Spaghetti bolognese


4 osoby
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 150 g surowego boczku np.: Pancetta
  • oliwa
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 puszka całych pomidorów
  • 300 m wytrawnego czerwonego włoskiego wina
  • 220 ml bulionu wołowego
  • 220 ml mleka
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie marchwie
  • 5 ząbków czosnku
  • tymianek
  • oregano
  • bazylia
  • sól i pieprz
  • makaron spaghetti
TO CI SIĘ PRZYDA
  • tarka o grubych oczkach

Wyborne spaghetti bolognese. Każdy je zna i uwielbia. Ale nie każdy przygotowuje je w oryginalny włoski sposób. Podajemy Wam przepis, który dostaliśmy od naszego włoskiego przyjaciela.

sposób przygotowania

  1. Otwórz wino aby pooddychało.
  2. Boczek pokrój w kostkę o grubości 0,5 cm.
  3. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj w drobną kostkę.
  4. Seler naciowy pokrój w cienkie plastry.
  5. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  6. W dużym garnku rozgrzej 4 łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę. Gdy będzie złocista dodaj czosnek i całość smaż 2 minuty.
  7. Następnie dodaj marchew oraz selera, zwiększ moc palnika i smaż 5 minut cały czas mieszając. Następnie wyjmij wszystko na talerz.
  8. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy i wrzuć boczek. Smaż go aż tłuszcz się wytopi, a z boczku powstaną przyrumienione skwarki. Skwarki wyjmij na talerz, a do garnka wrzuć mięso mielone i smaż aż całe się przyrumieni.
  9. Do garnka wlej wino i drewnianą łyżką zeskrob wszystkie kawałki mięsa które przywarły do dna.
  10. Po odparowaniu alkoholu wrzucić do garnka ponownie warzywa oraz boczek. Całość zalej bulionem oraz całymi pomidorami. Całość powinna się dusić 3 godziny na bardzo małej mocy palika.
  11. W drugiej godzinie duszenia dodaj mleko oraz całość dopraw tymiankiem, oregano, bazylią i pieprzem. Zioła przecieraj przez ręce aby wydobyć z nich więcej aromatu.
  12. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu producenta. Następnie odlej z niego wodę, rozłóż na talerze i polej sosem.