Sos do spaghetti


4 osoby
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 2 puszki całych pomidorów bez skóry
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 garście świeżej bazylii
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
TO CI SIĘ PRZYDA
  • blender
  • rondel z grubym dnem

PORADA SZEFA KUCHNI

Pamiętaj aby świeżych ziół nie płukać pod bieżącą wodą przed dodaniem do potrawy lub sosu, ponieważ stracą swoje olejki eteryczne. Jeśli roślina jest zakurzona lub brudna możesz ją opłukać dzień wcześniej. Przez noc ponownie wypuści olejki dzięki czemu danie będzie bardziej aromatyczne.

Geniusz tkwi w prostocie, prostota w geniuszu - tak można określić filozofię kulinarną słonecznej Italii. Kuchni włoska jest prawdopodobnie najsłynniejszą kuchnią na świecie. Swą popularność zyskała dzięki łatwo dostępnych składnikach oraz przekonaniu, że żaden ze składników nie może się zmarnować. Wiele sztandarowych włoskich dań powstało na skutek użycia produktów pozostałych po pichceniu innej potrawy. Sos pomidorowy stanie się wyśmienitą bazą do dań mięsnych oraz makaronów wegetariańskich - warto mieć na niego przepis na wyciągnięcie ręki.

sposób przygotowania

  1. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj.
  2. W rondlu rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i zeszklij ją na małej mocy palnika.
  3. Dodaj czosnek i podsmażaj razem z cebulą przez 2 – 3 minuty.
  4. Pomidory z puszki pokrój w niewielką kostkę.
  5. Następnie razem z sokiem z puszki przełóż pokrojone pomidory do rondla, do cebuli i czosnku. Dodaj ocet balsamiczny, oraz dopraw solą z pieprzem.
  6. Gotuj nas małym ogniu przez około 20-25 minut, co jakiś czas mieszając, aż sos zacznie gęstnieć.
  7. Pod koniec gotowania drobno posiekaj bazylię i oregano. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut. W razie potrzeby dopraw do smaku solą oraz pieprzem już na samym końcu.
  8. Aby sos miał gładszą konsystencję zmiksuj go przy użyciu blendera.