Szukaj przepisu

Puszysty sernik z kokosem

Pin it

Czas przygotowania: 90 minut Drukuj przepis

Święta zbliżają się wielkimi krokami. To dla wielu z nas najczarowniejszy okres roku: oczekiwanie na Święta, na choinkę, na śnieg. Zapewne też planujecie już wasze świąteczne wypieki. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania puszystego sernika z kokosem. Doskonały smak i prostota wykonania to jego główne cechy. Jeśli obawiacie się nowego wypieku na same święta, potrenujcie wcześniej. A zatem do dzieła!

  • Składniki:

  • Masa serowa:

  • 1,10 kg sera (ja korzystam z sera sernikowego, z wiaderka)
  • 1 kostka masła, lub margaryny jeśli wolicie
  • 1,5 szkl. cukru
  • 3 całe jajka + 5 żółtek
  • 1 budyń śmietankowy z torebki
  • 1,5 szkl. mleka
  • Spód:

  • 1 szkl. mąki
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1/3 masła, lub margaryny jeśli wolicie
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko + 1 jajko
  • Wierzch sernika:
  • 6 pozostałych białek
  • 4 łyżki cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru

Przepis

Zaczynamy od zrobienia spodu. Wszystkie składniki musimy połączyć na gładką masę. Ja powierzam to zajęcie robotowi kuchennemu, ale oczywiście można utrzeć całość mikserem ręcznym. W między czasie wykładamy blachę pergaminem do pieczenia, szczodrze, tak, aby boki również były wysoko wyłożone- sernik wyrasta wysoki! Kiedy masa na spód jest gotowa, rozprowadzamy ją szpatułką (np. silikonową) na dnie blachy. Następnie przechodzimy do zrobienia masy sernikowej- tej właściwej. Najlepiej użyć do tego tej samej miski, w której ucieraliśmy składniki na spód, bez mycia oczywiście. Znowu łączymy wszystkie składniki tak, aby masło i ser nie pozostawiały grudek w całości pysznej sernikowej masy. Gotowa masa będzie dość płynna, ale taka właśnie musi być. W pieczeniu ten budyń, który wsypaliśmy zwiąże cały sernik i po wystygnięciu sernik nie będzie się rozpływał. No więc, jeśli masa sernikowa jest już gładka i jednolita wtedy wylewamy ją delikatnie na przygotowany spód i dopiero wtedy wstawiamy całość do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Najlepiej opcja pieczenia: góra-dół, żeby mieć pewność, że spód ładnie się dopiekł. Nastawiamy czas na 50 min. Zostało nam 6 białek, które póki sernik się piecze, chowamy do lodówki. Jednak po upływie 45 min. wyjmujemy białka z lodówki i ubijamy na sztywną pianę dodając następnie do niej 4 łyżki cukru. Sernik po owych 50 min. jest już praktycznie upieczony jednak należy jeszcze wykonać smakowity piankowo-złocisto-kokosowy wierzch. Dlatego wyjmujemy sernik z piekarnika (powinien być już ładnie złocisty na wierzchu) i wykładamy na niego ubitą pianę z białek. Robimy to równomiernie i następnie wkładamy sernik jeszcze na 10 min do piekarnika. W tym czasie rozpuszczamy na patelni masło i przysmażamy na nim wiórki kokosowe z cukrem. Jeśli mieszanina jest zbyt sucha, dodajcie więcej masła, wedle wyczucia. Musimy bardzo uważać, cały czas mieszać, tak aby wiórki się nie przypaliły. Całość powinna uzyskać złocisty kolor. Po upływie 10 min. wyjmujemy sernik z piekarnika i wykładamy na wierzch przyprażone wiórki. I koniec.

Oczywiście, jeśli ktoś nie lubi kokosu to ten etap można pominąć i zostawić na wierzchu samą pianę. Można też dodać do sernika np. brzoskwinie z puszki, ale wtedy należy szczególnie uważać, żeby spód się dopiekł. Wariacji z tym sernikiem jest mnóstwo. Smacznego i szampańskiej zabawy!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. iza pisze:

    bardzo apetycznie wygląda ten serniczek

  2. Olga pisze:

    Cieszę się Izo, że ci się podoba:) Gorąco zachęcam do wykonania i pozdrawiam serdecznie!

  3. Basjula pisze:

    Wygląda obłędnie:) Sernik to zdecydowanie jedno z naszych ulubionych ciast.

  4. Olga pisze:

    Dzięki! U nas serniczek też szybciutko znika;) Smacznego!

  5. Jora*07.. pisze:

    Niestety , przepis jest nieczytelny :((
    Nie wiem , które składniki na ciasto, które do sera .
    Szkoda .

  6. Kapitan Cook pisze:

    dziękujemy za trafną uwagę, przepis już został poprawiony. Pozdrawiam.

  7. Kamil pisze:

    Ciasto PYSZNE ! Tylko ja zamiast budynia śmietankowego dałem budyń czekoladowy i wyszedł sernik czekoladowy z kokosem, polecam tym co jeszcze nie upiekli tego sernika :)

  8. Wiki pisze:

    Sernik jest dobry, niestety opadł mi, łącznie z pianką choć zostawiłam go w piekarniku do wystygnięcia :(

  9. Kapitan Cook pisze:

    Sernik zawsze trochę opada, a piana widocznie potrzebowała więcej czasu

  10. 1grazyna46 pisze:

    Jak mówicie, że dobry to przy okazji upiekę.Pozdrawiam

  11. elik pisze:

    Witam! Mam ogromną ochotę na ten serniczek. Proszę o poradę dotyczącej marki sera i o wymiary blachy na podane ilości składników. Dziękuję

  12. Kapitan Cook pisze:

    24x34cm. Polecam ser sernikowy „Mój ulubiony”

Skomentuj


dziewięć − 2 =