Sałatka śledziowa


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 4 filety ze śledzia w sosie korzennym
  • 3 średnie ziemniaki
  • 250 g gotowanych, startych buraczków
  • 1 cebula
  • 1 gruszka
  • natka pietruszki
  • 250 ml gęstego jogurtu typu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz i sól
  • Marynata korzenna:

  • średnia cebula
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • 3 goździki
  • zioła prowansalskie
  • sok z połowy cytryny
  • plaster cytryny

W okresie świątecznym ryby królują na naszych stołach, a zatem mamy pole do popisu na temat różnych wariacji tego składnika. Spróbujcie naszej niebanalnej sałatki śledziowej w podwójnej odsłonie.

Sałatka śledziowa przepis

Sałatka pierwsza:

  1. Umyj ziemniaki i obierz ze skórki. Następnie pokrój ja na drobne kawałki i ugotuj od zimnej wody z odrobiną soli
  2. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  3. Połowę z posiekanej cebuli wymieszaj z burakami, dodaj drobno posiekana pietruszkę, łyżkę oliwy oraz dopraw solą i pieprzem.
  4. Całość dokładnie wymieszaj.

Sałatka druga:

  1. Śledzie pokrój na wąskie paski.
  2. Gruszkę obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
  3. W małej miseczce wymieszaj jogurt z łyżką majonezu oraz pieprzem.
  4. Ziemniaki wymieszaj ze śledziem, gruszką, posiekaną cebulą i pietruszką oraz z przygotowanym sosem.
  5. Na talerzu układaj sałatki na przemian rzędami.
  6. Przepis na marynatę korzenną:
  7. Cebulę pokrój w piórka
  8. Matiasy pokrój w równe kawałki.
  9. Całość włóż do słoja i zasyp przyprawami.
  10. Marynuj 24 godziny.