Szukaj przepisu

Sos neapolitański do spaghetti

45 minut
4 osoby
łatwe
Składniki
Sos neapolitański do spaghetti z pomidorami i bazylią
  • Sos neapolitański do spaghetti z pomidorami i bazylią
  •  10
  •  9
SKŁADNIKI
  • 2 puszki całych pomidorów lub 0,5 kg świeżych w sezonie 1 duża cebula 3 ząbki czosnku oliwa, masło suszony tymianek i oregano świeża bazylia sól, pieprz, cukier

Wspaniały sos do spaghetti. Pachnący pomidorami, bazylią i słońcem Neapolu. Poznaj sekret oryginalnego sosu napoli. Szybki w przygotowaniu i wyborny w smaku sos neapolitański.

sposób przygotowania

Zaczynamy od posiekania cebuli w drobną kostkę. Czosnek warto przecisnąć przez praskę lub drobno poszatkować nożem. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy oraz 1 łyżkę masła. Do smażenia polecam Wam oliwę z II tłoczenia rafinowaną. W oliwie extra virgin nierafinowanej są malutkie cząstki roślinne, które spalają się w wysokiej temperaturze. Jednak dziś łączymy ją z masłem, więc to nie ma takiego znaczenia, gdyż nie potrzebujemy, aż tak wysokiej temperatury. Masło oczywiście dla smaku. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i następnie szklimy ją na mniejszym ogniu kilka minut. Warto ją lekko posolić i posłodzić, aby wydobyć karmelowy aromat – poza tym szybciej zmięknie. Do zrumienionej cebuli dodajemy pokrojony drobno czosnek – przesmażamy kilka chwil, aby czosnek stracił swój intensywny aromat, tylko nie przypalcie! Można zatem już wlać 2 puszki pomidorów. Oczywiście w sezonie polecam Wam dojrzałe pomidory (uprzednio nacinamy spód i górę delikatnie na krzyż nożem i wkładamy do wrzątku na 15 sekund, potem do lodowatej wody i zdejmujemy skórkę. Następnie drobno kroimy i wrzucamy do garnka). Jednak zimą lepsze będą te zapakowane do puszek. Z 2 puszek (2x400g) powstanie mniej więcej sosu dla 3-4 osób. Teraz polecam uzbroić się w cierpliwość. Na średnim ogniu odparowujemy płyn spod pomidorów. Może to trwać ok. 20-30 minut. Uważajcie, gdyż pod koniec odparowywania pomidory lubią się przypalać, warto często mieszać. Gdy sos będzie już gęsty można go doprawić. Zatem pomiędzy rękoma przecieramy suszony tymianek oraz oregano – aby wydobyć ich olejki eteryczne. Sekretem włoskiego sosu napoli jest świeża bazylia. Zatem 10 dużych liści zwijamy w rulon, niczym cygaro i tniemy w poprzek nożem lub nożyczkami na malutkie paseczki. Świeżą bazylię dodajemy już na sam koniec, inaczej straci ona swój kolor. W przypadku kwaśnych pomidorów warto sos pocukrzyć. W zależności od potrzeb dosalamy i doprawiamy pieprzem. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem spaghetti lub tagliatelle.

Autor przepisu:

  • JAN

    Dobry przepis to taki, w którym jest podana odpowiednia DOKŁADNA liczba czy stosunek składników. A co to znaczy można dosolić, dopieprzyć w razie uznania? Każdy sobie może to zrobić na stole, ale w przepisie to musi być jasno podane ile soli ile pieprzu, bo ja na przykład nie wiem, jak taki sos smakuje, to skąd będę wiedziała czy daję za dużo soli i pieprzu? Bezsens.

  • Kapitan Cook

    w prawdziwej kuchni jako kucharz nie jestem w stanie podać co do grama ilość potrzebnych przypraw, mija się to z celem gotowania jakim jest zabawa i eksperymentowanie. Poprzez tę stronę chcę nauczyć gotować ludzi, ale z głową, a nie prowadzić ich za rączkę, w innym przypadku nikt nie nauczy się gotować. Poza tym pomidor pomidorowi nie równy i co z tego że napiszę, że dodać 1 łyżeczkę cukru czy soli skoro to nie zda egzaminu w praktyce. Polecam próbować i szukać swojego smaku, każdy ma inny i to jest właśnie piękne w gotowaniu.

