Szukaj przepisu

Pasta jajeczna

15 minut
5 osób
Łatwe
Składniki
Pasta jajeczna
  • Pasta jajeczna
  •  MG_9166
  •  MG_9138
SKŁADNIKI
  • 5 jajek
  • szczypiorek
  • masło osełka
  • sól pieprz

Przedstawiamy banalnie prosty przepis na domową pastę jajeczną. Stanowi ona idealny dodatek do kanapek, a smakuje wyśmienicie w szczególności na świeżym, białym pieczywie.

sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej wodę i wsyp 2 łyżeczki soli.
  2. Włóż jajka do zimnej wody i ugotuj na twardo.
  3. Szczypiorek drobno posiekaj.
  4. Gdy będą już gotowe, obierz je ze skórki, pokrój w drobne kawałki i wrzuć do miseczki.
  5. Następnie, dodaj łyżeczkę osełki, odrobinkę soli i pieprzu.
  6. Dokładnie ugnieć za pomocą widelca.
  7. Kiedy uzyskasz konsystencję zbitej pasty dodaj do niej szczypiorek i dokładnie wymieszaj.
  8. Podawaj ją na chlebie nie posmarowanym masłem ani margaryną. Wystarczająca ilość tego składnika zawarta jest już w paście i dodatkowe jego użycie jest zbędne.

Autor przepisu: Olga

PODOBNE PRZEPISY

  • szczypiorek
  • jajko na twardo
  • jajka-faszerowane
  • Pasta na kanapki z łososia
  • Pasta z tuńczyka - idealna na kanapki
  • alex

    Wypróbowane na imprezie sylwestrowej. Gościom smakowało bardzo :) dzięki za przepis!

  • azetka

    Hej ;) przepis super :) ale łatwiej jest jajka zamiast kroić a potem gnieść widelcem, po prostu zetrzeć na tarce na dużych oczkach-> taka moja przydatna rada. Akurat często robię ta pastę i naprawdę jest smaczna, i się nie nudzi ;)

  • Skorupka

    Jajka nie mają skórek…

  • Sun

    Przepis prosty i smaczny. Zamiast gnieść widelcem czy trzeć na tarce można wszystko zblendować, będzie szybciej i konsystencja będzie jednolita:)