Szukaj przepisu

Spaghetti bolognese

3 godziny
4 osoby
łatwe
Składniki
Spaghetti bolognese z winem Chianti
  • Spaghetti bolognese z winem Chianti
  •  1
  •  5
SKŁADNIKI
  • 400 g mielonej wołowiny 150 g niewędzonego boczku, np. pancetta oliwa 3 gałązki selera naciowego 1 puszka całych pomidorów 2 kieliszki wytrawnego czerwonego włoskiego wina, np. Chianti 1 szklanka bulionu wołowego 1 szklanka mleka 1 duża cebula 2 średnie marchwie 5 ząbków czosnku tymianek, oregano, bazylia sól, pieprz makaron spaghetti

Wyborne spaghetti bolognese. Każdy je zna i uwielbia. Ale nie każdy przygotowuje je w oryginalny włoski sposób. Dziś przepis od mojego włoskiego przyjaciela. Powrót do tradycji.

sposób przygotowania

Sekretem spaghetti jest oczywiście wino. Zatem na początek warto otworzyć butelkę czerwonego wytrawnego włoskiego wina i spróbować czy nie jest zepsute. Po lekkiej degustacji zabieramy się do pracy. W drobną kostkę kroimy cebulę oraz czosnek. Seler naciowy kroimy w cienkie paski, a marchew trzemy na tarce. Doda ona słodkości oraz zapewni odpowiednią gęstość. Do dużego garnka wlewamy 4 łyżki oliwy i gdy będzie gorąca można wrzucić cebulę. Szklimy ją na mniejszym ogniu kilka minut, następnie wrzucamy posiekany czosnek. Po 30 sekundach w garnku lądują seler oraz marchew. Zwiększamy ogień i przesmażamy ok. 5 minut. Następnie wyjmujemy wszystko na talerz. Do garnka ponownie wlewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz posiekany w kostkę 1x1cm boczek. Przesmażamy całość, aż tłuszcz się równomiernie wytopi. Następnie wyjmujemy boczek na talerz z warzywami, dokładnie go odsączając. Na pozostałym w garnku tłuszczu z wytopienia boczku przesmażamy mieloną wołowinę. Powinna mieć ona temperaturę pokojową, wtedy pięknie się zrumieni. Chodzi nam również o to, aby na dnie garnka powstały cudowne grudki przypalonego mięsa – one tworzą smak ragu. Do zrumienionego mięsa wlewamy 2 kieliszki wina i następuje teraz proces deglasacji – czy zeskrobywania drewnianą łyżką tych przypalonych grudek z dna garnka. Po odparowaniu alkoholu można ponownie wrzucić do garnka warzywa oraz boczek. Całość zalewamy bulionem oraz całymi pomidorami. Na wolnym ogniu ragu powinno się dusić ok. 3-4 h. W drugiej godzinie duszenia dodajemy szklankę mleka oraz doprawiamy tymiankiem, oregano, bazylią i pieprzem. Zioła przecieramy przez ręce. Gdy sos będzie już gęsty pod sam koniec można wszystko posolić i jeszcze ewentualnie popieprzyć. Podajemy z ugotowanym al dente spaghetti lub tagliatelle. Smacznego P.S. Jak łatwo wrzucić spaghetti do gotującej się wody? Bierzemy wiązkę makaronu w obie dłonie. Prawa do góry, a lewa na dole. Następnie przekręcamy dłonie w różne strony i wrzucamy spaghetti centralnie do garnka. Powinno się równomiernie rozłożyć dookoła ścianek.

Autor przepisu:

  • ado

    Sprawdzic, czy aby wino nie jest zepsute… Od tego powinien zaczynac sie kazdy przepis :)

  • Wino Polskie

    Wino Polskie Gronowe czerwone i białe mojej produkcji Wspaniałe. Włoskie sie do niego nie umywa!

  • currahee

    Polecam wszystkim serdecznie. Dziś ponownie robię to danie ale jak poprzednik używam wina własnej produkcji oraz mięsa wieprzowego. Polecam wszystkim. Wytrwałość się opłaca.

  • Spagghetti bolognese jak nigdy przedtem!

