Szukaj przepisu

Gzik

Pin it

Czas przygotowania: 45 minut Drukuj przepis

Mam dziś dla Was pyszną propozycję na przekąskę. Jest to tradycyjny poznański specjał - gzik - bardzo smaczna wersja sera twarogowego, który idealnie komponuje się z ziemniaczkami. Polecam!

  • Składniki:

  • 0,5kg młodych ziemniaczków
  • 30 dkg sera twarogowego
  • 2/3 szklanki śmietany 12% lub 18%
  • koper zielony lub szczypiorek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Przepis

Ser rozdrabniamy na gładką masę, dodajemy śmietany, dodajemy sprasowany czosnek, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, poszatkowany koperek i/lub szczypiorek (można też dodać odrobinę pietruszki). Doprawiamy wszystko do smaku i mieszając tworzymy spójną konsystencję.

W międzyczasie gotujemy ziemniaki w mundurkach, najlepiej młode. Pamiętajcie o dokładnym ich wyszorowaniu!

Ugotowane ziemniaki podajemy z masełkiem i oblewamy gzikiem.

Mniam!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. justine pisze:

    w jednej kwestii się nie zgodzę… pyry z gzikiem lepiej smakują kiedy rzeczona pyra jest stara… z młodymi ziemniakami to już nie jest to…

Skomentuj


trzy + 7 =