Barszcz ukraiński


5 osób
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • Rosół:

  • ćwiartka selera
  • ćwiartka kapusty
  • 1 biała część pora
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 400 g wołowiny rosołowej
  • Barszcz:

  • 500 g buraczków
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 puszka białej fasoli
  • 200 ml kwasu burakowego
  • 120 ml kwaśnej śmietany 22%
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • duży pęczek koperku
  • kilka jajek ugotowanych na twardo
TO CI SIĘ PRZYDA
  • tarka z grubymi oczkami

Mam nadzieję, że tak jak ja lubicie zupy! Są lekkostrawne, pożywne i tak wspaniale rozgrzewające. Dlatego moją propozycją na grudniowy obiad jest barszcz ukraiński.

sposób przygotowania

  1. Wołowinę dokładnie umyj, a następnie włóż do garnka i zalej 2 litrami. Dodaj odrobinę soli i pieprzu. Garnek postaw na palnik i włącz go na średnią moc.
  2. Wszystkie warzywa do rosołu obierz pokrój na większe kawałki. Po 30 minutach gotowania rosołu dodaj warzywa i zmniejsz moc palnika tak aby rosół delikatnie bulgotał.
  3. Buraki umyj, a następnie ugotuj je w osobnym garnku. Gdy będą gotowe obierz je ze skórki. Połowę potnij je w 3 cm paski a pozostałą część zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Przełóż do osobnego naczynia starte buraki, zalej wrzątkiem i odstaw na 1 godzinę.
  5. Po godzinie gotowania wyjmij wszystko z rosołu.
  6. Pietruszkę, marchew i seler przestudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  7. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie włóż je do rosołu i gotuj aż będą miękkie.
  8. Następnie do rosołu dodaj fasolę z puszki wraz z zalewą ,starte warzywa i pokrojone buraki.
  9. Odsącz buraki z zalewy i całą wlej do zupy. Dopraw kwasem buraczanym i koncentratem pomidorowym.
  10. Następnie dodaj śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i posiekany koperek.
  11. Całość dopraw solą z pieprzem.
  12. Zupę podawaj z ugotowanymi jajkami.