Szukaj przepisu

Sałatka z tuńczykiem

Pin it

Czas przygotowania: 30 minut Drukuj przepis

Sałatka ta stanowi połączenie ostrego smaku chrzanu z łagodnością tuńczyka i delikatnością brzoskwini. Bardzo trudno opisać jej wyjątkowy smak - to danie, które po prostu trzeba spróbować!

Połączenie brzoskwini, tuńczyka i chrzanu z pewnością Was zadziwia. Mogę jednak zapewnić, że smakuje wspaniale. Dodatkowo, do mojej sałatki z tuńczykiem dodałam pełnoziarnisty ryż. Kolejnym akcentem, dopełniającym smak sałatki, jest posiekana, świeża pietruszka. Sałatka nabiera ostrzejszego smaku dzięki dodaniu do niej śmietanowo - chrzanowego sosu. Wbrew pozorom,to bardzo sycące danie. Można przygotować ją zarówno jako przekąskę, jak i w postaci pełnowartościowego obiadu. Myślę, że zdobędzie ona wśród Was wielu wielbicieli.

  • Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 torebki brązowego ryżu
  • natka pietruszki
  • płaska łyżka tartego chrzanu ze słoiczka
  • 250 ml śmietany 12%
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szypta soli
  • szczypta pieprzu

Przepis

Na początek gotujemy brązowy ryż. Do czasu, aż będzie już gotowy, przygotujemy pozostałe składniki.

Aby przygotować sos, wystarczy wymieszać w miseczce śmietanę, łyżeczkę soku z cytryny i płaską łyżkę chrzanu.

Tuńczyka odsączamy z zalewy. Następnie połówki brzoskwiń kroimy na ćwiartki, a świeżą natkę pietruszki drobno siekamy.

Kiedy ryż będzie już gotowy, czekamy chwilę, aż przestygnie, a kolejno mieszamy go dokładnie z łyżką oliwy z oliwek, posiekaną natką pietruszki, kawałkami brzoskwini i tuńczykiem. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy. Całość polewamy sosem śmietanowo - chrzanowym. Sałatka gotowa!

Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Zuza pisze:

    naprawdę zaskakujące połączenie :)

  2. mamska pisze:

    Naprawdę pycha

Skomentuj


× 4 = dwadzieścia cztery