Szukaj przepisu

Pasta jajeczna

Pin it

Czas przygotowania: 15 minut Drukuj przepis

Na kanapki z pastą jajeczna warto również dodać plastry świeżych pomidorów, a najlepiej kilka pokrojonych, słodkich pomidorków koktajlowych - pasują idealnie.

Pasta jajeczna nieodłącznie kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to zwykle mama przygotowywała ja dla mnie na śniadanie. Dziś korzystam właśnie z jej przepisu i bardzo często przyrządzam ten prosty przysmak na niedzielne śniadanie, kiedy to zwykle jest więcej czasu, niż w tygodniu, aby przygotować bardziej skomplikowane dodatki do kanapek. Pasta jajeczna to również sprawdzona przeze mnie przekąska na wszelkie przyjęcia: od uroczystości rodzinnych, przez domówki z przyjaciółmi, po domową zabawę sylwestrową. Z pewnością będzie mogła także stanowić ciekawe urozmaicenie, obok pasty z tuńczyka czy też pasty z łososia Twoich codziennych śniadań i kolacji.

  • Składniki:

  • 5 jajek
  • szczypiorek
  • masełko (najlepiej osełka górska)
  • sól
  • pieprz

Przepis

Jajka należy ugotować na twardo. Gdy będą już gotowe, obieramy je ze skórki, kroimy w drobne kawałki i wrzucamy do miseczki. Następnie, dodajemy do nich łyżeczkę osełki, odrobinkę soli, szczyptę pieprzu i dokładnie gnieciemy za pomocą widelca. Kiedy uzyskamy zbitą pastą jajeczną dodajemy do niej na koniec drobniutko posiekany szczypiorek i dokładnie mieszamy. I już - pyszna i łagodna pasta jajeczna gotowa! Podawajmy ją na chlebie nie posmarowanym masłem, czy też margaryną. Dość sporo tego składniki zawiera się już w samej paście i dodatkowe jego użycie jest zbędne.

Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. alex pisze:

    Wypróbowane na imprezie sylwestrowej. Gościom smakowało bardzo :) dzięki za przepis!

  2. azetka pisze:

    Hej ;) przepis super :) ale łatwiej jest jajka zamiast kroić a potem gnieść widelcem, po prostu zetrzeć na tarce na dużych oczkach-> taka moja przydatna rada. Akurat często robię ta pastę i naprawdę jest smaczna, i się nie nudzi ;)

  3. Skorupka pisze:

    Jajka nie mają skórek…

  4. Sun pisze:

    Przepis prosty i smaczny. Zamiast gnieść widelcem czy trzeć na tarce można wszystko zblendować, będzie szybciej i konsystencja będzie jednolita:)

Skomentuj


jeden + 1 =