Szukaj przepisu

Kolorowe jajka w majonezie

Pin it

Czas przygotowania: 30 minut Drukuj przepis

Polecam tę przystawkę szczególnie dlatego, że przepada za nią niemal każdy. Ponadto, jest bardzo prosta w przygotowaniu i przede wszystkim - na jej przyrządzenie nie potrzeba wiele czasu. Danie to daje spore pole do popisu, gdyż wszelkie dodatki w postaci pokrojonych w kosteczkę warzyw można komponować według własnego uznania oraz eksperymentować, które z nich pasują najlepiej. Ja uwielbiam bardzo kolorową wersję tej przekąski. Wiernie trzymam się zasady, że im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej wszystko smakuje.

  • Składniki:

  • 8 jajek
  • majonez
  • jogurt grecki
  • 1 żółta papryka
  • 1 pomidor
  • kilka rzodkiewek
  • szczypiorek
  • pieprz
  • sól

Przepis

Przygotowanie jajek w majonezie jest bardzo przyjemne i łatwe. Na początek wrzucamy jajka do dużego garnka z wodą i gotujemy je na twardo. Zanim będą gotowe, przygotujemy pozostałe składniki. Pomidor należy wyparzyć, obrać ze skórki i wydrążyć pestki. Sam miąższ pomidora, paprykę i rzodkiewkę kroimy w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobniutko siekamy.

Czas przygotować sos majonezowy. W tym celu do miseczki wlewamy 5 łyżek majonezu, 3 łyżki jogurtu greckiego, szczyptę soli i pieprzu – według uznania.

Kiedy wszystkie elementy przekąski mamy już przygotowane, ugotowane na twardo jajko obieramy ze skorupki, przekrajamy na pół i układamy na talerzu żółtkiem do dołu. Następnie, kompozycję z jajek polewamy sosem majonezowym i na końcu posypujemy wszystkimi pokrojonymi warzywami.

Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj


− pięć = 2