Szukaj przepisu

Pasta z łososia

Pin it

Czas przygotowania: 20 minut Drukuj przepis

Do przygotowania pasty użyłam pysznego, łagodnego twarożku domowego, który z powodzeniem odnajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Dodatkowo smak pasty dopełnia posiekany koperek.

Pasta z łososia jest wyjątkowa i wcale nie trzeba jej jeść z pieczywem. Zdradzę Wam, że bardzo oryginalnym sposobem na przekąskę są krakersy posmarowane pastą z łososia. Na organizowanych przeze mnie domówkach cieszą się naprawdę dużym powodzeniem i zawsze powodują bardzo miłe zaskoczenie wśród gości.

  • Składniki:

  • 3 lub 4 plastry wędzonego łososia
  • 300 g twarożku domowego
  • 3 jajka
  • młoda cebulka
  • świeży koperek
  • pieprz

Przepis

Jajka należy ugotować na twardo, następnie obrać ze skorupki i pokroić w drobną kosteczkę. Młodą cebulkę również drobno siekamy. Plastry wędzonego łososia kroimy na drobniutkie kawałeczki.

Twarożek umieszczamy w dość dużej miseczce, dodajemy do niego wszystkie przygotowane przez nas składniki i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pieprz, według uznania i posiekany koperek. Ponownie mieszamy całą pastę. Możemy ugnieść wszystkie składniki widelcem - wtedy dokładnie się ze sobą złączą i powstanie gładka, jednolita pasta.

Pastę z łososia podajemy ze świeżym pieczywem. Może być serwowana na kolację, bądź na śniadanie lub też w roli pysznej przekąski.

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj


5 × siedem =