Pierogi z grzybami


6 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 350 ml gorącej wody
  • sól
  • Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • tymianek
  • masło
  • ser Brie

TO CI SIĘ PRZYDA

  • wałek
  • szklanka do wykrawania

Zapraszamy Was do domowej Pierogarni. Będziemy lepić pierogi z grzybami. Proste danie którego aromat po przekrojeniu wprawi w osłupienie Wasze kubki smakowe.

Przepis na: Pierogi z grzybami

  1. Do miski wsyp mąkę i szczyptę soli. Zalej 1 szklanką wrzątku i wymieszaj widelcem, aż powstanie klejąca masa.
  2. Następnie przerzuć ją na stolnicę i zacznij wyrabiać. Aby uzyskać dobrą konsystencję, dolej jeszcze wody lub dosyp mąki. Ciasto powinno być elastyczne i dobrze wyrobione.
  3. Gotową kulę przełóż do miski, którą przykryj szczelnie folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło.
  4. Suszone grzyby wrzuć do rondla, zalej 1 szklanką wody i postaw na włączonym palniku. Pieczarki dokładnie umyj i osusz, a następnie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.
  5. Cebule pokrój w drobną kostkę.
  6. Na patelni rozgrzej masło, a następni wrzuć cebulę i delikatni posłodź cukrem. Gdy się zeszkli dodaj pieczarki i przypraw solą do smaku.
  7. Gdy woda spod pieczarek odparuje, zdejmij z palnika rondel z suszonymi grzybami. Płyn z grzybów przelej do pieczarek, a suszone grzyby pokrój bardzo drobno i dorzuć do całości
  8. Całość duś na małym ogniu, aż odparuje reszta płynu. Pod koniec dodaj łyżkę masła i trochę tymianku rozcierając go w palcach.
  9. Gdy farsz grzybowy przestygnie dodaj posiekaną drobno nać pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie wrzucić kawałki połamanego sera Brie.
  10. Z miski wyciągnij 1/3 ciasta i rozwałkuj. Resztę ciasta dalej trzymaj pod przykryciem, aby nie wyschło (dla łatwości klejenia polecam płat o grubości ok. 1 mm).
  11. Następnie wykrój z niego krążki przy pomocy szklanki.
  12. Krążek umieść na dłoni. Na jego środek wyłóż łyżeczkę farszu. Następnie rozpłaszcz farsz po całości, zostawiając 1 cm rantu.
  13. Umieść palec wskazujący pośrodku krążka, tak jakbyś chcieli przekroić na pół. W ten sposób powstanie średnica do zgięcia. Złóż bokami do siebie, wyciągnij palec ze środka i sklej boki.
  14. Sklejone pierogi rozkładaj na stolnicy oprószonej mąką, a następnie przykryj czystą ścierką.
  15. W dużym garnku zagotuj dużą ilość wody łyżką masła i dwiema łyżeczkami soli
  16. Gotowe pierogi gotuj w lekko bulgoczącej wodzie po wypłynięciu jeszcze ok. 10 min.
  17. Ugotowane pierogi przełóż do miski delikatnie skrapiając oliwą lub olejem.