Udziec z indyka


6 osób
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 1,5 kg udziec z indyka
  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki majeranku
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 duże cebule
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku

TO CI SIĘ PRZYDA

  • rękaw do pieczenia

Porada szefa kuchni

Sekret smaku mięsa tkwi w odpowiedni zamarynowaniu indyka. Bazą do kruszenia udźca była musztarda, ale nie zabrakło również wspaniałych ziaren kolendry. Całość najpierw dusiła się w czerwonym winie, a potem podpiekała pod samym rusztem. Dzięki temu zabiegowi uzyskaliśmy soczyste mięso w środku i chrupiąca skórkę udźca z indyka z zewnątrz. No i ten delikatny czosnek wewnątrz mięsa, wprost rozpływał się w ustach.

Coraz częściej staram się odczarowywać standardowy obiad niedzielny. Tym razem na moim stole zagościł pieczony udziec z indyka. Danie, które nie wymaga wiele zachodu, gdyż pieczone jest w rękawie. Polecam gorąco.

Przepis

  1. Mięso dokładnie oczyść i umyj. Następnie osusz je. Cienkim ostrzem noża nakłuj mięso w 10 miejscach i wciśnij w każdą szczelinę odrobinę soli.
  2. Przetnij 5 ząbków czosnku wzdłuż na pół i wetknij je w mięso.
  3. Cały udziec natrzyj solą z pieprzem i odstaw, aby się macerowało.
  4. Do dużej miski zetrzyj na drobnych oczkach tarki 2 cebule. Dopraw je słodką i ostrą papryką, sporą ilością majeranku, utłuczone w moździerzu ziarna gorczycy i kolendry oraz musztardę, olej i miód - dla skontrastowania kwaśnego smaku musztardy.
  5.  Całość dokładnie wymieszaj, a następnie zamocz w tej mieszance udziec. Marynata powinna z każdej strony pokryć mięso niewielką warstwą.
  6. Miskę wraz z indykiem przykryj  filią spożywczą i włóż do lodówki na całą noc, do marynowania.
  7. Następnego dnia wyciągnij mięso. Podczas wkładania do pieca powinno mieć temperaturę pokojową.
  8. Odkrój większy kawałek rękawa do pieczenia i włóż do jego środka pokrojone w plastry 2 cebule. Pamiętaj, aby szew rękawa był u góry.
  9. Włóż  do rękawa mięso i polej marynatą.
  10. Zawiąż rękaw z jednej strony i wlej do środka kieliszek wina. Zawiąż drugi otwór i zrób bardzo małe nakłucia jeśli rękaw ich nie ma.
  11. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
  12. Wyłóż na blachę rękaw z udźcem i całość włóż do pieca na 1,5 godziny. Pamiętaj o tym, że podczas pieczenia rękaw się nadyma, więc nie może dotykać górnych grzałek!
  13. 15 przed końcem pieczenia rozetnij rękaw, aby mięso się przypiekło na chrupko.
  14. Jeśli lubisz słodko-kwaśne mięsa to możesz jeszcze przed pieczeniem posmarować wierzch indyka miodem wymieszanym z wodą. Powstanie wtedy piękna, słodka glazura. Upieczony indyk po wyjęciu z pieca odłóż na talerz, aby odpoczął.
  15. Powstały z pieczenia płyn zlej przez sitko do rondla i w zależność od jego ilości dolej wody lub nie. Włącz palnik pod nim i zagotuj go.
  16. Do gotującego się sosu dodaj odrobinę mąki zmieszanej zmieszanej z wodą dla zagęszczenia - 2 łyżki na pół szklanki wody.