Sałatka nicejska


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 puszka tuńczyka
  • 8 kawałków anchois
  • 1 puszka fasolki zielonej szparagowej
  • 10 oliwek
  • 2 jajka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 sałata rzymska
  • Sos:

  • szczypiorek
  • sól morska
  • pieprz mielony
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki oregano

Na dziś proponuję kolejną sałatkę śródziemnomorską, tym razem jest to sałatka nicejska. Jest to bardzo wykwintna przystawka i jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości oryginalnym smakiem - ten przepis idealnie się nada.

Przepis na: Sałatka nicejska

  1. Jajka włóż do garnka, zalej zimną wodą i ugotuj je na twardo.
  2. Szczypiorek posiekaj bardzo drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę do miseczki.
  3. Następnie w miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu.
  4. Fasolkę odsącz z zalewy i poprzecinaj wzdłuż na połówki.
  5. Cebulę obierz, a następnie posiekaj ja w cienkie piórka.
  6. Jajka obierz ze skorupek i potnij na ćwiartki.
  7. Sałatę dokładnie opłucz i odcedź z nadmiaru wody. Następnie porwij ją palcami na mniejsze kawałki i rozłóż na talerzach.
  8. Następnie rozłóż kawałki fasolki i cebulę.
  9. Rozłóż jajka, anchois i oliwki. Wszystko polej sosem.