Szukaj przepisu

Sałatka z ziemniaków

Pin it

Czas przygotowania: 40 minut Drukuj przepis

Ziemniaczki, których używamy w sałatce gotowane są w mundurkach. Przyznam się, że taka wersja ziemniaczków jest moją ulubioną. Jest to miła odmiana w codziennym menu. Ponadto w takiej wersji warzywo to jest zdrowsze, gdyż podczas gotowania nie traci swoich właściwości.

  • Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 ogórek wężowy
  • 1 cebula
  • pęczek rzodkiewek
  • koperek
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • pieprz
  • sól

Przepis

Przepis na sałatkę z ziemniaków jest bardzo prosty i szybki.

Na początek, bardzo dokładnie szorujemy ziemniaki. Następnie umieszczamy je w garnku, zalewamy wrzątkiem i dodajemy szczyptę soli. Gotujemy ok. 20 - 30 minut, aż będą miękkie. Kiedy zauważymy popękaną skórkę, możemy być pewni, że już są gotowe.

W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki sałatki. Ogórek wężowy kroimy w cienkie plasterki, jak na mizerię - najlepiej użyć podłużnej tarki. Cebulę kroimy w cieniutkie plasterki. Podobnie robimy z rzodkiewkami. Następnie ogórki, cebulę i rzodkiewkę dokładnie mieszamy z jogurtem greckim, dodajemy posiekany koperek a także szczyptę pieprzu i soli.

Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry i układamy na podłużnym, płaskim talerzu i posypujemy posiekanym koperkiem. Następnie przykrywamy je jogurtowo - warzywną pierzynką.

Sałatka gotowa! Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj


dwa × = 4