Szukaj przepisu

Sos neapolitański do spaghetti

Pin it

Czas przygotowania: 45 minut Drukuj przepis

Kuchnia włoska jest jedną z moich ulubionych. Jej sekretem są proste składniki i szybkie przygotowanie. Bez zbędnego kombinowania. Dziś zapraszam Was na błyskawiczny kurs gotowania sosu do spaghetti. Pachnący pomidorami i bazylią.

W sezonie polecam Wam pachnące polskie pomidory – malinówki. Poza sezonem najlepsze są całe pomidory z puszki. Co do ziół to przynajmniej bazylia powinna być świeża. Właśnie ona nadaje specyficzny aromat całemu sosu do spaghetti.

  • Składniki:

  • 2 puszki całych pomidorów lub 0,5 kg świeżych w sezonie
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa, masło
  • suszony tymianek i oregano
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz, cukier

Przepis

Zaczynamy od posiekania cebuli w drobną kostkę. Czosnek warto przecisnąć przez praskę lub drobno poszatkować nożem. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy oraz 1 łyżkę masła. Do smażenia polecam Wam oliwę z II tłoczenia rafinowaną. W oliwie extra virgin nierafinowanej są malutkie cząstki roślinne, które spalają się w wysokiej temperaturze. Jednak dziś łączymy ją z masłem, więc to nie ma takiego znaczenia, gdyż nie potrzebujemy, aż tak wysokiej temperatury. Masło oczywiście dla smaku. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i następnie szklimy ją na mniejszym ogniu kilka minut. Warto ją lekko posolić i posłodzić, aby wydobyć karmelowy aromat – poza tym szybciej zmięknie. Do zrumienionej cebuli dodajemy pokrojony drobno czosnek – przesmażamy kilka chwil, aby czosnek stracił swój intensywny aromat, tylko nie przypalcie! Można zatem już wlać 2 puszki pomidorów. Oczywiście w sezonie polecam Wam dojrzałe pomidory (uprzednio nacinamy spód i górę delikatnie na krzyż nożem i wkładamy do wrzątku na 15 sekund, potem do lodowatej wody i zdejmujemy skórkę. Następnie drobno kroimy i wrzucamy do garnka). Jednak zimą lepsze będą te zapakowane do puszek. Z 2 puszek (2x400g) powstanie mniej więcej sosu dla 3-4 osób. Teraz polecam uzbroić się w cierpliwość. Na średnim ogniu odparowujemy płyn spod pomidorów. Może to trwać ok. 20-30 minut. Uważajcie, gdyż pod koniec odparowywania pomidory lubią się przypalać, warto często mieszać. Gdy sos będzie już gęsty można go doprawić. Zatem pomiędzy rękoma przecieramy suszony tymianek oraz oregano – aby wydobyć ich olejki eteryczne. Sekretem włoskiego sosu napoli jest świeża bazylia. Zatem 10 dużych liści zwijamy w rulon, niczym cygaro i tniemy w poprzek nożem lub nożyczkami na malutkie paseczki. Świeżą bazylię dodajemy już na sam koniec, inaczej straci ona swój kolor. W przypadku kwaśnych pomidorów warto sos pocukrzyć. W zależności od potrzeb dosalamy i doprawiamy pieprzem. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem spaghetti lub tagliatelle.

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. JAN pisze:

    Dobry przepis to taki, w którym jest podana odpowiednia DOKŁADNA liczba czy stosunek składników. A co to znaczy można dosolić, dopieprzyć w razie uznania? Każdy sobie może to zrobić na stole, ale w przepisie to musi być jasno podane ile soli ile pieprzu, bo ja na przykład nie wiem, jak taki sos smakuje, to skąd będę wiedziała czy daję za dużo soli i pieprzu? Bezsens.

  2. Kapitan Cook pisze:

    w prawdziwej kuchni jako kucharz nie jestem w stanie podać co do grama ilość potrzebnych przypraw, mija się to z celem gotowania jakim jest zabawa i eksperymentowanie. Poprzez tę stronę chcę nauczyć gotować ludzi, ale z głową, a nie prowadzić ich za rączkę, w innym przypadku nikt nie nauczy się gotować. Poza tym pomidor pomidorowi nie równy i co z tego że napiszę, że dodać 1 łyżeczkę cukru czy soli skoro to nie zda egzaminu w praktyce. Polecam próbować i szukać swojego smaku, każdy ma inny i to jest właśnie piękne w gotowaniu.

