Sałatka z tuńczykiem


6 osób
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 torebki brązowego ryżu
  • natka pietruszki
  • płaska łyżka tartego chrzanu
  • 250 ml śmietany 12%
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Czy Wam również sałatki wegańskie się znudziły i potrzebujecie czegoś konkretniejszego? Sałatka z tuńczykiem to sprawdzony sposób, żeby prosta przekąska nabrała charakteru. Brzoskwinie dodadzą także nieco egzotyki i pozwolą nam poznać tuńczyka od nieco innej strony. W przepisie znajduje się także chrzan, którego specyficzna pikanteria zmieni delikatną sałatkę w danie z pazurem!

Przepis na: Sałatka z tuńczykiem

1. Ugotuj ryż według zaleceń producenta na opakowaniu. Następnie odsącz go dokładnie z wody i odstaw aby przestygł. 2. Śmietanę wlej do miski i wymieszaj z chrzanem oraz sokiem z cytryny.. 3. Tuńczyka odsącz z zalewy. 4. Następnie połówki brzoskwiń kroimy na 4 części. 5. Natkę pietruszki drobno posiekaj. 6. Ostudzony ryż wsyp do miski i dodaj oliwę, pietruszkę, brzoskwinie i tuńczyka. Całość dopraw solą i pieprzem. 7. Dodaj sos i dokładnie wymieszaj.