 osób
Łatwe
Składniki
jajka w sosie musztardowym
  • jajka w sosie musztardowym
  •  MG_9305
  •  MG_93071
SKŁADNIKI
  • 6 ekologicznych jaj
  • 240 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól i pieprz
  • ½ łyżeczki miodu
  • szczypiorek

Czasami warto coś w życiu urozmaicić. Nie inaczej było z klasycznymi jajkami w majonezie. Postanowiłem ,,zaszaleć” na moich przyjęciach odtąd królują jajka, ale w sosie musztardowym.

sposób przygotowania

  1. Do garnka włóż jajka, wsyp łyżkę soli i nalej tyle wody aby całość zakryć. Garnek postaw a palniku włączonym na średnią moc i pozostaw go 10 minut od momentu zagotowania
  2. Po tym czasie zalej jajka zimną wodą, następnie lekko popukaj nimi aby skorupka popękała i z powrotem włóż do garnka.
  3. Do osobnego rondla wrzuć masło i na małej mocy palnika rozpuść je całkowicie. Następnie dodaj mąkę i drewnianą łyżką energicznie mieszaj aż powstanie jasna zasmażka.
  4. Do rondla dodaj zimny bulion i intensywnie mieszaj – nie możesz dopuścić do powstania grudek.
  5. Do gładkiego sosu dodaj musztardę, rozmaryn i miód oraz dopraw solą z pieprzem. Całość gotuj aż zgęstnieje.
  6. Jajka obierz ze skorupki i posmaruj sosem. Na wierzch posyp posiekany szczypiorek.

Autor przepisu: Kapitan Cook

PODOBNE PRZEPISY

  • jaja w majonezie
  • jajka-faszerowane
  • kotlety-z-jajek
  • Jajko w koszulce
  • Sałatka z jajek z brokułami i grzankami
  • favcook

    Jeszcze takich nie robiłam, a lubię musztardę więc muszę spróbować. :)

  • asiulek

    To ja taka stara jestem, a takich sposobów na obieranie jajek nie znam?! ;) Przepis apetycznie brzmi, ładnie wygląda na zdjęciu, z przyjemnością wypróbuję :) Pozdrawiam.

  • viki

    „Przecięte na pół jajka polewamy ciepłym sosem i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem”-ze zdjęcia wynika, że nie jajka ale talerz polewamy sosem:)Oczywiście lepszy efekt wizualny.

  • Kapitan Cook

    oczywiście podczas konsumpcji sosu sobie nie żałowaliśmy ;)

  • JestSmak

    Fantastyczne zdjęcia!

  • anita

    Mam pytanie czy od razu trzeba je zjesc dopoki sos jest cieply ?

  • Kapitan Cook

    Powinno się to danie jeść na ciepło, ale również na zimno jest znakomite

  • Staś

    Pychota. Polecam dodanie miodu. Dziękuję za przepis

  • maks

    To oczywiste , kulinarne przepisy . Mięso duszone też polewamy sosem i do tego jemy suche ziemniaki .