    Bardzo polecam wszystkim przepis! Zawiera wiele cennych wskazówek, a efekt końcowy wart zachodu!
    Dotąd w przepisach zamieszczonych w internecie wiele było dziwnych, niepotrzebnych lub sztucznych składników, a najczęściej po prostu wersje te były bardzo ubogie (zarówno w składniki jak i smak). Po skosztowaniu tego dania mogę stwierdzić jedno na pewno- zaspokoiło ono głód pyszne włoskie bolognese w mojej kuchni.

  • RJ

    Można i tak
    Pół kilogram mięsa mielonego (karkówka), puszka pomidorów, makaron spaghetti, 4 ząbki czosnku, oregano, bazylia,
    przyprawa do spaghetti ew. zioła prowansalskie, sól, pieprz, oliwa z oliwek i olej. Danie na 6-8 porcji (2-3 dni)

    Do garnka wlewamy olej. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy je ciągle mieszając.
    Dolewamy trochę wody i gotujemy do wrzenia, następnie odcedzamy. W drugim garnku podgrzewamy oliwę z oliwek
    i dodajemy 2 ząbki czosnku aż się podrumieni i odda swój aromat. Wyciągamy czosnek i wyrzucamy.
    Dodajemy mięso, oregano, bazylię lub przyprawę do spaghetti, dwa świeże ząbki czosnku, dużo pieprzu, sól i
    puszkę pomidorów. Gotujemy do miękkości mięsa, i tak, aby woda z pomidorów odparowała.
    SMACZNEGO

  • mr

    Odkąd znalazłam ten przepis, nic nie smakuje mi bardziej.:D Jest świetny! Mi jednak przeszkadza trochę specyficzność mięsa wołowego, więc kupuję wieprzowo-wołowe (żeby dogodzić i sobie, i innym :P). Do tego oczywiście mnóstwo parmezanu, ach.:) Jutro też zrobię sobie i znajomym święto makaronowego obżartucha.:)

  • ALA

    Wlasnie…..podano….mmmmniam….Uwielbiam smaki Italy…dziekuje za ten cudny dodatek w postaci wina….i przenosimy sie do slonecznej czesci Europy:)

  • yourash

    Przepis bardzo fajny i prawie się zgadza z oryginałem, poza makaronem !!!!
    Spaghetti bolognese nie istnieje !!!
    Trąbią o tym już na lotnisku w Bolonii.
    Właściwym makaronem jest tagliatelle, choć ze spaghetti też nie jest złe.
    Pozdrawiam

  • Kapitan Cook

    Dokładnie tak jest. Jednak ze spaghetti rague bolognese też smakuje doskonale

  • marcin

    Bardzo niedokladny przepis

  • Lenny

    spaghetti bolognese – we włoszech nie funkcjonuje taka nazwa więc nie można pisac że jest to oryginalne włoskie danie. Proponował bym używac naprawdę oryginalnego nazwenictwa. Włosi rwą włosy z głowy o mamma mia!!!!

  • Emi

    Resztkę wina… w 3 godziny?;)

  • Kapitan Cook

    dla jednych to za mało, dla drugich za dużo ;)

  • monroe

    Przede wszystkim do spaghetti nie daje się marchwi,selera, ani bulionu :) także mało Włoskie to Twoje danie ;]

  • Kapitan Cook

    Widocznie mamy inne wersje. Co dzielnica Bolonii to nieco inna wersja. Nie można mówić, że tylko jedna jest prawdziwa.

  • Guczmierz

    Próbowałem tego przepisu i jest całkiem dobry, ale jestem zdecydowanym fanem innego przepisu. Znalazłem go na blogu fitness Fitspire: fitspire.pl/spagetti-bolognese.html
    Smacznie, prosto i całkiem niedrogo :)

  • pit2103

    Guczmierz….ten przepis ktory proponujesz (odsyłasz) nie ma nic wspólnego ze sphagetti.Dodaje sie seler naciowy, marchew i innny makaron no i bez octu

  • Czarna

    Dzis próbuje dam znac jak wyszło ale jak na razie brzmi bardzo wyśmienicie; )