Szukaj przepisu

Pasta z tuńczyka

Pin it

Czas przygotowania: 30 minut Drukuj przepis

Różnego rodzaju pasty na kanapki są ciekawym urozmaiceniem każdego małego posiłku. Z powodzeniem sprawdzają się również jako dodatek do przekąsek serwowanych na niewielkich, domowych uroczystościach. Mogą stanowić również jeden z posiłków zawartych w menu większych imprez organizowanych w domu, np.: sylwestrowej zabawy lub urodzinowego przyjęcia.

Propozycja podania: pyszne śniadanie - domowa bułka pszenna z pastą z tuńczyka.

  • Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 300g twarożku domowego
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • pieprz
  • sól

Przepis

Jajka należy ugotować na twardo, następnie obrać ze skorupki i pokroić w drobną kosteczkę.

Tuńczyka odsączamy z zalewy i kroimy na drobne kawałeczki. Cebulę obieramy i również szatkujemy. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie te składniki umieszczamy następnie, wraz z twarożkiem, w dużej miseczce i dokładnie ze sobą mieszamy. Możemy także ugnieść je widelcem, aby powstała gładka pasta. Na koniec doprawiamy tak otrzymaną masę solą i pieprzem, według uznania.

Pyszna pasta kanapkowa jest gotowa! Zapewniam Was, że żadna gotowa wersja dostępna w sklepach nie zastąpi Wam tej przyrządzonej samodzielnie w domu.

Wystarczy jeszcze tylko przygotować świeże pieczywo i można się zajadać!

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj