Szukaj przepisu

Makiełki

Pin it

Czas przygotowania: 30 minut Drukuj przepis

To co najbardziej kocham w makiełkach to ogromna swoboda w dodawaniu różnego rodzaju bakalii. Tylko od naszej inwencji zależy, co znajdzie się w środku masy makowej. Ja uwielbiam makiełki z różnego rodzaju orzechami, nie obejdzie się również bez skórek cytrusów.

  • Składniki:

  • 1 duża strucla lub czerstwa bagietka
  • 1 puszka masy makowej
  • 1 opak. rodzynków sułtańskich jasnych
  • 1 opak. rodzynków sułtańskich ciemnych
  • 1 opak. żurawiny
  • 1 opak. suszonych śliwek
  • 1 opak. mieszanki orzechów
  • kilka suszonych moreli
  • garść kandyzowanego imbiru
  • garść kandyzowanych skórek cytrusów
  • 1 szkl. mleka z jedną łyżką miodu

Przepis

Makiełki to ekspresowe danie. Dla estetycznego wyglądu polecam robić tę ,,sałatkę" warstwowo. Zaczynamy od namoczenia suszonych owoców wrzątkiem. Struclę lub bagietkę niedbale obkrawamy ze skórki. Następnie kroimy w kromki, a potem na niewielkie kawałki. Układamy na zmianę kawałki bułki, masę makową, posiekane drobniej suszone owoce (oczywiście uprzednio wyjęte z wrzątku), orzechy - każdą taką warstwę zalewamy kilkoma łyżkami mleka wymieszanego z miodem. Na wierzch dolewamy resztę płynu. W razie potrzeby na następny dzień można dolać trochę mleka. Całość nie może pływać w mleku, ma być tylko wilgotna. Wkładamy do lodówki do przegryzienia smaków. Kolejnego dnia makiełki smakują najlepiej. Smacznego

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Ervisha pisze:

    Nigdy o tym nie słyszałam. Wygląda wspaniale zwłaszcza na pierwszych dwóch zdjęciach :)

  2. aag pisze:

    Nigdy tego nie przygotowywalam ale wyglada super bardzo lubie mak i bakalie mysle , ze w tym roku skusze sie i przygotuje ja na wigilijny stol

  3. Paweł pisze:

    Chyba najładniejsze makiełki jakie widziałem. :-)

  4. daria pisze:

    mleko ma byc przegotowane?

  5. Kapitan Cook pisze:

    obojętnie. ja używałem zimnego z lodówki bez przegotowania

Skomentuj


7 × = siedem