Szukaj przepisu

Spaghetti bolognese

3 godziny
4 osoby
Łatwe
Składniki
Spaghetti bolognese z winem Chianti
  • Spaghetti bolognese z winem Chianti
  •  1
  •  6
SKŁADNIKI
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 150 g surowego boczku np.: Pancetta
  • oliwa
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 puszka całych pomidorów
  • 300 m wytrawnego czerwonego włoskiego wina
  • 220 ml bulionu wołowego
  • 220 ml mleka
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie marchwie
  • 5 ząbków czosnku
  • tymianek
  • oregano
  • bazylia
  • sól i pieprz
  • makaron spaghetti
TO CI SIĘ PRZYDA
  • tarka o grubych oczkach

Wyborne spaghetti bolognese. Każdy je zna i uwielbia. Ale nie każdy przygotowuje je w oryginalny włoski sposób. Dziś przepis od mojego włoskiego przyjaciela. Powrót do tradycji.

sposób przygotowania

  1. Otwórz wino aby pooddychało.
  2. Boczek pokrój w kostkę o grubości 0,5 cm.
  3. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj w drobną kostkę.
  4. Seler naciowy pokrój w cienkie plastry.
  5. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  6. W dużym garnku rozgrzej 4 łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę. Gdy będzie złocista dodaj czosnek i całość smaż 2 minuty.
  7. Następnie dodaj marchew oraz selera, zwiększ moc palnika i smaż 5 minut cały czas mieszając. Następnie wyjmij wszystko na talerz.
  8. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy i wrzuć boczek. Smaż go aż tłuszcz się wytopi, a z boczku powstaną przyrumienione skwarki. Skwarki wyjmij na talerz, a do garnka wrzuć mięso mielone i smaż aż całe się przyrumieni.
  9. Do garnka wlej wino i drewnianą łyżką zeskrob wszystkie kawałki mięsa które przywarły do dna.
  10. Po odparowaniu alkoholu wrzucić do garnka ponownie warzywa oraz boczek. Całość zalej bulionem oraz całymi pomidorami. Całość powinna się dusić 3 godziny na bardzo małej mocy palika.
  11. W drugiej godzinie duszenia dodaj mleko oraz całość dopraw tymiankiem, oregano, bazylią i pieprzem. Zioła przecieraj przez ręce aby wydobyć z nich więcej aromatu.
  12. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu producenta. Następnie odlej z niego wodę, rozłóż na talerze i polej sosem.

Autor przepisu: Kapitan Cook

PODOBNE PRZEPISY

  • Oryginalna lasagne bolognese
  • Sos neapolitański do spaghetti z pomidorami i bazylią
  • Spaghetti aioli
  • Spaghetti carbonara
  • Sos pomidorowy
  • ado

    Sprawdzic, czy aby wino nie jest zepsute… Od tego powinien zaczynac sie kazdy przepis :)

  • Wino Polskie

    Wino Polskie Gronowe czerwone i białe mojej produkcji Wspaniałe. Włoskie sie do niego nie umywa!

  • currahee

    Polecam wszystkim serdecznie. Dziś ponownie robię to danie ale jak poprzednik używam wina własnej produkcji oraz mięsa wieprzowego. Polecam wszystkim. Wytrwałość się opłaca.

  • Spagghetti bolognese jak nigdy przedtem!

    Bardzo polecam wszystkim przepis! Zawiera wiele cennych wskazówek, a efekt końcowy wart zachodu!
    Dotąd w przepisach zamieszczonych w internecie wiele było dziwnych, niepotrzebnych lub sztucznych składników, a najczęściej po prostu wersje te były bardzo ubogie (zarówno w składniki jak i smak). Po skosztowaniu tego dania mogę stwierdzić jedno na pewno- zaspokoiło ono głód pyszne włoskie bolognese w mojej kuchni.

  • RJ

    Można i tak
    Pół kilogram mięsa mielonego (karkówka), puszka pomidorów, makaron spaghetti, 4 ząbki czosnku, oregano, bazylia,
    przyprawa do spaghetti ew. zioła prowansalskie, sól, pieprz, oliwa z oliwek i olej. Danie na 6-8 porcji (2-3 dni)

    Do garnka wlewamy olej. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy je ciągle mieszając.
    Dolewamy trochę wody i gotujemy do wrzenia, następnie odcedzamy. W drugim garnku podgrzewamy oliwę z oliwek
    i dodajemy 2 ząbki czosnku aż się podrumieni i odda swój aromat. Wyciągamy czosnek i wyrzucamy.
    Dodajemy mięso, oregano, bazylię lub przyprawę do spaghetti, dwa świeże ząbki czosnku, dużo pieprzu, sól i
    puszkę pomidorów. Gotujemy do miękkości mięsa, i tak, aby woda z pomidorów odparowała.
    SMACZNEGO

  • mr

    Odkąd znalazłam ten przepis, nic nie smakuje mi bardziej.:D Jest świetny! Mi jednak przeszkadza trochę specyficzność mięsa wołowego, więc kupuję wieprzowo-wołowe (żeby dogodzić i sobie, i innym :P). Do tego oczywiście mnóstwo parmezanu, ach.:) Jutro też zrobię sobie i znajomym święto makaronowego obżartucha.:)

  • ALA

    Wlasnie…..podano….mmmmniam….Uwielbiam smaki Italy…dziekuje za ten cudny dodatek w postaci wina….i przenosimy sie do slonecznej czesci Europy:)

  • yourash

    Przepis bardzo fajny i prawie się zgadza z oryginałem, poza makaronem !!!!
    Spaghetti bolognese nie istnieje !!!
    Trąbią o tym już na lotnisku w Bolonii.
    Właściwym makaronem jest tagliatelle, choć ze spaghetti też nie jest złe.
    Pozdrawiam

  • Kapitan Cook

    Dokładnie tak jest. Jednak ze spaghetti rague bolognese też smakuje doskonale

  • marcin

    Bardzo niedokladny przepis

  • Lenny

    spaghetti bolognese – we włoszech nie funkcjonuje taka nazwa więc nie można pisac że jest to oryginalne włoskie danie. Proponował bym używac naprawdę oryginalnego nazwenictwa. Włosi rwą włosy z głowy o mamma mia!!!!

  • Emi

    Resztkę wina… w 3 godziny?;)

  • Kapitan Cook

    dla jednych to za mało, dla drugich za dużo ;)

  • monroe

    Przede wszystkim do spaghetti nie daje się marchwi,selera, ani bulionu :) także mało Włoskie to Twoje danie ;]

  • Kapitan Cook

    Widocznie mamy inne wersje. Co dzielnica Bolonii to nieco inna wersja. Nie można mówić, że tylko jedna jest prawdziwa.

  • Guczmierz

    Próbowałem tego przepisu i jest całkiem dobry, ale jestem zdecydowanym fanem innego przepisu. Znalazłem go na blogu fitness Fitspire: fitspire.pl/spagetti-bolognese.html
    Smacznie, prosto i całkiem niedrogo :)

  • pit2103

    Guczmierz….ten przepis ktory proponujesz (odsyłasz) nie ma nic wspólnego ze sphagetti.Dodaje sie seler naciowy, marchew i innny makaron no i bez octu

  • Czarna

    Dzis próbuje dam znac jak wyszło ale jak na razie brzmi bardzo wyśmienicie; )