  • Katerina

    Świetny przepis! Polecam! ;)

  • asia19wsfiz

    Dopiero uczę się gotowania. Sam przepis w pewnych momentach jest troszkę niejasny jak dla mnie – np co dokładnie zrobić ze świeżymi pomidorami. Ja je umyłam, sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę przed „wylaniem” ich na cebulę.Generalnie przepis bardzo dobry (o ile się go odpowiednio doprawi), ale wg mnie brakuje w sosie płynności, jest on za gęsty. W takim razie może należałoby w trakcie „duszenia” przykryć patelnię i wtedy sos byłby bardziej płynny???
    Pzdr

  • Kapitan Cook

    ze świeżymi pomidorami czynimy dokładnie tak jak opisałaś. Można dolać trochę wody lub soku pomidorowego, aby sos nie był tak gęsty, bulion również świetnie się zda. Najlepiej dolać odrobinę wody spod gotowania makaronu, zagęści sos i przy okazji nie będzie trzeba go tak długo gotować.

  • Alba66

    Dobry przepis. Zgadzam się, że w przypadku przypraw nie ma sensu podawanie dokładnych proporcji. Przecież każdy woli inny smak: jeden trochę łagodniejszy, drugi woli na ostro :).

  • Darus

    JAN – widać, że nie umiesz gotować dlatego radzę zacząć od podstaw a tego typu gotowanie zostawić profesjonalistom ;) A przepis świetny! Polecam ;)

  • Marian

    Darus- Prawie umarłem ze śmiechu z tym profesjonalistą. To ty w takim razie musisz być szefem kuchni.

  • Darus

    PROFESJONALISTOM! a dokładnie chodzi o tym, którzy wiedzą, że w kuchni niczego nie można przewidzieć i należy wykorzystać intuicję:)

  • Olka

    Robiłam przed chwilką. Użyłam świeżych pomidorów, w sumie jest listopad, ale dały radę ;) Nie chciało mi się czekać do całkowitego rozdrobnienia składników, ponadto sos robił się już gęsty, więc podpatrzyłam w innym przepisie, że można wszystko zmiksować. I w zasadzie polecam. Dodałam sobie jeszcze trochę pieczarek, no i mięso mielone. Ale cały przepis ogólnie bardzo pyszny! A zioła dodają mu niesamowitego charakteru! Całkowicie polecam!

  • ona

    przepis jest na prawde swietny, robilam według innych przepisow ale dla mnie ten jest najlepszy

  • Ania

    Super przepis , dzis zrobilam ,,,wszystko baaaardzo pyszne i zjedzone !

  • spawacz

    Jan miał racje… to tylko jakiś sposób przyrządzenia Kapitana Cooka a w zasadzie Szeregowego Cocka… Nie polecam jestem profesjonalistą i najlepszy jest z sieci BIEDRONKA niskie ceny a Ty naucz się gotować

  • zubrówka

    Świetny przepis. Mój mąż właśnie gotuje sos już drugi raz bo za pierwszym razem był naprawdę pyszny. Polecamy:)

  • luciano

    prosty I smaczny jednak mozna by sie pobawic w troszke trudniejsze danie I to jest troche je utrudnic.

  • redek

    Dodałem 5 pieczarek w kostce, łyżkę śmietany, łyżkę jogurtu naturalnego, paprykę słodką z torebki, pół szklanki wody gotowanej, curry z torebki, szczypty przyprawy do gyrosa. Polecam!

  • bunia

    było super

  • aagusia2020

    Przepis idealny! rewelacja … polecam a ilośc soli i pieprzu hymm trzeba probowac w trakcie gotowania po prostu :)

  • k0su

    świetny przepis, pysznie i szybko :]

  • Natka pietruszka

    Super przepis.Jestem początkującą osobą jeśli chodzi o gotowanie,ale lubię sama stwierdzić czego ile dodać ,ile soli i cukru,przecież nikt nie wie lepiej ode mnie jakie smaki lubię :) .Poza tym przepisow,w których jest wszystko co do joty wypisane nie jestem w stanie zapamiętać i choćbym robiła cos pięćdziesiąty raz to i tak musiałabym wyjąc przepis,a tak…sama mogę pokombinować i dodawać przypraw ile tylko chce :D Zycze smacznego!!!