Paszteciki
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 1 łyżka cukru
- 80 g drożdży
- 1 łyżka soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 żółtka pół
- kostki masła
- 120 ml mleka
Farsz:
- 1 kg pieczarek
- 100 g suszonych leśnych grzybów
- 1 duża cebula
- masło
- olej
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- tymianek
- 1 żółtko
TO CI SIĘ PRZYDA
- wałek
- trzepaczka
Porada szefa kuchni
Warto przygotować paszteciki przed imprezą, aby w trakcie uroczystości tylko podgrzać je w piecu. Uzyskują wtedy fantastyczną chrupkość.
Paszteciki przepis
- Wlej do miski ciepłe mleko ( nie więcej niż 60 st. C ), dodaj łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i pokruszone drożdże. Całość wymieszaj trzepaczką, aż powstanie gładka substancja o konsystencji śmietany. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże puszczą pianę.
- Posiekaj nożem masło wraz z przesianą mąką – jak na kruche ciasto.
- Gdy powstaną grudki wielkości ziaren ryżu dodaj sól, żółtka, śmietanę oraz rozczyn. Wszystko intensywnie wyrabiaj rękoma, aż powstanie elastyczna kula ciasta. Im więcej wtłoczysz powietrza, tym ciasto będzie lepsze.
- Dużą miskę oprósz mąką i przełóż do niej masę przykrywając czystym materiałem. Odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
- Pieczarki dokładnie umyj i osusz.
- Grzyby suszone włóż do garnka i zalej 1,5 szklanką wody. Gotuj przez 15 minut.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a pieczarki zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Następnie całość wrzuć na patelnie z rozgrzanym olejem lekko doprawiając solą.
- Ugotowane leśne grzyby wyjmij z płynu i drobno pokrój. Następnie wraz z płynem spod gotowania dodaj do pieczarek.
- Gdy cała woda odparuje dodaj 2 łyżki masła, sól, pieprz oraz tymianek. Dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
- Gdy farsz będzie już lekko schłodzony możesz dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.
- Wyrośniętą kulę ciasta podziel na 4 części. Następnie każdą rozwałkuj na długość blaszki do pieczenia i szerokość 15 cm.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Wzdłuż dłuższego boku, ułóż wałek z ¼ farszu. Przeciwległy bok posmaruj roztrzepanym z odrobiną wody żółtkiem, aby paszteciki się skleiły.
- Zroluj bardzo ciasno od siebie.
- Cały wałek pasztecików przenieś na blachę wyłożoną pergaminem. Pokrój ciasto na porcje pasztecików o szerokości ok. 3cm. Cztery wałki umieść obok siebie w odległości ok. 4 cm.
- Z wierzchu posmaruj resztą żółtka, która została ze sklejania. Posyp czarnuszką, tymiankiem lub innym dodatkiem.
- Włóż do piekarnika i piecz ok. 20-25 minut.
Odnośnie farszu grzybowego, przygotowuję podobnie, lecz bez cebuli i bez dodatku tymianku, żeby nie konkurować z aromatem grzybów. Jeśli chodzi o grzyby lesne, to uważam, że wyłącznie prawdziwki. Do tej proporcji daję więcej masła, 10 dag. Starte osolone pieczarki wrzucam na rozpuszczone masło i duszę do odparowania soku, na końcu przyprawiam wyłącznie świezo zmielonym pieprzem. Polecam te wersję.