Szukaj przepisu

Udziec z indyka

Pin it

Czas przygotowania: 2,5 godziny Drukuj przepis

Sekret smaku mięsa tkwi w odpowiedni zamarynowaniu indyka. Bazą do kruszenia udźca była musztarda, ale nie zabrakło również wspaniałych ziaren kolendry. Całość najpierw dusiła się w czerwonym winie, a potem podpiekała pod samym rusztem. Dzięki temu zabiegowi uzyskaliśmy soczyste mięso w środku i chrupiąca skórkę udźca z indyka z zewnątrz. No i ten delikatny czosnek wewnątrz mięsa, wprost rozpływał się w ustach.

  • Składniki:

  • 1,5 kg udziec z indyka
  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki majeranku
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 duże cebule
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • rękaw do pieczenia

Przepis

Zaczynamy od umycia i oczyszczenia mięsa. Następnie przecinamy 5 ząbków czosnku wzdłuż na pół. Otrzymane 10 kawałków wkładamy w mięso (nożem robimy niewielkie nacięcia w 10 miejscach, następnie wsypujemy do każdego otworu szczyptę soli i zatykamy czosnkiem). Cały udziec z indyka nacieramy solą i pieprzem - odstawiamy.

Do dużej miski trzemy na najdrobniejszych oczkach 2 duże cebule, dosypujemy do nich ostrą i słodką paprykę, sporo majeranku, utłuczone w moździerzu ziarna gorczycy i kolendry oraz musztardę, olej i miód - dla skontrastowania kwaśnego smaku musztardy. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wkładamy doń udziec. Marynata powinna z każdej strony pokryć mięso niewielką warstewką. Miskę wraz z indykiem przykrywamy filią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc do marynowania.

Następnego dnia wyciągamy mięso. Podczas wkładania do pieca powinno mieć temperaturę pokojową. Kroimy spory kawałek rękawa do pieczenia. Kolejnym krokiem jest wyłożenie na spodzie rękawa plasterków z 2 cebul. Pamiętajcie, aby szew rękawa był u góry, nie z boku! Na podłożu z cebuli układamy mięso, obkładamy je jeszcze resztką marynaty, zawiązujemy szew z jednej strony, dolewamy 1 kieliszek wina z drugiej i zawiązujemy rękaw. Jeśli macie rękaw bez mikrootworów to musicie zrobić igłą otworki.

Udziec z indyka pieczemy ok. 1,5 godziny w temp. 180 st. C. (ustawcie blachę z mięsem na przedostatnich szczebelkach od dołu - rękaw mocno się nadyma i zetknąwszy się z górną grzałką mógłby pęknąć). 15 minut przed końcem nożyczkami otwieramy rękaw i podpiekamy górę mięsa pod rusztem, dla uzyskania chrupiącej skórki. Jeśli lubicie słodko-kwaśne mięsa to możecie jeszcze przed podpiekaniem posmarować wierzch indyka miodem wymieszanym z wodą. Powstanie wtedy piękna, słodka glazura. Upieczony indyk po wyjęciu z pieca odkładamy na talerz, aby odpoczął. Powstały płyn zlewamy przez sitko do garnuszka i w zależność od jego ilości dolewamy doń wody lub nie. Do gotującego się płynu dodajemy odrobinę mąki zmieszanej z wodą - dla zagęszczenia.

Mięso kroimy w 2 cm plastry i polewamy przepysznym sosem pieczeniowym. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Km pisze:

    Mięso dobre po upieczeniu. Jeszcze lepsze na drugi dzień do kanapek. Polecam. Przepis wchodzi do mojej listy przepisow nie jako danie obiadowe, lecz mięsko na chleb lub bułki.

  2. malgosiek pisze:

    Wypróbowałam dzisiaj na świąteczny obiad (wczoraj wybrałam ten przepis spośród ok. 20 na udziec z indyka – wydał mi się najsmaczniejszy podczas czytania). Wyszedł pyszny: zarówno sos jak i mięso. Zmodyfikowałam nieco – nie dodałam wina do pieczenia bo chwilowo z powodu diety nie powinnam, ale i tak był bardzo smaczny.
    Jak skończę dietę ( za jakieś 3 m-ce) wypróbuję właściwą wersję.

Skomentuj


dwa − = 1