Szukaj przepisu

Gzik

40 minut
4 osoby
Łatwe
Składniki
Gzik z placuszkami ziemniaczanymi
  • Gzik z placuszkami ziemniaczanymi
  •  gzik2
  •  gzik1
SKŁADNIKI
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 300 g sera twarogowego
  • 160 ml śmietany 12% lub 18%
  • zielony koper lub szczypiorek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
TO CI SIĘ PRZYDA
  • praska do czosnku

Mam dziś dla Was pyszną propozycję na przekąskę. Jest to tradycyjny poznański specjał - gzik - bardzo smaczna wersja sera twarogowego, który idealnie komponuje się z ziemniaczkami. Polecam!

sposób przygotowania

  1. Umyj dokładnie ziemniaki i włóż do garnka. Następnie wlej wodę i ugotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
  2. Rozdrobnij ser widelcem w miseczce.
  3. Przeciśnij czosnek przez praskę do miseczki.
  4. Pokrój cebulę w drobną kostkę i poszatkuj koperek oraz szczypiorek.
  5. Wrzuć wszystko do miseczki z serem i dokładnie zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem, a następnie ponownie zamieszaj.
  6. Ziemniaki przekrój na pół i podawaj z twarożkiem.

Autor przepisu: Codogara

PODOBNE PRZEPISY

  • Pieczone ziemniaki
  • Młode ziemniaki z boczkiem i rozmarynem
  • Tradycyjne kopytka
  • Kartoffelsalat - niemiecka sałatka ziemniaczana
  • Placki ziemniaczane
  • justine

    w jednej kwestii się nie zgodzę… pyry z gzikiem lepiej smakują kiedy rzeczona pyra jest stara… z młodymi ziemniakami to już nie jest to…