Zupa ogórkowa


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 300 g żeberek wieprzowych
  • 2 l wody
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1/2 pora
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • 400 g ogórków kiszonych
  • 6 średnich ziemniaków
  • 200 g śmietany 18%
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki lub koperek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka o grubych oczkach
  • obieraczka do warzyw

Porada szefa kuchni

Śmietanę przed dodaniem do zupy trzeba „zahartować” tzn. dodać do niej kilka łyżek ciepłej zupy. Stopniowo po 1 łyżce i wymieszać.  Warto zostawić odrobinę kwasu z ogórków, który będzie można dolać do całości, jeśli okaże się zbyt mało kwaśna.

Niektórzy twierdzą, że pierwsze próby uprawy ogórka miały miejsce nawet 5000 tys. lat temu. Do Polski dotarł dopiero ok. XII wieku, ale do dziś doceniamy jego walory i jesteśmy mistrzami w przygotowywaniu dań z ogórka. Co lubimy najbardziej? Z pewnością ogórki kiszone, które królują na naszych stołach nie tylko w sałatkach, ale i w zupach. Kwaśna i pożywna zupa ogórkowa to coś, co lubimy najbardziej. Najsmaczniejsza jest ta gotowana na żeberkach, z dużą ilością warzyw i odrobiną śmietany. Ivka przygotowała dla Was swoją wersję ogórkowej –spróbuj koniecznie! A może podzielisz się z nami przepisem na Twoją ogórkową?

Przepis na: Zupa ogórkowa

  1. Żeberka opłucz i pokrój na mniejsze kawałki (najlepsza zupa ogórkowa gotowana jest na żeberkach).
  2. Do garnka włóż żeberka, wlej zimną wodę. Zagotuj i zbierz łyżką powstała pianę (szumowiny).
  3. Marchew, pietruszkę i selera obierz i opłucz.
  4. Połowę jednej marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odłóż do pojemnika.
  5. Do gotujących się żeberek dodaj warzywa (marchewkę, pietruszkę, selera i pora). Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, sól i ziarnka pieprzu.
  6. Zupę gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  7. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Następne dodaj je do gotującej się zupy wraz z tartą marchewką.
  8. Ogórki również zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  9. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodaj starte ogórki i zagotuj zupę.
  10. Następnie do zupy dodaj śmietanę i zagotuj. Dopraw ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
  11. Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.