Szukaj przepisu

Łosoś w warzywach

Pin it

Czas przygotowania: 90 minut Drukuj przepis

Dziś przedstawiam Wam propozycję na pyszne danie lekkostrawne, które może być również postne. Z pewnością wielu z Was uwielbia łososia. Gorąco polecam jego warzywną wersję. Jest pyszna!

  • Składniki:

  • 4-6 świeżych dzwonek z łososia
  • warzywa mrożone lub świeże (cukinia, brokuł, pieczarki, papryka, 2 marchewki, 1 cebula, 1 pietruszka)
  • koperek
  • cytrynka
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • pieprz

Przepis

Dzwonka z łososia skropić cytryną, przyprawić i odstawić.

W tym czasie kroimy warzywa, marchewkę w talarki, pietruszkę zetrzeć na grubej tarce, cebula w piórka, brokuł dzielimy na mniejsze części. Warzywa lekko poddusić na patelni.

Na blachę wyłożyć folię aluminiową, smarujemy ją odrobinką oleju, kładziemy część warzyw, na niej dzwonka łososia, a następnie drugą część warzyw. Wszystko przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45 minut.

Do tego dania idealnie pasuje ryż basmati lub arborio z ziołami, jednak w postnej wersji proponuję ograniczyć się do samej rybki i warzyw, z dodatkiem sałaty z [url:3]sosem winegret[/url].

Dla amatorów szparagów polecam także połączenie pieczonego łososia z blanszowanymi zielonymi szparagami. Smacznego.

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. saint pisze:

    Smaczne proste I co w dzisiejszym świecie istotne….szybkie w przygotowaniu ;) Smacznego !!

Skomentuj


+ dwa = 10