Szukaj przepisu

Gzik

45 minut
5 osób
łatwe
Składniki
Gzik z placuszkami ziemniaczanymi
  • Gzik z placuszkami ziemniaczanymi
  •  gzik2
SKŁADNIKI
  • 0,5kg młodych ziemniaczków 30 dkg sera twarogowego 2/3 szklanki śmietany 12% lub 18% koper zielony lub szczypiorek 1 cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz

Mam dziś dla Was pyszną propozycję na przekąskę. Jest to tradycyjny poznański specjał - gzik - bardzo smaczna wersja sera twarogowego, który idealnie komponuje się z ziemniaczkami. Polecam!

sposób przygotowania

Ser rozdrabniamy na gładką masę, dodajemy śmietany, dodajemy sprasowany czosnek, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, poszatkowany koperek i/lub szczypiorek (można też dodać odrobinę pietruszki). Doprawiamy wszystko do smaku i mieszając tworzymy spójną konsystencję. W międzyczasie gotujemy ziemniaki w mundurkach, najlepiej młode. Pamiętajcie o dokładnym ich wyszorowaniu! Ugotowane ziemniaki podajemy z masełkiem i oblewamy gzikiem. Mniam!

Autor przepisu:

  • justine

    w jednej kwestii się nie zgodzę… pyry z gzikiem lepiej smakują kiedy rzeczona pyra jest stara… z młodymi ziemniakami to już nie jest to…