  3. Katerina pisze:

    Świetny przepis! Polecam! ;)

  4. asia19wsfiz pisze:

    Dopiero uczę się gotowania. Sam przepis w pewnych momentach jest troszkę niejasny jak dla mnie – np co dokładnie zrobić ze świeżymi pomidorami. Ja je umyłam, sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę przed „wylaniem” ich na cebulę.Generalnie przepis bardzo dobry (o ile się go odpowiednio doprawi), ale wg mnie brakuje w sosie płynności, jest on za gęsty. W takim razie może należałoby w trakcie „duszenia” przykryć patelnię i wtedy sos byłby bardziej płynny???
    Pzdr

  5. Kapitan Cook pisze:

    ze świeżymi pomidorami czynimy dokładnie tak jak opisałaś. Można dolać trochę wody lub soku pomidorowego, aby sos nie był tak gęsty, bulion również świetnie się zda. Najlepiej dolać odrobinę wody spod gotowania makaronu, zagęści sos i przy okazji nie będzie trzeba go tak długo gotować.

  6. Alba66 pisze:

    Dobry przepis. Zgadzam się, że w przypadku przypraw nie ma sensu podawanie dokładnych proporcji. Przecież każdy woli inny smak: jeden trochę łagodniejszy, drugi woli na ostro :).

  7. Darus pisze:

    JAN – widać, że nie umiesz gotować dlatego radzę zacząć od podstaw a tego typu gotowanie zostawić profesjonalistom ;) A przepis świetny! Polecam ;)

  8. Marian pisze:

    Darus- Prawie umarłem ze śmiechu z tym profesjonalistą. To ty w takim razie musisz być szefem kuchni.

  9. Darus pisze:

    PROFESJONALISTOM! a dokładnie chodzi o tym, którzy wiedzą, że w kuchni niczego nie można przewidzieć i należy wykorzystać intuicję:)

  10. Olka pisze:

    Robiłam przed chwilką. Użyłam świeżych pomidorów, w sumie jest listopad, ale dały radę ;) Nie chciało mi się czekać do całkowitego rozdrobnienia składników, ponadto sos robił się już gęsty, więc podpatrzyłam w innym przepisie, że można wszystko zmiksować. I w zasadzie polecam. Dodałam sobie jeszcze trochę pieczarek, no i mięso mielone. Ale cały przepis ogólnie bardzo pyszny! A zioła dodają mu niesamowitego charakteru! Całkowicie polecam!

  11. ona pisze:

    przepis jest na prawde swietny, robilam według innych przepisow ale dla mnie ten jest najlepszy

  12. Ania pisze:

    Super przepis , dzis zrobilam ,,,wszystko baaaardzo pyszne i zjedzone !

  13. spawacz pisze:

    Jan miał racje… to tylko jakiś sposób przyrządzenia Kapitana Cooka a w zasadzie Szeregowego Cocka… Nie polecam jestem profesjonalistą i najlepszy jest z sieci BIEDRONKA niskie ceny a Ty naucz się gotować

  14. zubrówka pisze:

    Świetny przepis. Mój mąż właśnie gotuje sos już drugi raz bo za pierwszym razem był naprawdę pyszny. Polecamy:)

  15. luciano pisze:

    prosty I smaczny jednak mozna by sie pobawic w troszke trudniejsze danie I to jest troche je utrudnic.

  16. redek pisze:

    Dodałem 5 pieczarek w kostce, łyżkę śmietany, łyżkę jogurtu naturalnego, paprykę słodką z torebki, pół szklanki wody gotowanej, curry z torebki, szczypty przyprawy do gyrosa. Polecam!

  17. bunia pisze:

    było super

  18. aagusia2020 pisze:

    Przepis idealny! rewelacja … polecam a ilośc soli i pieprzu hymm trzeba probowac w trakcie gotowania po prostu :)

  19. k0su pisze:

    świetny przepis, pysznie i szybko :]

  20. Natka pietruszka pisze:

    Super przepis.Jestem początkującą osobą jeśli chodzi o gotowanie,ale lubię sama stwierdzić czego ile dodać ,ile soli i cukru,przecież nikt nie wie lepiej ode mnie jakie smaki lubię :) .Poza tym przepisow,w których jest wszystko co do joty wypisane nie jestem w stanie zapamiętać i choćbym robiła cos pięćdziesiąty raz to i tak musiałabym wyjąc przepis,a tak…sama mogę pokombinować i dodawać przypraw ile tylko chce :D Zycze smacznego!!!

Skomentuj


trzy + 7 =