Makiełki


8 osób
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 1 duża strucla lub czerstwa bagietka
  • 1 puszka masy makowej
  • 50 g rodzynek sułtańskich jasnych
  • 50 g rodzynek sułtańskich ciemnych
  • 50 g żurawiny
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g mieszanki orzechów
  • 6 suszonych moreli
  • 50 g kandyzowanego imbiru
  • 50 g kandyzowanych skórek cytrusów
  • 240 ml mleka
  • jedna łyżka miodu
Przepis na tradycyjne makiełki, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. ich smak zadowoli zarówno młodszych jak i starszych łasuchów.

sposób przygotowania

  1. Zalej suszone owoce wrzątkiem i namaczaj przez 30 minut. Następnie odcedź.
  2. Struclę lub bagietkę niedbale obkrój ze skórki. Następnie potnij w kromki, a dalej na niewielkie kawałki.
  3. Mleko dokładnie wymieszaj z miodem.
  4. Układaj na zmianę kawałki bułki, masę makową, suszone owoce i orzechy - każdą warstwę zalej kilkoma łyżkami przygotowanego mleka.
  5. Na wierzch polej resztę płynu. W razie potrzeby na następny dzień możesz również dolać trochę mleka. Całość nie może pływać w mleku, ma być tylko delikatnie wilgotna.
  6. Włóż do lodówki aby smaki się przegryzły ( kolejnego dnia makiełki smakują najlepiej ).