Szukaj przepisu

Paszteciki

3 godziny
8 osób
Średnie
Składniki
Paszteciki
  • Paszteciki
  •  11
  •  41
SKŁADNIKI
  • Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 1 łyżka cukru
  • 80 g drożdży
  • 1 łyżka soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka pół
  • kostki masła
  • 120 ml mleka
  • Farsz:

  • 1 kg pieczarek
  • 100 g suszonych leśnych grzybów
  • 1 duża cebula
  • masło
  • olej
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • tymianek
  • 1 żółtko
TO CI SIĘ PRZYDA
  • wałek
  • trzepaczka

PORADA SZEFA KUCHNI

Warto przygotować paszteciki przed imprezą, aby w trakcie uroczystości tylko podgrzać je w piecu. Uzyskują wtedy fantastyczną chrupkość.

jak z jednym zamachem zrobić tyle przekąsek aby starczyło dla licznej rodziny? Wystarczy przyrządzić paszteciki z naszego przepisu. Idealnie się komponują w towarzystwie czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.

sposób przygotowania

  1. Wlej do miski ciepłe mleko ( nie więcej niż 60 st. C ), dodaj łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i pokruszone drożdże. Całość wymieszaj trzepaczką, aż powstanie gładka substancja o konsystencji śmietany. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże puszczą pianę.
  2. Posiekaj nożem masło wraz z przesianą mąką – jak na kruche ciasto.
  3. Gdy powstaną grudki wielkości ziaren ryżu dodaj sól, żółtka, śmietanę oraz rozczyn. Wszystko intensywnie wyrabiaj rękoma, aż powstanie elastyczna kula ciasta. Im więcej wtłoczysz powietrza, tym ciasto będzie lepsze.
  4. Dużą miskę oprósz mąką i przełóż do niej masę przykrywając czystym materiałem. Odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  5. Pieczarki dokładnie umyj i osusz.
  6. Grzyby suszone włóż do garnka i zalej 1,5 szklanką wody. Gotuj przez 15 minut.
  7. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a pieczarki zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Następnie całość wrzuć na patelnie z rozgrzanym olejem lekko doprawiając solą.
  8. Ugotowane leśne grzyby wyjmij z płynu i drobno pokrój. Następnie wraz z płynem spod gotowania dodaj do pieczarek.
  9. Gdy cała woda odparuje dodaj 2 łyżki masła, sól, pieprz oraz tymianek. Dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
  10. Gdy farsz będzie już lekko schłodzony możesz dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.
  11. Wyrośniętą kulę ciasta podziel na 4 części. Następnie każdą rozwałkuj na długość blaszki do pieczenia i szerokość 15 cm.
  12. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  13. Wzdłuż dłuższego boku, ułóż wałek z ¼ farszu. Przeciwległy bok posmaruj roztrzepanym z odrobiną wody żółtkiem, aby paszteciki się skleiły.
  14. Zroluj bardzo ciasno od siebie.
  15. Cały wałek pasztecików przenieś na blachę wyłożoną pergaminem. Pokrój ciasto na porcje pasztecików o szerokości ok. 3cm. Cztery wałki umieść obok siebie w odległości ok. 4 cm.
  16. Z wierzchu posmaruj resztą żółtka, która została ze sklejania. Posyp czarnuszką, tymiankiem lub innym dodatkiem.
  17. Włóż do piekarnika i piecz ok. 20-25 minut.

Autor przepisu: Kapitan Cook

  • Renata

    Odnośnie farszu grzybowego, przygotowuję podobnie, lecz bez cebuli i bez dodatku tymianku, żeby nie konkurować z aromatem grzybów. Jeśli chodzi o grzyby lesne, to uważam, że wyłącznie prawdziwki. Do tej proporcji daję więcej masła, 10 dag. Starte osolone pieczarki wrzucam na rozpuszczone masło i duszę do odparowania soku, na końcu przyprawiam wyłącznie świezo zmielonym pieprzem. Polecam te wersję.