Sałatka z ziemniaków


4 osoby
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 ogórek wężowy
  • 1 cebula
  • pęczek rzodkiewek
  • koperek
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • pieprz i sól
Prezentuję dziś przepis na wyjątkową sałatkę z ziemniaków. Jest to idealna przekąska, pomysł na lunch, ale również ciekawa propozycja jako dodatek do dania mięsnego. Jest łagodna i bardzo smaczna. Polecam.

sposób przygotowania

  1. Ziemniaki dokładnie umyj a następnie włóż do garnka i zalej zimną wodą aż całe przykryjesz. Garnek postaw na palniku, wsyp 2 łyżeczki soli i na średniej mocy gotuj 25 minut aż będą miękkie
  2. Ogórka umyj i pokrój w cienkie plasterki jak na mizerię.
  3. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki aby powstały krążki.
  4. Rzodkiewkę dokładnie umyj, a następnie pokrój w cienkie plastry.
  5. Ogórka, rzodkiew i cebulę dokładnie wymieszaj z jogurtem i dopraw colą z pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Gotowe ziemniaki pokrój w plasterki i poukładaj na talerzu.
  7. Koperek drobno posiekaj. Następnie posyp nim ziemniaki.
  8. Ziemniaki polej masą jogurtowo – warzywną.