Szukaj przepisu

Sałatka śledziowa

30 minut
4 osoby
Łatwe
Składniki
śledź
  • śledź
  •  MG_8878
  •  MG_8875
SKŁADNIKI
  • 4 filety ze śledzia w sosie korzennym
  • 3 średnie ziemniaki
  • 250 g gotowanych, startych buraczków
  • 1 cebula
  • 1 gruszka
  • natka pietruszki
  • 250 ml gęstego jogurtu typu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz i sól
  • Marynata korzenna:

  • średnia cebula
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • 3 goździki
  • zioła prowansalskie
  • sok z połowy cytryny
  • plaster cytryny

W okresie świątecznym ryby królują na naszych stołach, a zatem mamy pole do popisu na temat różnych wariacji tego składnika. Spróbujcie naszej niebanalnej sałatki śledziowej w podwójnej odsłonie.

sposób przygotowania

  1. Sałatka pierwsza:
  2. Umyj ziemniaki i obierz ze skórki. Następnie pokrój ja na drobne kawałki i ugotuj od zimnej wody z odrobiną soli
  3. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  4. Połowę z posiekanej cebuli wymieszaj z burakami, dodaj drobno posiekana pietruszkę, łyżkę oliwy oraz dopraw solą i pieprzem.
  5. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Sałatka druga:
  7. Śledzie pokrój na wąskie paski.
  8. Gruszkę obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
  9. W małej miseczce wymieszaj jogurt z łyżką majonezu oraz pieprzem.
  10. Ziemniaki wymieszaj ze śledziem, gruszką, posiekaną cebulą i pietruszką oraz z przygotowanym sosem.
  11. Na talerzu układaj sałatki na przemian rzędami.
  12. Przepis na marynatę korzenną:
  13. Cebulę pokrój w piórka
  14. Matiasy pokrój w równe kawałki.
  15. Całość włóż do słoja i zasyp przyprawami.
  16. Marynuj 24 godziny.

Autor przepisu: Olga

PODOBNE PRZEPISY

  • miodówka korzenna
  • Grzaniec
  • Imbir
  • sledz pod pierzynka
  • Marzena

    Wygląda rzeczywiście bardzo apetycznie. Tylko w składnikach użyłaś filetów z mintaja:-) Pewnie jakiś chochlik się wdarł;-) pozdrawiam serdecznie i wypróbuję na pewno pomysł z gruszką:-)

  • Kapitan Cook

    Chodziło oczywiście o śledzie matiasy :)

  • Antonina

    Już mi ślinka leci! Zawiozę ją w tym roku na Wigilię do Teściowej! dzięki za przepis!

  • Olga

    Mam pytanie odnośnie tych śledzi. Czy kupujesz już filety doprawione korzennie czy masz przepis jak zwykłe matiasy doprawić! Będę wdzięczna za odpowiedź bo godzina zero się zbliża!!:)))

  • papryczka

    Wyglądaja fantastycznie.
    Mam pytanie jak wyżej, jak przygotować śledzie w sosie korzennym???

  • Kapitan Cook

    w okresie świątecznym można takie już gotowe kupić. jeśli nie to wystarczy do matiasów dodać trochę przypraw korzennych i niech się marynują przez noc

  • mari

    ładnie podane, i zachęcające, do kompletu powinien być przepis na sałatkę buraczkową…

  • mycatcooks

    Na te święta objadłam się śledziami w najróżniejszej postaci. Chodziły za mną jeszcze długo przed świętami więc zaspokoiłam swój apetyt. Jednak Twój przepis wygląda smakowicie i nie wykluczone, że zaraz go wypróbuję. Pozdrawiam

  • ajcila

    Zaskakujące połączenie :) Co prawda troszkę nie mój smak, ale moim gościom sałatka całkiem przypadła do gustu :)