Szukaj przepisu

Sałatka z tuńczykiem

30 minut
6 osób
łatwe
Składniki
sałatka
  • sałatka
  •  MG_8610
SKŁADNIKI
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka brzoskwiń w syropie 2 torebki brązowego ryżu natka pietruszki płaska łyżka tartego chrzanu ze słoiczka 250 ml śmietany 12% łyżka oliwy z oliwek łyżeczka soku z cytryny szypta soli szczypta pieprzu

Dzisiaj zapraszam Was na pyszną sałatkę z tuńczykiem. Starałam się wybrać jak najbardziej oryginalną wersję tej przekąski i sądzę, że zaskoczę Was moją propozycją.

sposób przygotowania

Na początek gotujemy brązowy ryż. Do czasu, aż będzie już gotowy, przygotujemy pozostałe składniki. Aby przygotować sos, wystarczy wymieszać w miseczce śmietanę, łyżeczkę soku z cytryny i płaską łyżkę chrzanu. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Następnie połówki brzoskwiń kroimy na ćwiartki, a świeżą natkę pietruszki drobno siekamy. Kiedy ryż będzie już gotowy, czekamy chwilę, aż przestygnie, a kolejno mieszamy go dokładnie z łyżką oliwy z oliwek, posiekaną natką pietruszki, kawałkami brzoskwini i tuńczykiem. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy. Całość polewamy sosem śmietanowo - chrzanowym. Sałatka gotowa! Smacznego!

Autor przepisu:

  • Zuza

    naprawdę zaskakujące połączenie :)

  • mamska

    Naprawdę pycha