Szukaj przepisu

Kolorowe jajka w majonezie

30 minut
8 osób
Łatwe
Składniki
jaja w majonezie
  • jaja w majonezie
  •  MG_9158
  •  MG_9139
SKŁADNIKI
  • 8 jajek
  • 5 łyżek majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 żółta papryka
  • 1 pomidor
  • 5 rzodkiewek
  • szczypiorek
  • pieprz i sól

PORADA SZEFA KUCHNI

Aby skórka z pomidor dobrze schodziła najpierw natnij z dołu na krzyż a następnie sparz wrzątkiem i ostudź zimną wodą.

Jajka w majonezie to przekąska, która chyba każdemu kojarzy się przyjęciami organizowanymi w domu. Ta przystawka sprawdzi się niezależnie od okazji. Będzie idealna zarówno na domówkę, Sylwestra, jak również na świąteczną kolację.

sposób przygotowania

  1. Włóż jajka do garnka, wsyp 2 łyżeczki soli i zalej zimną wodą. Garnek postaw na palniku i ustaw średnią moc. Jaja ugotuj na twardo.
  2. Szczypiorek i pozostałe warzywa dokładnie umyj.
  3. Pomidora sparz i obierz ze skórki, a następnie przekrój i wydrąż pestki.
  4. Pomidora, paprykę i rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekaj.
  5. Do miseczki dodaj majonez i jogurt, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  6. Ugotowane i przestudzone jajka obierz ze skorupki, przekrój na pół i rozłóż na talerzu żółtkiem do dołu.
  7. Następnie, kompozycję z jajek polej sosem majonezowym i na posyp warzywami.

Autor przepisu: Olga

PODOBNE PRZEPISY

  • pisanki-wielkanocne
  • jajka-faszerowane
  • jajko na twardo
  • akcesoria kuchenne
  • jajka w sosie musztardowym