Bruschetta z pomidorami


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • włoski biały chleb Ciabatta
  • 6 pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • oregano
  • świeża bazylia
  • pieprz sól
  • 1 kulka Mozzarelli

TO CI SIĘ PRZYDA

  • praska do czosnku
  • opiekacz do chleba

Porada szefa kuchni

Pomidora natnij od spodu na krzyż, a następnie obficie sparz. Po sparzeniu zlej go zimną wodą i ściągnij skórkę i wytnij szypułkę. suszone zioła dodawaj do potraw mocno rozcierając w palcach. w ten sposób uwolnią więcej aromatu.

O mamma mia! Ta przekąska to geniusz w czystej postaci. Prosta w wykonaniu i nawet, jeśli przyrządzana od niechcenia, wyjdzie po prostu wybornie. Bruschetta daje całą masę możliwości eksperymentowania z farszem oraz przyprawami – oczywiście, zacznij przygodę z nią od pomidorów, bo to jej podstawowy i oryginalny składnik. Koniecznie dodaj do niej oliwy z pierwszego tłoczenia - tylko wtedy odczujesz prawdziwie włoski klimat.

Przepis na: Bruschetta z pomidorami

  1. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Następnie przekrój i wydrąż pestki, a miąższ pokrój w kostkę.
  2. Pokrojone pomidory przełóż do miski i dodaj oliwę, szczyptę oregano oraz kilka drobno posiekanych listków bazylii. Całość odstaw pod przykryciem na 10 minut
  3. Biały włoski chleb pokrój w poprzek na grube kromki, nasącz oliwą oraz natrzyj wyciśniętym czosnkiem.
  4. Następnie opiecz na patelni, w opiekaczu lub piekarniku, aż Ciabatta stanie się chrupiąca.
  5. Na gotowe grzanki rozłóż pomidorową mieszankę.
  6. Na wierzch połóż cienkie plasterki sera i zapiecz w piekarniku aż ser lekko się rozgrzeje i będzie miękki.