Szukaj przepisu

Sałatka śledziowa

Pin it

Czas przygotowania: 30 minut Drukuj przepis

Dzisiaj prezentuję Wam kolejny z moich bożonarodzeniowych przepisów. Jest to magiczna, kolorowa sałatka śledziowa. To, co ją wyróżnia, to obecność delikatnej gruszki. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Jestem pewna, że jej smak przypadnie do gustu całej Waszej rodzinie.

Śledź i karp są rybami, których obecność na wigilijnym stole jest obowiązkowa. Śledzie serwowane są zwykle w formie sałatki. Sposobów na ich przygotowanie jest tyle, ile wigilijnych kucharek - każdy ma swoją ulubioną wersję tego dania. Ja na pierwszym miejscu zawsze stawiam przepis z buraczkami, ziemniakami i gruszką. Sałatka ta nie tylko pięknie wygląda, ale również pysznie smakuje. Czas jej przygotowania jest bardzo krótki, co sprawia, że nawet w tak zabiegany dzień, jakim jest Wigilia, znajdziecie wolną chwilę, aby ją przyrządzić.

  • Składniki:

  • 3-4 filety ze śledzia w sosie korzennym
  • 3 nieduże ziemniaki
  • 250g gotowanych, startych buraczków
  • 1 cebula
  • 1 gruszka
  • natka pietruszki
  • 250 ml gęstego jogurtu typu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz
  • szczypta soli

Przepis

Na początek umyj ziemniaki i obierz je ze skórki. Następnie pokrój ja na drobne kawałki i ugotuj, dodamy je do sałatki dopiero wtedy, gdy przestygną. Kiedy ziemniaczki będą już w garnku, bierzemy się za przygotowanie pozostałych składników. Cebulę posiekaj na drobne kawałeczki i połowę z niej wymieszaj z buraczkami dodając również do całości łyżkę oliwy z oliwek oraz szczyptę soli i pieprz według uznania. Dodaj również posiekaną pietruszkę dla smaku.

Śledzie należy pokroić na wąskie paseczki. Gruszkę, natomiast, pokrój w drobną kosteczkę. W małej miseczce przygotuj sos. Wymieszaj jogurt z łyżką majonezu oraz pieprzem (według uznania). Kiedy ziemniaki przestygną, mieszamy je wraz ze śledziem, gruszką, posiekaną cebulą i pietruszką oraz z przygotowanym przez nas sosem.

Pozostało już tylko ułożenie kompozycji na talerzu. Oczywiście można ze sobą wymieszać dwie części sałatki: śledziową i buraczkową. Ja jednak układam je pasami, na przemian, na dużym płaskim talerzu. Na koniec dekoruję pietruszką. Dzięki takiemu ułożeniu wygląda bardzo efektownie i niezwykle apetycznie.

Życzę Wam smacznych i rodzinnych Świąt!

Co do marynaty korzennej do śledzi zachęcamy do spróbowania takiego sposobu:

do wyparzonego słoika wrzućcie warstwami cebulę pokrojoną w piórka i matiasy pokrojone w równe kawałki. Kiedy wypełnicie w ten sposób słoik do 7/8 wtedy włóżcie na wierzch 1 listek laurowy, wsypcie po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego (3-4), kilka gożdzików (3-4), posypcie ziołami prowansalskimi, połóżcie pół plasterka cytryny, skropcie całość sokiem z cytryny, zalejcie to wszystko olejem i zakręćcie słoik. Śledzie powinny się w ten sposób marynować przez co najmniej 3 dni.

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Marzena pisze:

    Wygląda rzeczywiście bardzo apetycznie. Tylko w składnikach użyłaś filetów z mintaja:-) Pewnie jakiś chochlik się wdarł;-) pozdrawiam serdecznie i wypróbuję na pewno pomysł z gruszką:-)

  2. Kapitan Cook pisze:

    Chodziło oczywiście o śledzie matiasy :)

  3. Antonina pisze:

    Już mi ślinka leci! Zawiozę ją w tym roku na Wigilię do Teściowej! dzięki za przepis!

  4. Olga pisze:

    Mam pytanie odnośnie tych śledzi. Czy kupujesz już filety doprawione korzennie czy masz przepis jak zwykłe matiasy doprawić! Będę wdzięczna za odpowiedź bo godzina zero się zbliża!!:)))

  5. papryczka pisze:

    Wyglądaja fantastycznie.
    Mam pytanie jak wyżej, jak przygotować śledzie w sosie korzennym???

  6. Kapitan Cook pisze:

    w okresie świątecznym można takie już gotowe kupić. jeśli nie to wystarczy do matiasów dodać trochę przypraw korzennych i niech się marynują przez noc

  7. mari pisze:

    ładnie podane, i zachęcające, do kompletu powinien być przepis na sałatkę buraczkową…

  8. mycatcooks pisze:

    Na te święta objadłam się śledziami w najróżniejszej postaci. Chodziły za mną jeszcze długo przed świętami więc zaspokoiłam swój apetyt. Jednak Twój przepis wygląda smakowicie i nie wykluczone, że zaraz go wypróbuję. Pozdrawiam

  9. ajcila pisze:

    Zaskakujące połączenie :) Co prawda troszkę nie mój smak, ale moim gościom sałatka całkiem przypadła do gustu :)

Skomentuj