Szukaj przepisu

Łosoś w warzywach

90 minut
1 osoba
łatwe
Składniki
łosoś z warzywami
  • łosoś z warzywami
  •  losos2
SKŁADNIKI
  • 4-6 świeżych dzwonek z łososia warzywa mrożone lub świeże (cukinia, brokuł, pieczarki, papryka, 2 marchewki, 1 cebula, 1 pietruszka) koperek cytrynka przyprawa do ryb sól pieprz

Dziś przedstawiam Wam propozycję na pyszne danie lekkostrawne, które może być również postne. Z pewnością wielu z Was uwielbia łososia. Gorąco polecam jego warzywną wersję. Jest pyszna!

sposób przygotowania

Dzwonka z łososia skropić cytryną, przyprawić i odstawić. W tym czasie kroimy warzywa, marchewkę w talarki, pietruszkę zetrzeć na grubej tarce, cebula w piórka, brokuł dzielimy na mniejsze części. Warzywa lekko poddusić na patelni. Na blachę wyłożyć folię aluminiową, smarujemy ją odrobinką oleju, kładziemy część warzyw, na niej dzwonka łososia, a następnie drugą część warzyw. Wszystko przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45 minut. Do tego dania idealnie pasuje ryż basmati lub arborio z ziołami, jednak w postnej wersji proponuję ograniczyć się do samej rybki i warzyw, z dodatkiem sałaty z [url:3]sosem winegret[/url]. Dla amatorów szparagów polecam także połączenie pieczonego łososia z blanszowanymi zielonymi szparagami. Smacznego.

Autor przepisu:

  • saint

    Smaczne proste I co w dzisiejszym świecie istotne….szybkie w przygotowaniu ;) Smacznego !!