Szukaj przepisu

Muffinki czekoladowe

45 minut
8 osób
łatwe
Składniki
DSC01760
  • DSC01760
SKŁADNIKI
  • 1 czekolada (gorzka, mleczna- wedle uznania) 2 szkl. mąki 1 i 3/4 szkl. cukru pudru 2 łyżki kakao (lub budyniu czekoladowego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szkl. mleka 1/3 szkl. oleju 1 jajko kropla aromatu waniliowego (lub pomarańczowego)

Ponieważ skończyły się już pierniczki, a wciąż trwa w nas zapotrzebowanie na coś małego i słodkiego postanowiłam wykonać właśnie muffinki czekoladowe, które jak widać próbują udawać pierniczki- w tym lukrze i bakaliach.

sposób przygotowania

Zaczynamy od włączenia piekarnika na 180 st. C. Sekret robienia muffinek polega na tym, że osobno łączy się najpierw składniki suche, a następnie składniki mokre- tudzież odwrotnie. Sprawa jest prosta i dlatego tak lubimy robić muffinki! Kiedy wszystkie składniki suche (czekolada musi być najpierw rozkruszona na pył- na przykład w małym malakserze) są już dokładnie połączone i tak samo mokre, wtedy pozwalamy im już się spotkać w jednej misce i połączyć w gładką, jednolitą masę. Do pieczenia muffinek dobrze jest skorzystać z papierowych papilotek, lub ze specjalnej blaszki z wgłębieniami na babeczki, ale blaszkę trzeba smarować tłuszczem i wysypywać bułką tartą, żeby nie przywarły. Papilotki dodadzą dodatkowo koloru naszym babeczkom. No to zostało nam tylko nałożyć czekoladową masę do papilotek i wstawić do piekarnika na około 20 min. Nie ustawiajcie papilotek zbyt blisko siebie na blaszce, żeby muffinki się nie odkształciły w czasie pieczenia. Smacznego!

Autor przepisu: