Muffinki czekoladowe


8 osób
Łatwe
Składniki
DSC01760
  • DSC01760
  •  DSC01761
SKŁADNIKI
  • 1 tabliczka czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
  • 300 g mąki
  • 350 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 160 ml mleka
  • 80 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 kropla aromatu waniliowego
TO CI SIĘ PRZYDA
  • foremki na muffinki

Ponieważ skończyły się już pierniczki, a wciąż trwa w nas zapotrzebowanie na coś małego i słodkiego postanowiłam wykonać właśnie muffinki czekoladowe, które jak widać próbują udawać pierniczki- w tym lukrze i bakaliach.

sposób przygotowania

  • W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki suche.
  • W osobnym naczyniu wymieszaj olej, mleko i aromat.
  • Następnie połącz składniki suche i mokre. Mikserem na średnich obrotach dokładnie wymieszaj.
  • Czekoladę zetrzyj na tarce o cienkich oczkach. Wsyp do masy i delikatnie wymieszaj widelcem.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  • Do foremek wlej masę do 2/3 wysokości i włóż do piekarnika na 20 minut.
  • Muffinki czekoladowe
    0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)