Makaron z dynią


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 250 g dyni
  • 10 gniazd makaronu razowego (wstążki)
  • 100 ml śmietany 16%
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • pomidory i bazylia do dekoracji

Dziś drugi z obiecanych przeze mnie tydzień temu przepisów z dynią. Moja mania na ten pyszny owoc trwa. Muszę się przyznać, że z każdym nowym daniem odkrywam smak dyni na nowo.

Przepis na: Makaron z dynią

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni C.
  2. Umyj dynię i pokrój ją na cząstki o wielkości około 10 cm.
  3. Wydrąż pestki, ponacinaj miąższ i włóż do naczynia żaroodpornego. Następnie skrop olejem, włóż do piekarnika na 35 minut.
  4. W garnku zagotuj wodę, a następnie dodaj do niej 1 łyżkę soli. W gotującej wodzie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu producenta. Gotowy odlej z wody i przełóż na sito aby odciekł z nadmiaru wody.
  5. Na suchej, gorącej patelni upraż orzechy.
  6. Upieczoną dynię przestudź i pokrój w drobną kostkę.
  7. Na osobną patelnię wylej śmietanę i zagotuj. Zredukuj ją do połowy objętości i dodaj pokrojoną dynię, wyciśnięty czosnek i uprażone orzeszki nerkowca. Dopraw całość pieprzem z solą i dokładnie wymieszaj.
  8. Na talerz rozłóż porcje makaronu i nałóż na wierzchu sos dyniowy. Udekoruj pomidorem i listkiem bazylii.