Szukaj przepisu

Muffinki czekoladowe

8 osób
Łatwe
Składniki
DSC01760
  • DSC01760
  •  DSC01761
SKŁADNIKI
  • 1 tabliczka czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
  • 300 g mąki
  • 350 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 160 ml mleka
  • 80 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 kropla aromatu waniliowego
TO CI SIĘ PRZYDA
  • foremki na muffinki

Ponieważ skończyły się już pierniczki, a wciąż trwa w nas zapotrzebowanie na coś małego i słodkiego postanowiłam wykonać właśnie muffinki czekoladowe, które jak widać próbują udawać pierniczki- w tym lukrze i bakaliach.

sposób przygotowania

Zaczynamy od włączenia piekarnika na 180 st. C. Sekret robienia muffinek polega na tym, że osobno łączy się najpierw składniki suche, a następnie składniki moka

  1. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki suche.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj olej, mleko i aromat.
  3. Następnie połącz składniki suche i mokre. Mikserem na średnich obrotach dokładnie wymieszaj.
  4. Czekoladę zetrzyj na tarce o cienkich oczkach. Wsyp do masy i delikatnie wymieszaj widelcem.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  6. Do foremek wlej masę do 2/3 wysokości i włóż do piekarnika na 20 minut.
re- tudzież odwrotnie. Sprawa jest prosta i dlatego tak lubimy robić muffinki! Kiedy wszystkie składniki suche (czekolada musi być najpierw rozkruszona na pył- na przykład w małym malakserze) są już dokładnie połączone i tak samo mokre, wtedy pozwalamy im już się spotkać w jednej misce i połączyć w gładką, jednolitą masę. Do pieczenia muffinek dobrze jest skorzystać z papierowych papilotek, lub ze specjalnej blaszki z wgłębieniami na babeczki, ale blaszkę trzeba smarować tłuszczem i wysypywać bułką tartą, żeby nie przywarły. Papilotki dodadzą dodatkowo koloru naszym babeczkom. No to zostało nam tylko nałożyć czekoladową masę do papilotek i wstawić do piekarnika na około 20 min. Nie ustawiajcie papilotek zbyt blisko siebie na blaszce, żeby muffinki się nie odkształciły w czasie pieczenia. Smacznego!

Autor przepisu:

PODOBNE PRZEPISY

  • P1050654
  • Fondue czekoladowe
  • ciasto-czekoladowe1
  • Trufle czekoladowe
  • Mus czekoladowy